Ah, nyt jos koskaan on hyvä hetki huutaa: ARVASIN! TUOLLA MENOLLA SE ON KYLLÄ AIVAN SALETTI, ETTÄ HEVONEN HAJOAA, LEVIÄÄ JA MENEE RIKKI.

Niin menikin. Suolistotulehdus hyökkäsi ja iski jo toista kertaa, syy: mistä näitä koskaan tietää. Se voi olla ruokinnan muutos, heinän sulamattomuus, stressi muutosta (yli vuosi sitten) tai ties mikä. Perimäkin voipi olla. Yksi taisi ehdottaa maneesin pohjaa. Niin tai näin, suurimman viisauden sanoi ell Jonna Jokisalo: ”Emme hoida diagnoosia tai syytä, hoidamme hevosta.”

Kysymykseen ”ONKO TÄMÄ NYT SITÄ IBD:TÄ SITTEN” Jonna vastasi taas suurella viisaudella: ”Se on ihan sama miksi sitä kutsuu. Vatsa on kipeä ja sitä pitää hoitaa.”

Eliminoidaan ruoasta kaikki mitä voidaan ja annetaan lääkettä. Yritetään saada kipu ja tulehdus pois. Sitten kun se on hoidettu, voidaan alkaa analysoimaan ja pohtimaan mikä ruoka pitää kopukkani terveyden tiellä. Se voi olla pitkä tie, mutta voi se olla lyhytkin. Tilanne voi ratketa siemennyksellä ja laidunlomalla tai sitten ei. Sen näkee sitten. Fakta on se, että tämä ei ole maailmanloppu, vaan vittumainen sairaus, joka pitää hoitaa.

On niitä kuoppaankin moisesta syystä laitettu. Kaikkeen tulisi jo lähtökohtaisesti olla varautunut, kun alkaa hevosta/hevosia elättämään. Tämmöistä tämä on!

Kuva: ABRFotografia

Vatsaongelmissa vain sattuupi olemaan semmoinen kiva sivujuttu, mitä esim. jänne- tai hankkarivammassa ei ole: LÄÄKKEET MAKSAA MILJOONIA.

Sain laskun perjantaisesta ultrauksesta ja lääkkeistä, jotka sain heti mukaan: 502 euroa. Tutkimuksen osuus oli varmaan euron. No ei ihan, mutta kerta kaikkiaan vähäpätöinen osa laskusta.

No sitten menin tänään hakemaan loppuja lääkkeitä apteekista. Ensinnäkin niitä tuli MUOVIKASSILLINEN ja toisinnäkin meidän pikku apteekissa paketteja ei ollut kuin 10, eikä 15, jotka olisin tarvinnut. Otin ne 10, ja kassan kautta kiitos: KARVAN ALLE 300.

Tässä siis kuukauden setti. Ja siitä puuttuu vielä 5 pakettia, eli 150.

Aamuisin Hilppa saa yhdellä ruiskulla 10 Antepsinia, toisella ruiskulla 10 Equipred vet -nimistä lääkettä. Iisibiisi.

Iltaisin Hilppa saa 50 TABLETTIA Esomeprazolia. Menee onneksi ruoan (mash) mukana jos valvoo, ettei neiti kaada puurokuppiaan pitkin. Tottahan toki raahautuisin vaikka Joensuusta joka aamu hieman lääkitsemään pikku heppaani, mutta arvatkaa mitä: Meikäläisen tallikaverit perustivat WHATSAPP-RYHMÄN sitä varten, että minun ei tarvitse käydä tallilla kaksi kertaa päivässä. Kellä on tämmöisiä tallikavereita? RAKKAUS!

Edulliset ystävät. Saankohan oman kuvani Kauniaisten apteekin seinälle?
Tätäkin menee kivasti.

LISÄKSI melko kortinen, huonohkosti sulava heinä korvataan 30-prosenttisesti AGROBS PRE ALPIN COMPACT -heinäkuutioilla, joita menee siis 3 päivässä. Yksi paketti sisältää 15 kilon kuutiota, joten yks laatikko kestää viisi päivää. Laatikko maksaa 40 euroa. Äkkiä laskettuna heinään menee 240 euroa/kk. Toisaalta, eipä mene valkkuihin rahaa.

St Hippolytin valikoimasta löytyy tämä herkkupala.

MUTTAMUTTA! Jos hyvin käy, Hilppa lähtee toukokuussa miehelään ja palaa vasta heinäkuussa takaisin. Silloin sen ylläpito ei ole ollenkaan kallista. Toisaalta, samaan aikaan pieni Lenni-poika laiduntaa meitsin laskuun, eikä sekään ihan ilmaista ole. Mutta niin kuin Jaajo Linnonmaa sen sanoi: JOS KAIKKI RAHASI EI MENE HARRASTUKSEEN, SINULLA ON VÄÄRÄ HARRASTUS.

Ugh.

Mitä tästä opimme? Että aina jostain repsottaa. Jos ei juuri nyt niin kohta tai äsken. Se on elämää, folks! On sitä ennenkin kärsitty, ja tullaan vastakin kärsimään. On myös iloittu ja naurettu ja onnistuttu. Sitäkin tullaan vastakin tekemään. Eli: ETEENPÄIN.

LOPPUUN VIELÄ HEILLE, JOTKA EIVÄT OLE OLLEET MATKASSA TARINAN ALUSTA:

Mistä päättelin, että jotain on vialla?

  • – hevonen lakkasi liikkumasta, vähä vähältä huononi
  • – hevosen ilme ratsastettaessa oli penseä
  • – kävellessä stoppailu, sekä ratsain, että maasta käsin
  • – normaalin lihavuustason ylläpito vaati oudon paljon ruokaa

JOS TUNTUU, ETTÄ JOKU ON PIELESSÄ, JOKU ON PIELESSÄ!