Pakko päästä ekaks, hiekkaa silmässä.

Pakko päästä ekaks, hiekkaa silmässä.

Välillä kuulee, että jollakin hevosella on ”niin suuri sydän”, että vaikka sillä olisi kaikki jalat poikki ja silmät puhki, niin maaliin se vaan haluaa. Että niin on kova kilpailuvietti. Samaan aikaan toisaalla yhden lajin auktoriteetti Wegelius alleviivaa erityisesti, että hevosella ei ole minkään valtakunnan henkilökohtaista kilpailuviettiä. Yritin etsiä tutkimusta aiheesta ja löysinkin jotain. Camie Heleski, the coordinator of the horse management program at Michigan State University, oli tutustunut tilanteeseen mm. laukkahevosten kannalta. Kävi ilmi, että johtajatyyppiset hevoset haluavat laukata kovempaa kuin muut, koska eivät halua kulkea sumpussa vaan keulilla. Sehän on kilpahevoselle hyvä asenne. Eräs hevonen vihasi sitä, että edellä laukkaavasta tulee rapaa naamaan, joten se laukkasi kovempaa päästäkseen ohi. Itse teen samaa.

Uskoisin, että moiset määritelmät sopivat aika hyvinkin esim. ravureihin. Mutta mikä niitä ravureita ajaa juoksemaan kovaa? Onko niillä kiire? Miksi ravuri haluaa vetää vipu lattiassa ympäri ovaalia? Koska sehän on selvää, että ne haluavat juosta. Toisinaan hevosta on vaikea saada radalle asti, kun se jo lähtee ns. kuin kuppa Töölöstä. Ravipiireissä kuulee paljonkin hevosista, jotka haluavat voittaa. Vai juokseeko ne pakoon? Ja jos, niin ketä? (HYMIÖ)

Nyt jätkät vedetään täysillä!

Nyt jätkät vedetään täysillä!

Mikä sitten ajaa estehevosta? Sitä kuulee, että joku hevonen rakastaa hyppäämistä. Mistä sen tietää? Hyppääkö se radan, vaikka ihminen ei olisi kyydissä? Viisaimmat meistä sanovat, että sen näkee kyllä, mutta kun yrittää penätä, että mistä sen näkee, saa usein ylimielisen katseen. Katsos kun MINÄ tiedän ja SINÄ et tiedä. Ok.

Tottahan toki olen nähnyt ja jopa ratsastanut hevosia, jotka imevät innoissaan esteelle ja myöskin hevosia, joita saa uhkailla yli esteen. Pystyn kyllä havaitsemaan kumpi niistä tykkää ja kumpi ei.

Kouluratsastus onkin kiehtovin kuvio. Sitä perustellaan usein sanoilla ”hevonen esittäisi liikkeet myös luonnossa” ja ”se tykkää esiintyä.” Se on varmaankin totta, mutta mistä sen näkee? Ja todellako kaikki kouluhevoset ovat sydämeltään ns. sirkushevosia? Kouluhevosia jalostetaan käsittääkseni liikkumaan mahdollisimman mahtavasti, mutta entäs se showpuoli? Voiko sitä jalostaa? Mistä näkee, että hevonen iloitsee kouluradalla?

Hoblaa!

Hoblaa!

Oma hevoseni nauttii aivan valtavasti maastoilusta. Sen näkee. Onko se sama asia?

Dippadai, dappadui, duppadai...

Dippadai, dappadui, duppadai…

 

Paljastan nyt, että Wegeliuksen mielestä kouluratsastus on hirveää. Oliko yllätys? Mitä muuta hän siitä mietti, sen saatte lukea sitten ensi viikon Hevosurheilusta.