Oma Hevonen <3.

Oma Hevonen <3.

Nyt kun kuulun hevosenomistajien vatipäiseen klaaniin, voin huoletta esittää kysymyksen kenen kannattaa ostaa hevonen. Kuten kaikki hullut hevostytöt, minäkin haaveilin omasta hevosesta siitä hetkestä lähtien kun niihin törmäsin. Ensimmäisinä vuosina ei käynyt mielessäkään, että siinä olisi jotain kommervenkkejä. Kunhan vain olisi saanut sen omaksi. Ihan sama vaikka olisi ollut vähän risa ja/tai hullu. Se olisi ollut ihan yhtä järkevä hankinta kuin alkoholistipuoliso: rakastan sen ehjäksi. Jep.

Monet ratsastuskoulussa käyvät pohtivat asiaa koko ajan. Asiat, joita eniten miettii, eivät välttämättä muodostu ongelmaksi missään vaiheessa: ehdinkö käydä joka päivä, mitä jos sitä vaivaa joku, tajuanko. Harva hevonen irtoaa ruumiistaan jos on päivän pari pelkällä tarhailulla. Jotkut keräävät virtaa, mutta sekin selviää ostovaiheessa.

Usein suurin probleema muodostuu siitä jos ostaa väärän hevosen. Sitä ensihevosen ostaja tietysti tajuaa pelätä, mutta jo ties kuinka monetta ostava ei! Hankinta voi mennä rajusti metsään ammattilaisellakin. Ammattilaisen ja karvahatun ero tässä vaiheessa on se, että ammattilainen tod.näk. tajuaa melko varhaisessa vaiheessa, että nyt tuli hankittua kokolailla väärä eläin. Karvahattu taas häpeää kotonaan miettien mistä saisi supervoimia ja lisää kykyä viikossa, jotta selviäisi omasta hevosestaan. Hävettää myöntää, että on oman eläimensä kanssa täysin kujalla.

Been there, too.

Montakohan kertaa mietin edellisen hevoseni kohdalla, että olenkohan minä tämän hevosen tasolla. Uutteran valmentautumisen myötä yhteinen sävel löytyi, mutta 8 kuukauden sairasloman jälkeen se taas katosi. Sen löytämiseen meni kuukausia. Olin jo heittämässä toivoa avoimesta autonikkunasta. Hyvin usein suunnnittelin kallioleikkauksiin ajamista kotimatkalla. Kostoksi menin McDonaldsin kautta kotiin. Ratsastaminen ei ollut kivaa, koska en yhtäkkiä osannut. Laitoin jo kerran myynti-ilmoituksen, mutta onneksi siihen ei kukaan vastannut. Ehkä maine oli kiirinyt. Onneksi hain ja sain apua ja löysin hevoseni uudestaan.

Olen sen jälkeen miettinyt mistä tietäsin, onko hevonen minulle liian vaikea. Ehkä tässä vaiheessa kilometrejä haluaisin, että lähellä oleva viisaampi sen minulle sanoisi. Pullukka ei ole helppo, mutta saan sen toisinaan liikkumaan ihan neuvokkaasti, joten syökööt vastedeskin minun laskuuni. Luotan siihen, että Hilpasta tulee nautittavampi ratsu.

Moni haluaakin ostaa nuoren hevosen ”ettei kukaan ole ehtinyt vielä pilata sitä.” Voi veikkonen, sen ehtii tehdä itsekin, moneen kertaan. Nuorikko kannattaa hankkia, jos on mietittynä ihminen, joka ratsastaa sitä aina opetusmielessä ja itse teet sen kanssa mitä osaat. Ei se avaruustiedettä ole, mutta kannattaa siihen satsata –  tulevaisuus yhdessä on huomattavasti kivempi, jos hevosen  on ratsuttanut asiansa osaava ihminen. Niin siitä tulee ratsu, eikä iso, vihainen koira, jolla on lonkkavika.

Loppukaneettina sanoisin, että minun mielestäni kuka tahansa voi hankkia oman hevosen, jos läheltä löytyy ihmisiä, joilta voi kysyä neuvoa. Neuvoa kannattaa kysyä aina. Hirveimmät epäonnistumiset syntyvät silloin, kun ei kehdata/uskalleta pyytää jeesiä. Sieltä on paha nousta ja rahaakin tuhlaantuu. Olkaa kirkasotsaisia ja myönteisiä, kyllä se siitä.

Ja osta se hevonen. Nyt. Suomi nousuun kulutuksella!