Tuommoisen olisin halunnut.

Tuommoisen olisin halunnut.

Perinteinen vanhan liiton ratsastaja ei apuohjia tarvitse. Hän ratsastaa hevosen jalalla eteen ja ottaa sitten edestä ihan vain sen verran takaisin, että hevonen kantaa kuin kantaakin itsensä jne. plääplää. No me muut kyllä arvostetaan pikku jeesiä. Melko monella tallilla käytetään tuntihevosilla martingaaleja, chambonia tai gogueta. Käyttöä perustellaan sillä, että kun hevo kulkee ”oikein päin”, se ei kipeydy. Näyttää siltä, että ainakin useissa paikoissa homma toimii.

Itse olen ratsastellut pitkään pelkän martingaalin kanssa. Toisinaan olen saattanut luiskahtaa gramaaneihin. Martsari oikeastaan auttaa ainoastaan siihen, ettei hevosen naama hae tukea ihan taivaasta asti. Ohjattavuus paranee eritoten esteradalla. Viime aikoina Pullukka on päässyt kokeilemaan myös gogueta. Siinä on se kiva puoli, että jos rouva tempoo vastaan, vastassa on se itse, ei ihmiskäsi, joka voi käydä kovaksikin. Selässä on ollut lapsein. Pullukka on toiminut goguella hyvin! Niinpä läksin gogue-kaupoille. Josko toisinaan itsekin kokeilisi.

Hipposportissa: ”Päivää, löytyykö gogueta?” ”Voih, valitettavasti ne on loppu. Kävisikö Thiedeman

n?” ”Jaa, vai semmoinen? No sehän vaikuttaa kivalta, otan sen.” Olin kuullut, että semmoinen apuohja on kuin TIEDEMIES, ja ajattelin, että jos on noin hyvä nimi, on pakko toimia.

Siitä vaan päälle sitten.

Siitä vaan päälle sitten.

Tallilla: Miten nämä laitetaan. Meneekö tämä tästä. (Katsoo netistä.) Ahaa, siis tällä tavalla, okei. Jep, nyt mennään! Mahtavaa!

Jaa näin!

Jaa näin!

Kentällä: No voi nyt peeveli, eihän tästä ole mitään hyötyä! (Hevosella lyhyt kaula, ok, myös omistajalla, mutta silti) Narut on liian pitkät, ei auta yhtään. Kaipaan gogueta. Nyt joudun ratsastamaan loppuajan ihan kuin ei olisi mitään apuohjia. Kauheaa. Keskityn siirtymisiin, se on ainoa tuntemani keino saada hevonen kuuntelemaan. Kolmen vartin kuluttua hevonen on mahtava. Olen ylpeä, ehkä vähän leuhkakin. Ihmettelen miksei kukaan kehu, että oletpa taitava. Itse kehun. Läpyläpy. Unohdan goguen ja kaikki muutkin guet.

Se siitä. Seuraava päivitys tulee – TATTADADAA – Portugalista! Lähden lusitanoja jekuttamaan muutamaksi päiväksi. Olen hankkinut sitä varten jopa sivistyneen vaatekerran! Haha! Ette tule tuntemaan sitä henkilöä, joka kuvissa seikkailee!

Kuvassa mulla oli vielä pitkä tukka.

Kuvassa mulla oli vielä pitkä tukka.