Ja niin lausui Jykke Malmström kokemallani tunnilla torstaina: ”ÄLLÖS HIMMAILTAKO HEVOSEN LIIKUTTAMISEN KANSSA, VAAN LIIKKEELLE SE PITÄÄ PANEMAN. OLI SELLAINEN TAI TÄLLAINEN PÄIVÄ.” Noin karkeasti ottaen tämä oli viesti, kun pohdittiin mikä Hilppaa vaivaa, vai vaivaako mikään. Jykke tuppasi olemaan sitä mieltä, että kun se kuitenkin (oikein) pyydettäessä suorittaa oikein tyytyväisesti ja nätisti, on vaivan oltava muualla kuin hevosessa. Onneksi maneesissa on peili, joten näin syyllisen heti. Lienee jo selvää, että tunti oli mahtava. Ja voiko olla niin, että pirulauta kaikkien näiden tuhansien vuosien jälkeen vasta tänään tajusin jotain ohjasotteesta? Kyllä voi. Elämälle kiitos. Jykelle myös.

Jykke mainitsi myös, että onhan Hilppa nyt noin sata kertaa parempi kuin viime keväänä, jolloin aloitimme yhteistyön. Se on muuten totta, ja ennen kaikkea kiva kuulla!

Perjantaina olisin mennyt mieluusti luontoon, mutta aikataulu ja/tai sää ei antanut periksi. Niinpä tykittelin menemään maneesissa eilisten ohjeilla. Onnistuin kohtalaisesti. Aamupäivällä oli muuten oikein HELSINGIN SANOMAT kuvaamassa Hilppaa ja mua. Mistä on kyse? Sen kerron viikon päästä.

Make ja Hilpero in action.

Lauantaina olin buukannut Hilpalle Maken ohjasajon. Se paljastaa aina hevosesta jotain oleellista: puolierot, eteenpäinpyrkimyksen, tahdikkuuden. Uhkailin etukäteen, että voipi olla melko juminen tämä epeli, olihan ollut niin saakelin liukasta. ”Eihän tässä ole mitään vikaa”, tuumasi Make, ja ansaitsi sanoillaan palkkionsa. Kyllä on kiva kuulla se.

Maken kanssa juteltiin myös hevoseni kunnosta. Hän siihen, että ”KOVAA AJOA VAAN, SILLÄ SE PAREMMAKSI TULEE. TEE KAIKENLAISTA, ETTETTE TYLSISTY!” Kuin sopimuksesta sekä Jykke että Make molemmat toitottivat minulle samaa: LAKKAA PÖKRÄILEMÄSTÄ SEN HEVOSEN ÄÄRELLÄ JA PISTÄ SE LIIKKEELLE. Nyt saatan jo uskoa.

Niin se vaan on, että kovin helposti alan huolestua, kun hevonen ei ole aivan vireessä ja ime eteenpäin. Selkä? Vatsa? Jalka? Kiima? Uutuutena nyt: virus? Jos hevonen ei parane liikkeellä, se on tod. näk. ihan oikeasti kipeä. SITTEN voi alkaa huolestua.

Odottelen kuumeisesti päivän videokimaraa estetunnista! Ei näy, ei kuulu. Liekö kuvaaja vaaliriehassa. Muistittehan äänestää?

Jykke ratsuni seljässä. Ujostelee selvästi.