


On täysin mahdollista, että törmään Steve Guerdatiin ja rakastumme ja muutan Sveitsiin. Kuva: Satu Pirinen/HIHS
Taas se on tulossa, Helsinki International Horse Show. Itse asiassa en ole ihan varma onko se sen virallinen nimi, itse puhun yleensä Hissistä. Kyseessä on kuitenkin Suomen suurin ratsastusalan tapahtuma, aika monilla mittareilla. Viimeiset vuodet ovat keränneet sen 40 000 hevoshullua Hartwallille tai jäähalliin. On se iso lauma. Jos lasketaan paljonko se tuo rahaa kulmille, niin paljon. Paljon sen järjestämiseenkin kyllä menee. Pelkät kilpailujen voittosummat ovat 450 000 euroa. Jollei moisia rahoja löydy, ei ole World Cupiakaan. Ne on siis ns. kaivettava jostain. Joku miettii mihin sitä World Cupia tarvitaan. No jollei Suomella ole omaa World Cup -osakilpailua, ei ole myöskään pääsyä muiden maiden WC-kisoihin (tsihi.) Siihen tyssää sitten myös esteratsukkojemme mahdollisuudet valloittaa maailmaa.
Juorut kertovat, että lippujen hinnat ovat niin korkeat, koska kilpailujen järjestäjä Tom Gordinin taskut ovat niin syvät. Saisi olla kyllä melko syvät taskut. Ensinnäkin, jos pelkät palkintokulut koko viikonlopusta ovat 450 donaa, ne ovat noin kolmanneksen koko budjetista. En usko, että jäähallin vuokraaminen/tallien rakentaminen/kisapohjan rakentaminen/esteiden rakentaminen on myöskään mitenkään edullista hommaa, saati kiitollista. Tom Gordin on AINOA ihminen, joka on työskennellyt Horse Showlle kaikki nämä miljoona vuotta. Parhaimmillaan hänellä on ollut KAKSI työntekijää, tällä hetkellä on yksi. Ei sillä organisaatiolla ihmeitä tehdä. Ja miksi ei ole enempää henkilökuntaa? Kun ei ole varaa.
Juorut kertovat, että hallin olosuhteet ovat epäedulliset milloin kellekin. Ihan varmasti on, sinnehän ei ole rakennettu tallia jatkuvaan käyttöön. Reissuhepat joutuvat kestämään karvan verran karumpaa menoa kuin kotihevoset.
Juorut kertovat, että jos hevosesi kvaalautuu kisaamaan Horse Showhun, pitää maksaa jotain 500, että pääsee koko kisaan. Aivan, näin on! Vaikka summasta en olekaan ihan varma, mutta paljon kumminkin. Se unohdetaan monesti mainita, että hevosen kyljessä pääsee 4 henkeä messuille koko viikonlopuksi. Siitä voi pikaseen laskea kannattaako se. Aika helposti kannattaa.
Juorut kertovat, että kouluratsastusporukka olisi suivaantunut, koska kouluratsastus on jäänyt tapahtumassa niin vaatimattomaan osaan. Näinhän se on. Yleisölajia siitä ei saa ihan helpolla. Ei niitä huippuluokan kouluratsastajia tunnu olevankaan kovin montaa, kun luokat ovat pieniä. Kenen syy? Etsitäänkö syyllinen ja ammutaan? Se yleensä auttaa.
Joko kerron oman mielipiteeni? Kiitos. On ihanaa, että joku ylipäänsä järjestää JOTAIN. Arvostan jokaista kisajärjestäjää ja tapahtumajärjestäjää, joka yrittää organisoida tapahtuman, jossa ihmiset viihtyvät. Siis edes YRITTÄÄ. Minusta ei siihen ole, mutta haluan kernaasti hiippailla tapahtumissa koko viikonlopun muiden hevoshullujen seassa. Ihan missä vaan, Tampereella, Helsingissä, Tallinnassa. Kiitos teille, jotka annatte minulle kerran vuodessa mahdollisuuden sanoa: sori, nyt ei käy, olen koko viikonlopun heppamessuilla.
Ja marisijat: kootkaa itsenne. It’s not that bad.
En ole käynyt moneen vuoteen koska olen tyhjätasku, mutta yksi sitkeä juoru tuosta tapahtumasta otetaan vuosittain esille, nimittäin suuri määrä tyhjiä penkkejä katsomossa joista syytetään lippujen hintoja ja messukeskusaikojen jälkeen hohtonsa menettänyttä expo-aluetta jotka nämä voivat olla yhteydessä toisiinsa.
Muistaakseni myös ennen oli pelkkiä expolippuja… Tästä en ole varma mutta jos näin oli niin onhan sekin huonompaan päin(mutta tämä ei ole pääpointtini kun en kerran muista).
Yksi juoru tähän kaikkeen liittyen on se että melko avoimesti on annettu ymmärtää että tästä halutaankin elitistinen tapahtuma ihmisille joille raha ei ole este. Niitä vaan on suomessa kovin vähän, ja vielä pienempi joukko niistä on kiinnostunut hevostapahtumasta.
Joten, lisäisikö lippujen hintojen lasku kävijämääriä jolloin tapahtumassa olisi enemmän urheilujuhlan tuntua jolloin huippujen olisi mielekkäämpää tulla ”esiintymään”täysille katsomoille ja expon tarjonta paranisi koska olisi kannattavampaa ostaa kallis myynti/markkinointipaikka koska voisi tavoittaa suurempia ihmisjoukkoja?
Voisiko näin olla parempi ja järjestäjillekin rahallisesti kannattavampaa? Yleisö sen tapahtuman kuitenkin tekee ja on ikävä katsella tapahtuman kuitumista joka oli ennen pikku heppatytölle vuoden kohokohta.
Olenko täysin hakoteillä?
Yksi fakta: 40.000 kävijää ei tarkoita 40.000 ihmistä, vaan kävijät lasketaan joka näytöksestä mukaan lukien jopa siivoojat Hallissa.
Kävin viime vuonna pitkästä aikaa Hihsissä ja täytyy kyllä myöntää, että olin pettynyt expon antimiin. Katsojalle Jäähalli paikkana oli samanlainen kuin Areena, mutta Messukeskuksen ajat ovat jääneet mieleeni kaikkein parhaimpina. Ehkäpä tässä aika kultaa muistot, mutta mielestäni esim. 10 vuotta sitten expo oli täynnä myyjiä (myös ulkomaisia), huikeita tarjouksia ja Hihsistä lähdettiin kotiin kädet täynnä ostoksia. Viime vuonna en ostanut mitään vaikka ostoslistalla oli yhtä ja toista; ei siellä ollut myyjiä!
Haluaisin kannattaa tätä Suomessa niin harvinaislaatuista tapahtumaa, mutta kyllä se valitettavasti on liian kallista lystiä. Täältä syrjäkyliltä päivänkin Hihs-reissu ilman expo-ostoksia tulee kustantamaan helposti pari-kolme sataa euroa, joten taitaapa jäädä taaskin väliin.
Miksi palkata työntekijöitä kun samat hommat hoitaa sadat palkattomat teinit, talkoilla. Koska jokaisen suomalaisen heppahöperön kuuluu talkoilla sen vuoksi että isot rahat virtaavat niissä mainitsemissasi syvissä taskuissa…ja ilmassa on suuren urheilujuhlan tuntua…
Kunpa päästäisiin eroon tuosta ajatuksesta joka on juurtunut syvälle suomalaiseen hevoskulttuuriin. Tytöt (iästä riippumatta) ovat vain isojen poikien ilmaisia piikoja ja juoksutyttöjä. Titteleistä riippumatta.
Menetkö muuten Katja ilmaislipulla sisään, oliko liput korvaus sinun talkoopanoksesta eli julkisuuskuvaa kiillottavasta blogikirjoituksesta?
sinähän se myönteinen henkilö olet.
Uskoakseni lähes kaikki urheilukilpailut Suomessa järjestetään talkoovoimin vain ns. pääjärjestäjän ja organisaattorin ollessa palkansaaja. Urheilukisojen järjestäjällä on useiden seurojen talkoolaiset ilmaistyössä. Kasvavat urheilijat tietävät, että jos tasokkaita kilpailuja halutaan saada, täytyy tehdä TALKOOTYÖTÄ! Nämä nuoret talkoolaiset pitävät osallistumistaan jopa kunnia-asiana. Kysynkin sinulta Noname, Miksi ratsastuksessa olisi eri tavoin ja jotenkin ”ei sallittua” näiden talkoolaisten osallistuminen? Mielellään he sen tekevät!
Todennäköisesti järjestäjän taskuun ei jää kulujen jälkeen muuta kuin nukkaa. Älä siis huoli, ei hän näillä kisoilla rikastu. Suomalaisten ratsukoiden onneksi, hän sentään nämä kisat jaksaa vuosi toisensa jälkeen organisoida!
Sitä odotellessa, että järjestäjä uskaltaa myydä halpoja lippuja jo ennalta tiedettäviin näytöksiin joissa katsomot ammottavat tyhjyyttään. Eikö järjestäjä halua väkeä paikalle vai onko kyse hampaattomista rotista? Eikö ratsukot ansaitse yleisöä joka kisatapahtumaan? Mitä järjestäjä himmaa, pelkäävätkö he eliitin pelästyvän jos rahvas saapuu hissiin nauttimaan kisoista ja expon antimista.
mitäs siellä nyt köhitään?