Ihana Reilu-Metri by Leena Alérini

Harva hulluus on niin kivaa kuin hevoshulluus! Tällä viikolla sitä pääsee harjoittamaan oikein koko rahan edestä. Jos joutaa, voi kipaista tallille ennen kuin lähtee Horse Show’hun tai sen jälkeen. Varmaa on se, että tällä viikolla hevosista puhutaan enemmän kuin normaalisti. Ja se on kiva!

Minä en ole ikinä hirveämmin seurannut kilpailutuloksia tai väijynyt liiemmin Havenia. Toisinaan, jos on omituisesti hetki aikaa, olen saattanut seurata jonkun tutun rataa. Kuta kuinkin joka kerta kun sen teen, saan jonkun asteisen inspiraation. Oivallan jotain, pientäkin, ja haluan lähteä tallille kokeilemaan olenko viisastunut. Useimmiten en ole. Tai sitten – oppiminen on prosessi.

Pimpernelli eli Pimppis. Kuva: Nea Levonius

Kun ostin hevosen, aloin kytätä hevoslehtiä silmä kovana. Ostin usein hyvinvarustelluista kaupoista brittiläisen Horse&Rider -lehden ja hyvä etten alleviivaillut sitä. Aivan innoissani ahmin kaiken tiedon, vaikken edes ihan kaikkea tajunnut. Toisinaan lehdessä saattoi olla suomalaisten kannalta hölmöhköjäkin artikkeleita. Sivutolkulla saatettiin puhua porttien avaamisesta hevosen selästä käsin, tai liikenteen seassa ratsastamisesta. Eipä sellaiseen juuri täällä törmää. Kaiken kaikkiaan lehti on edelleen minusta hyvä, mutta ymmärrän, että Suomen kokoisessa maassa on ihan turha haaveilla niin kattavasta hevosjulkaisusta.

Ollessani lehtitalossa töissä aloin haaveilla hevoslehden perustamisesta. Pikaisesti tajusin kuitenkin, että semmoisen elättäminen on vaikeaa. Sain myös kuulla, että hardcore-harrastajien lehti onkin Hevosurheilu, ratsastajienkin! En ymmärtänyt miksi, ennen kuin kuulin, että perjantainumerossa on ratsastusliite. Aloin siis ostella perjantailehteä. Eipä siinä kauaa mennyt, kun ryhdyin tilaajaksi. Tajusin, että tällä keinolla voin istuttaa hetken omaa aikaa viikkorytmiini. Perjantaisin kietaisin aina postilaatikosta Hevosurheilun kätöseeni ja hävisin sohvalle. Alkuun pläräsin nopeasti läpi raviosuuden, mutta sitten aloin lukea niitäkin. Perhana, hevosiahan ne on kaikki! Yhden ratkaisema ongelma voi olla hyödyksi muillekin. Vieläkään en valitettavasti osaa puhua raveista kovinkaan ammattimaisesti, mutta tutkin sentään jalostus-, terveys- ja kolumniosiot hyvinkin tarkkaan. Koskaan ei myöskään voi tietää milloin ratsastuselämäni eteen nousee seinä, ja päätän siirtyä ravipuolelle. Tänään saamani tiedon mukaan elinajanodotteeni on noin 35 vuotta, joten ehtiihän tässä!

Kuka muistaa Pollen Hevoshullusta? Niinpä! Kuka ei? Pollea tajusin ikävöiväni, kunnes tutustuin Hevosurheilussa suomenhevoseen nimeltä Reilu-Metri. Siinäpä hevonen minun makuuni. Reilu-Metrillä on Horse Show’ssa oma näyttely, menkää ihailemaan! Jos vanhat merkit paikkansa pitävät, Hevosurheilun porukka on taas värvännyt omat lapsensa jakamaan lehteäkin kyseisessä tapahtumassa. Kannattaa tutustua! Ei vähiten siksi, että kirjoitan sinne silloin tällöin kolumneja.

En ehkä kestä, Reilu-Metristä on kirjakin olemassa. Hän on ihana! Kuva: Leena Alérini

Hilppa-uutinen: korvanalus on normalisoitunut. Pistin muotoillut suitset päähän ja ajoin liikkeelle. Kaikki okei! Treenit numero 1 ja 2 erittäin jees. Sunnuntaiaamuna luvassa mummojen estetunti. Odotukset korkealla.