Terve! Olen tavallistakin tavallisempi hevosharrastaja, aloitin 70-luvulla. Olen nähnyt sekä tökeröä hevosenkäsittelyä, että loistavaa sellaista, sekä kaikkea mahdollista siltä väliltä. Olen ammattilainen ihan muissa hommissa kuin hevoshommissa. Tässä siis minun, tavallisen harrastajan näkemys viisiottelukaaoksesta.

Yhtenä päivänä minulle alkoi sadella ykstyisviestejä kaikista kanavista: tee jotain, viisiottelu on hevosrääkkäystä. Jaa? Katsotaanpa.

Näen yhden pienen pätkän olympialaisten viisiottelun esteratsastusosiosta, ja tajuan, että huonolta näyttää. MUTTA. Se näyttää järkyttävän huonolta, koska ollaan olympialaisissa. Tuollaista ei pitäisi koskaan päästä näkymään tasolla, joka edustaa maailman huippua. Sehän on ihan sama, kun heittäisit olympialaisissa keihäskisassa itseäsi vahingossa silmään. Olympitasolla pitää OSATA asiansa.

Seurakisoissa 5-ottelun kaltainen meno on ihan arkea. Eihän sielläkään tietenkään pitäisi näkyä moista, mutta jos ja kun ihmiset lähtevät kisoihin vajavaisin taidoin ja hevosella on huono päivä, se näyttää tuolta. Hevonen ei ymmärrä ratsastajaa, eikä ratsastaja ymmärrä hevosta, ja kaikki menee perseelleen. Raippaa käytetään, mutta sääntöjen mukaan, eli kahdesti. Liialliseen kannustenkäyttöön puuttuvat sekä tuomari että stewardi. Ilman niitäkin ratsastus voi näyttää ihan kauhealta. Kaikeksi onneksi estekorkeus on tuolloin yleensä max 80 cm, joista pääsee yli vaikka sivuuttain. Ja tätä kaikkea on siis esteratsastus, kun ollaan vasta matkalla huipulle.

Mitä ilmeisimmin 5-ottelusakki ei ole tietoinen FEI:n alaisista säännöistä, joissa kaikki säännöt lähtevät liikkeelle turvallisuudesta ja hevosen parhaasta. On erittäin ällistyttävää, että jossain todella harjoittelee 120 esteitä tyyppi, joka ei ole koskaan ollut estekisoissa toteamassa mikä on okei ja mikä ei. Ja joka ei tiedä MIKÄ ON HEVOSELLE OKEI JA MIKÄ EI. Ymmärtääkseni joku 5-ottelu valmentaja vielä kopautti nyrkilläkin hevosta. Voi tsiisas.

Tässä kohtuullinen estekorkeus, voisi toimia 5-ottelijoillakin?

Kiinnostavaa olisi tietää kenen idea mahtoi alun perinkään olla, että ihmiset, jotka eivät ole ensisijaisesti esteratsastusta harrastavia, hyppäävät tuntemattomalla hevosella 120 radan? Itse en sellaiseen lähtisi missään olosuhteissa. Se on yksinomaan saatanan tyhmää, eikä kerro mitään mistään, paitsi ehkä juuri sen, että HYVÄLLÄ TUURILLA joku heistä osaa ratsastaa ja saa myös hypätä hevosella, joka HALUAA ylittää esteet. Vaikka olisit treenannut itsesi kuolioon, saattaisit saada hevosen, jota ei juuri tänään oikein inspiroi hyppääminen, koska jumit, stressi, kiima, pelko jne. Onnea vaan!

Ratsastuksen ei pitäisi perustua onneen, vaan taitoon ja ymmärrykseen. Voin oikeastaan vain iloita, että moinen farssi nähtiin, sillä sen ansiosta ainakin Suomen Ratsastajainliitto ja Suomen miekkailu- ja 5-otteluliitto alkavat työskennellä tiiviimmin yhdessä. Tästä sain virallisen tiedotteen perjantaina. Se on hyvän alku! Ei heitetä vielä toivoa! Ehkä jonain päivänä me kaikki osaamme käsitellä hevosia upeasti, eikä yksikään hevonen kiellä ja rimpuile.

Kuva: Mari Stendahl-Juvonen