Niin kuin tiedätte, olen paininut PITKÄÄN ratsastuksellisen itsetuntoni kanssa ja syynä siihen on kaikkien suuresti ihannoima Pullukka. On melkoinen rubikin kuutio selvittää onko vika hevosessa vai ratsastajassa. Usein kallistun ratsastajan puolelle, ja siinä se vika monesti onkin. Nyt olen aloittanut (taas) kokonaan uuden lähestymistavan koko ratsastukseen. Kentällä harjoitan alkuun VAIN JA AINOASTAAN herkistämistä. Pyydän siis hevosta hyväksymään mahdollisimman kevyet avut, ja kun ne on hallussa, siirrytään raviin ja laukkaan. Välillä joudutaan palaamaan takaisin lähtö-ruutuun, mutta so not. Alkuasetelma on usein se, että hevosen sieraimet näkyvät sievästi korvien yläpuolella, mutta lopussa muoto on aina kevyt ja kaunis. Joskus yläpilvi kestää kauemmin, joskus vähemmän aikaa. Olen huomannut sellaisen pikkujutun, että mitä rivakammin ohjasotteen hyväksymistä pyydetään, sitä rivakammin se myös katoaa tilanteen rauetessa. Tämä ratsastustapa ei ole kovin suosittua, huomaan. Se voi johtua siitä, että vaatii pitkää pinnaa saada ihan neuvottelemalla hevonen kantamaan itsensä. Voimaa en voi käyttää, sillä sitä ei ole – ainakaan tarpeeksi. Hirveän helposti nykyään jysäytetään päälle gramaanit, goguet tai ties mitkä niskan mutkaa helpottavat välineet. En ollenkaan paheksu, välillä siinä on tavara paikallaan, mutta jos ei KOSKAAN mene ilman niitä, niin mistä voi tietää mitä itse osaa ratsastuksellisesti tehdä? Ei kai mistään?

Tämä on ollut minulle aivan kumouksellista. Toki on aivan eri asia harjoitella moisia kommervenkkejä omalla hevosella, kun on aikaa ja ruumiit saa kerätä itse. Silti, jo pelkästään se, että LISÄÄ JALKAA -huuto ei välttämättä olekaan ainoa tie hyviin tuloksiin. Lisää jalkaahan tarkoittaa sen jälkeen vielä lisää jalkaa! Koska se loppuu?

Havahduin tähän ehkäpä westernin parissa. Toki kokeiltavanani oli kolme todella kivaa hevosta, mutta erityisesti herkkyys eri avuille herätti. Ei peijooni, siellähän ei pidetä edes ohjista kunnolla kiinni, ja silti asioita tapahtuu halutusti. Jossain kohtaa me eurooppalaiset on menty ihan reippaasti metsään. Vai mikä tämä juttu on? Ilokseni huomasin, että käytän hyvin mielelläni painoapuja, ehkä se on sentään osa-alue, johon uskallan luottaa, että se toimii. Jaloista ja käsistä en aina tiedä. Koin väkevää onnistumisen tunnetta pitkästä aikaa. En tiedä onko kaikki noin hyviä western-hevosen selässä, mutta toivottavasti! Se on aivan mahtavaa hommaa. Ja minä osasin!

Loppukaneettina haluaisin vielä rohkaista ihmisiä nolaamaan itsensä. Olen huomannut, että moni ei halua alkaa korjata vikojaan, sillä ensin vanha kunnon ratsastus häiriintyy pahan kerran. Hevonen menee miten sattuu ja ihminen tuntee itsensä aloittelijaksi. Se on hitokseen hyvä homma. Kenellekään ei tee pahaa palata alkuun ja tietää miltä se tuntuu. Onhan se hirveää, kun vieressä porukka keventelee kaikki varusteet päällä, mutta. Lopussa kiitos seisoo! Haasta itsesi! Tähän soppaan kuuluu myös oikein kivasti ilman satulaa ratsastaminen, joka paljastaa meistä hirveitä asioita. Tai sitten ei.