Älä sano mitään, äiti.

Älä sano mitään, äiti.

Juttelin estevalmentajani Manuelin kanssa eilen pitkään. Yksi asia, mistä halusin kuulla hänen mielipiteensä, oli onko opettajan/valmentajan vastuulla huomauttaa jos hevonen on hänen mielestään kipeä. Manuel vastasi että totta helvetissä on! Ja sen pitäisi olla jokaisen hevosihmisen velvollisuus, hän jatkoi. Olen samaa mieltä, mutta jäin miettimään asiaa. Me ihmiset olemme melko kovia loukkaantumaan (henkisesti), joten harva uskaltaa sanoa, vaikka syytä olisi. Eikö totta?

Muistan miljoonien vuosien takaa pari heppaa, jotka olivat omani tallikavereita. Molemmat olivat lähempänä kahtakymppiä kuin kymppiä ja JÄÄTÄVÄN lihavia. Siis todella ymmyrväisiä. En sinänsä hätäänny pulleista hevoisista, jollei se pulleus ilmesty yks kaks. Meitä on moneen junaan. Mikä sen sijaan kiinnitti huomioni, oli että molemmat hevoset klenkkasivat erittäin rajusti. Siis ei mikään epäpuhdas, vaan selkeä, vaikea ontuma. Käveleminen näytti todella vaivalloiselta. Tätä jatkui ainakin kuukausia, en muista enää tarkkaan. Minä ja pari muutakin tallikaveria kyselivät hevosten omistajalta, että ootko huomannut, että ontuvat molemmat aika pahasti. Hän totesi tietävänsä, mutta ne kuulemma ovat sellaisia. Huomautettiin röyhkeästi merkittävästä ylipainostakin, että vaiva saattaa pahentua pelkän läskin ansiosta. Hevoset eivät hänen mielestään olleet mitenkään erikoisen paksuja. Saatoin sanoa, että jollei nuo parane, niin miettisin vihreämpiä laitumia. Omistaja siihen, että ei hän voi laittaa niitä pois, kun lapset tulisivat liian surullisiksi. Lapset olivat alle kouluikäisiä. Jassoo.

No, seuraava yllätys tuli, kun toinen tammoista astutettiin. Raskautta seurattiin innolla ja ultrastakin kurkistettiin tilanne tiineyden alussa, niin kuin tapana on. Varsa siellä oli. Sitä sitten odotettiin kuin kuuta nousevaa ja talliin asennettiin kamerat. Omistaja valvoi öitä. Yliaikaa rupesi olemaan jo kolmisen viikkoa, kun eläinlääkäri pyydettiin tutkimaan onko kaikki okei. No ei ollut, tamma oli luonut varsan jo ties milloin. Se oli enää muodottoman paksu. Hups.

Niillä main nainen muutti hevosensa pois. Toivon, että kopukat kasvavat edes nyt koiranputkea jossain kuohkeissa mullissa.

Tämä oli ääriesimerkki. Köykäisempiä näkee jatkuvasti. Ratsastamisesta riittäisi toki sanottavaa melkein jokaiselle, mutta se lienee turhahkoa, sillä harva oppii ratsastamaan, jos ohikulkija huomauttaa, että ratsasta paremmin. Tosin kai sekin on mahdollista. Olen itse hirmu mielelläni aina neuvomassa, mikä on esimerkiksi tyttäreni mielestä aivan hirveää (ymmärrän), mutta olen pyrkinyt kehittämään neuvomispakkoani kyselevämpään suuntaan. Se yleensä toimii paremmin. Että oletko kokeillut…?

Miten sitten itse otan vastaan kommentit? Riippuu asiasta. Juuri viime viikolla ystäväni hyppäsi Pullukalla, koska olin itse jossain keuhkoödeemassa. Pullukkahan ei tunnetusti anna mitään ilmaiseksi, joten kaverilleni tuli hiki, mutta hyvin se meni. Estehyppelyn jälkeen kaverini totesi ystävällisesti, että Pullukalle tekisi hyvää, jos se läpiratsastettaisiin kerran viikossa. Ah, naurahdin, Pullukkaa on läpiratsastettu kerran viikossa jo ainakin kaksi kuukautta. Se on tuommoinen! Yhdessä hetkessä aivan ässä, seuraavassa täys pökkelö ja kaikkea siltä väliltä. Voitte kuvitella kuinka monta vinkkiä olen ottanut vastaan. Ja täytyy sanoa, että osasta olen sydämistynytkin. Se vaan vituttaa kun hevonen ei kulje. Olen myös kääntänyt takkiani noin 50 kertaa ja kehittynyt itse oman hevoseni ja sen satuloiden ja kiputilojen arvioijana. Kaikkea on kokeiltu ja tullaan kokeilemaankin. Pullukka on erikoismuija, ja niillä mennään. Niin kauan kun tiedän sen olevan terve, saa tulla neuvomaan ja jopa kokeilemaan. En loukkaannu yhtään, jos joku keksii pyörän. Mutta siitä loukkaannun, jos asia esitetään ylimielisesti.

Itse olen monet kerrat ratsastessa kysellyt ympärilläni ratsastavilta paremmilta, että mitä tekisit nyt mun asemassa. Välillä sitä vaan niin uunona noiden tammojen kanssa. Harvoin olen saanut apuja niitä kysellessäni.

Loppukaneetiksi kysyisinkin teiltä, kavioliittolaiset, mistä te huomautatte kanssaharrastajille? Gramaaneista? Raipan käytöstä? Kannuksista? Vinoudesta? Varusteista?

Ja voiko niistä sanoa?

Kumpi on tärkeämpää, naapurisopu vai hevosen hyvä?