Nämä on tällaisia ensimmäisen maailman ongelmia. Hevoseni on kaunis tyttö, sen karva kiiltää. Jopa karvanlähdön aikana se näyttää aika kauniilta. Sen liikkeet ovat ihan kivat, etenkin ilman ratsastajaa. Se kulkee enimmäkseen oikein päin eikä liiemmin pukittele ja sekoile.

Mitä luulette, että kuulen aika ajoin?

”Ei se kipeä ole, koska se on noin tyytyväisen näköinen.”

”Kipeä hevonen ei näytä tuolta.”

”Se on vaan tamma!”

”lisää liikettä vaan!”

Ymmärrän vallan hyvin, että nä ihmiset yrittävät piristää – että ei sitä hevosta oikeasti mikään vaivaa. Moni on tuuminut, että minä olen vain niin nössö, etten uskalla pistää hevostani kuriin. Tai tietenkin se, että olen kerta kaikkiaan niin huono, etten osaa. On kai sekin mahdollista. Mutta fakta on se, että hevosellani ON suolistotulehdus ja vatsahaava.

Kuva: Filippa Westerlund

Kun olet kasvattanut oman hevosen, KUKAAN ei tunne sitä niin kuin sinä. Se voi vedättää, kyllä, mutta sinä TIEDÄT, että se vedättää. Sitä paitsi hevonen ei hirveämmin vedätä. Se KETJUTTAA.

Väitän, että tälläkin hetkellä melko moni ratsu kulkee huonommin kuin Hilppa, eikä niissä ratsuissa ole mitään vikaa. Vitsi piileekin juuri tässä: MINÄ TIEDÄN, JOS OMALLA HEVOSELLANI JOSSAIN MÄTTÄÄ. Karmea ristiriita syntyy siitä, kun ihailemani auktoriteetit kertovat miten asiat ovat, ja minä hiljaa mielessäni mietin, että olisipa ihana uskoa tuota, mutta en voi. Koska TIEDÄN, että TIEDÄN.

Toinen juttu: näistä asioista ei kannata mennä raiteiltaan. Hevoset ovat melko rämää sakkia. Justiin yksi päivä mietin tallin käytävällä, että voinko sanoa yhdellekään hevosen omistajalle, että HYVÄHÄN SINUN ON. Katselin ympärilleni. En voi. Jokaisella on joskus jotain. Yhdellä vakavampaa, toisella iisimpää. Eroja näkyy vain siinä, miten vaivoihin SUHTAUDUTAAN.

Potilas Klunkberg.

Hevosella on kaksi tapaa sairastaa: tavalla, joka on kuolemaksi, ja tavalla, joka ei ole kuolemaksi. Toisinaan se, että se on kuolemaksi, on huomattavasti helpompaa. Onpahan selkeät sävelet: tästä ei päästä yli. Haastavaa on keikkua satojen eurojen lääkkeiden/hoitojen kanssa ja miettiä onkohan näistä mihinkään.

Minä olen siitä onnekas tyttö, että hevoseni eivät ole hirveämmin sairastelleet. Tai jos ovat, olen autuaasti unohtanut. Niinpä iloitsen jokaisesta hetkestä, joka osoittautuu terveeksi hetkeksi. En missään nimessä aio tekohengittää ja vetää perässäni raatoa, joka ei voi edes kuvitella olevansa tarvittaessa villihevonen, joka laukkaa aroilla petoja karkuun.

Tsemppiä kevääseen! Tervetuloa rivi, hiekka jne.

(PS: Kaveri oli viikonloppuna kirkossa, ja sanoi, että siellä ihan oikeasti esirukoiltiin ihmisten puolesta! Sinne vaan jättämään lappua, niin johan se rivikin hoituu.)