Tärkeintä on säilyttää kontakti kameraan, vaikka tilanne perkelöityy! Kuva: Mari Stendahl-Juvonen

Jos hevosesta ei meinaa löytyä suurempaa vikaa, sitä voi alkaa etsiä. Vain etsivä löytää, muistakaa se! Lähdetäänpä vaikka kakasta liikkeelle. Tuleeko hevosesi/hevosystäväsi pyrstöstä kiinteän kakan perään luraus nestemäistä tuotetta? AHAA! Houston, we MAY have a problem!

En varsinaisesti lähtenyt kakka edellä purkamaan ongelmaa, vaan ajattelin kartottaa hevoseni syömiset ihan kunnolla, jotta se saisi optimaalisen määrän kaikkea oikeassa suhteessa, eikä hännän hankaaminen tahi omituinen pilkkukuume olisi enää vakio. Otin yhteyttä viralliseen tahoon nimeltä Hevostietokeskus. Siinäpä vasta ihastuttava taho! Ollakseen niinkin virallinen, vastaus kysymykseeni APUA MITÄ TEEN, KUOLEEKO HEVOSENI KOHTA, vastattiin jo seuraavana päivänä. Ja arvatkaa miten? KIITOS, KUN OTIT YHTEYTTÄ HEVOSTIETOKESKUKSEEN! Ei saakeli, ihan parasta!

Tämä kouluspämmi ei muuten ihan helpolla lopu. Kuva: Karo Pihlström

Muuan ihana Heli sieltä arveli, että voidaan aloitella hevosen ruokintapohdinnat vaikka näin s-postitse, ja jatketaan toisin keinoin, jos tarvis. En yhtään tiedä vielä mitä tämä maksaa, mutta sama se. Jos hepan tilanne saadaan kuntoon, iloitsen.

Kysymyksiä tuli seuraavasti:

*Millainen hevonen sinulla on, ja mitä rehuja se tällä hetkellä syö ja kuinka paljon? Minulla on 5-vuotias fwb, pulskuuteen taipuvainen, joka on vapaalla heinällä, ja se taas on puolisäilöä. Väkkäreitä saa yhteensä litran päivässä Racingin Tenderiä.

*Onko hevonen tällä hetkellä edelleen laitumella? Noup. On ollut laitumella kaksi kertaa kaksi viikkoa tänä kesänä. Sinä aikana tai heti sen jälkeen ei muutoksia.

 *Kauanko iho-oireet ovat jatkuneet ja millaisia ne ovat? Ainakin vuoden ollut joko ihmeellistä pikkupahkuraa pitkin kroppaa ja häntää on hangannut.

*Onko hevosen ruokinnassa tapahtunut muutoksia, esim. uudet rehut/vaihtuneet rehuerät/vaihtunut laidunlohko? Ei ole.

Vastaukset ohessa kursiivilla.

Ihan tosissaan siinä! Kuva: Mari Stendahl-Juvonen

Ja tuohonkin vastaus tuli melkein heti! Aivan ihanaa. Käymme nyt kirjeenvaihtoa siitä, voiko heinää vaihtaa kokonaan kuivaksi ja/tai ruokiin lisätä Omega 3:sta, ja kivennäisen voisi kokeilla vaihtaa toiseen. Jotkut hevoset reagoivat kivennäiseen hinkkaamalla häntää. Kas! Näin sitä taas oppii.

Hilppahan vaikuttaa äkkiseltään hyvinkin terveeltä. Ruoka maistuu, kakka lentää, henki kulkee ja liikkuu kivasti. Rivikin pääsi hyökkäämään vasta, kun jalkaan tuli vekki. Ei siis ollut tervetullut ennen sitä. Karvakin kiiltää, jopa aika tavalla. Kaviot ovat lähestulkoon erinomaiset. On siis kyse kauaskantoisesta projektista, joka tähtää siihen, että Hilppa pannaan väkisin kuoppaan 30-vuotiaana.

Ja sitten riviuutisia! Uudet ainekset (ell:ltä) ovat toimineet varmaankin omalla tavallaan, joo. Röpelöä on merkittävästi vähemmän, mutta turvotus häiritsee silti vielä. Seuraavaksi meinaan kokeilla Biolightia! Kerron heti, kun selviää mitä sitten tapahtui.