horse poop money

Kuten jo mainitsinkin, olin hiljattain yli kuukauden kaukana hevosista. En edes muista millä vuosikymmenellä (tuhannella?) olen viimeksi ollut yhtä kauan puhumatta hefoisista. Porukassa oli toki yksi miesparka, jonka vaimo on hevosmuija. Ihan tahallani en avannut keskustelua hänen kanssaan, sillä en halunnut aiheuttaa enempää traumoja. Hän ohjasi jossain vaiheessa puheet hevosiin ja sai kuin saikin sittemmin pienet raivarit, koska me ollaan niin pimeitä. No voi höh, niinhän se vissiin on. Siitä sainkin idean kirjoittaa listan hevosihmisen käyttäytymismalleista. Vassokuu: millä logiikalla hevoshenkilö ajattelee?

  1. JÄRKI. Hevosihmisellä on järki siinä missä muillakin, mutta se jää monesti muiden tärkeiden asioiden jalkoihin. Tärkeitä asioita saattavat olla mm. tunne tai hevosenhankintatilanne. Myös autokaupassa järki saattaa unohtua pihalle. Satulakaupoissahan järkeä ei juurikaan tarvita, jos satula vain on sopiva.
  2. TUNNE. Muut ihmiset vasta opettelevat tunteeseen luottamista, hevosihmisillä se kasvaa luonnostaan ja voi hyvin. Kenenkään ei ole niin helppoa sysätä olosuhde- tahi järkiasioita pois tieltään kuin hevosihmisen. Se on suorastaan luontevaa.
  3. SUORA TOIMINTA. Hevosihminen lähtee tilanteeseen avoimin mielin. Kyseessä voi olla karannut kopukka, ratsastettavuudeltaan mahdoton eläin tai vaikkapa älytön ajankäyttö. Hevosihminen ei pelkää mahdottomuuksia. Sinne vaan ja kattellaan myöhemmin mitä jää. Usein ei jää kuin kireä puoliso ja tyhjä lompakko.
  4. YES, I CAN. Suomalainen on usein liian nöyrä. Ei uskalleta olla oikeassa ja neuvoa muita. Hevosihminen uskaltaa. Jos sattuu olemaan väärässä, niin oppihan siitä taas jotain uutta. Ei se ole niin justiinsa! Päämääränä on kuitenkin se, että mahdollisimman moni jää henkiin, niin ihminen kuin eläinkin. Ja tietty auto, jolla pääsee tallille.
  5. OLOSUHTEET. Viidakossa hengaillessa kuuntelin kuinka ihmiset valittivat hikeä, paskaisuutta, märkyyttä  ja/tai kylmyyttä, nälkääkin. En kokenut tilannetta lainkaan vieraaksi. En viitsinyt kovin suureen ääneen huudella, että meikäläiselle tämä on arkea. Ainahan tallilla on joku olosuhde, jos ei muita, niin maneesi on ainakin täynnä. Mutta ei me siitä jakseta piitata, sillä se on semmoista ja tämä on tämmöistä!
  6. RAHA. Rahasta puhutaan ihan liikaa. Millä ne pankitkin jäisivät eloon elleivät juuri sillä, että ihmiset ottavat lainaa? Hevosihminen ei pelkää jäävänsä velkoihin. Sehän on normaalia! Välillä tulee pikkuisen arvioitua vinoon, mutta kyllä se siitä suttaantuu kun ottaa vaikkapa vuodeksi kolmannen työpaikan.
  7. HEVONEN. Se on luomakunnan kruunu ihan samalla logiikalla kun lätkävaimolle jääkiekkoileva puoliso. Sillä erotuksella toki, että hevonen ei petä eikä useimmiten tienaakaan. Hevonen on arvokas eläin ja siksi siitä pitää pitää huolta ihan kunnolla, ajan kanssa.
  8. AJANKÄYTTÖ. Työt kannattaa hoitaa reippaasti, jotta jää enemmän aikaa olla tallilla, sillä siellä on monta hommaa tekemistä vailla. Aina.
  9. ARVOT. Hevosihmisellä on arvot kunnossa. Juuri nyt en muista missä järjestyksessä ne ovat, mutta ehdottomasti kunnossa. Viime kuussa huollettu. Hevosihminen osaa antaa ARVOA AJALLE.
  10. MIELENTERVEYS. Hevonen varmistaa, että ainakin yksi ihminen per hevonen säästyy valtion kustantamilta terapioilta ja lääkityksiltä. Eikö se ole aika hyvin?

Vaikuttaako tutulta? Kaverin puolesta kyselen. Tavataan Helsinki Intl Horse Showssa 18.-22.10.!