drink

Tiesittekö, että yksi suurimpia murheita tallinpitäjillä on alkoholi? Jotenkin se ei yllätä, koska olemmehan Suomessa. Jos menee huonosti, pyydetään yhden kerran apua hiljaisella äänellä ja jos kukaan ei tajua silloin auttaa, napsautetaan pullo auki. Perkele tässä enää ole millään mitään väliä. Ja toisaalta: alkoholi ei katso kenen kimppuun se käy.

Jokainen on varmasti jossain vaiheessa törmännyt ilmiöön. Pahimmillaan juopot hevosmiehet asuvat tallissa ja pitävät huolta hevosista miten muistavat. Rakkaus hevosia kohtaan ei hiivu missään vaiheessa mutta muisti hiipuu kyllä. Ja kyky ottaa vastaan komentoja tai palautetta. Silloin ollaan ikävässä pattitilanteessa.

Kerran, kymmeniä vuosi sitten kävin naapurin tytön kanssa harjailemassa lähellä asuvia ravihevosia. Tallissa oli myös pieni kämppä, missä asui koditon ravimies. Kämpää haisi kuin ämpärillinen vuotista maitoa. Hevoset tuskin piittasivat. Yhtenä päivänä hevosmies oli raveissa suojattinsa kanssa. Sillä aikaa minä ja ystäväni päätimme tehdä uroteon ja siivosimme ravimiehn lukaalin. Yrskä ei ollut kaukana kun tuulettelimme ravimiehen kamoja. Lopulta kämppä oli tosi hieno. Ravimies palasi uupuneena päivän rupeamasta ja meinasi ottaa naukut heti kärkeen. Avattuaan kämppänäs oven hän löysi heti pullonsa, mutta hämmästyi kämpän siisteyttä. Me seisoimme ylpeinä vieressä. Vaan mitä tapahtui? Alkoi valtava huuto. Helvettiäkö te minun kämppääni pengotte! Pois siitä! Ei tartte enää tulla! Niin me könysimme itkien takaisin kotiin. Aikuisia on vaikea ymmärtää.

Vielä vaikeampi on ymmärtää alkoholisoituneita aikuisia. Silloin eivät normaalit säännöt päde. Häpeä on saattanut kasvaa niin suureksi, että palautetta ei kerta kaikkiaan kestetä. Puhumattakaan ihan normaaleista keskusteluista. Alkoholistia ei auta yhtään, että joku kertoo hänelle, että hän juo liikaa. Sen hän tietää kyllä, sanoo mitä sanoo. Alkoholistia voi yrittää auttaa päivän toimissa, mutta niin, ettei se tunnu päsmäröinniltä. Huomauttelu saa hänet ainoastaan puolustuskannalle. Uskokaa huviksenne, olen haudannut monta läheistä aiheen tiimoilta. Viimeksi pari kuukautta sitten.

Tallinpitäjien kohdalla tilanne on yhtä raaka kuin perheissä. Jos ongelmat kasvavat liian suuriksi, paletti hajotetaan. Hevoset myydään, talli pannaan kiinni. Lapset otetaan huostaan. On kaikkien kannalta parempi jos alkoholisti saa apua ja pääsee aloittamaan alusta. Kaikki eivät siihen pysty, mutta niin kauan kun henki pihisee, se on mahdollista.

Muistetaan, että juoppokin on ihminen. Syyttely, pahan puhuminen ja ylimielisyys satuttavat häntäkin. Avuntarjoaminen ei. Infoa aiheesta täällä.

quote-get-off-your-horse-and-drink-your-milk-john-wayne-194392