crap-e1410201411721

Yllättävän paljon kuulee karvahattujen suusta kuinka hevonen pitäisi kengittää ja kuinka kengittäjä ei ymmärrä. Se kuulostaa vähän siltä kun harrastajalääkäri alkaisi neuvoa kirurgia. Onhan se toki niin, että semmoisiakin heppuja on, jotka ovat itse opetelleet kengittäjän työn. Ei se välttämättä ole huono tie, mutta saattaa venähtää pitkäksi. Ja jokunen voi kärsiä siinä matkalla. Koulutuksen tarkoitushan on estää oppilaita tekemästä tyhmiä virheitä.

Kuin sattuman kaupalla kaksi ystävääni päättivät hakea tannoin kengittäjän oppiin. Molemmat pääsivät. Kummatkin myönsivät jo ensimmäisen kuukautensa jälkeen olevansa totaalisen kujalla. Että miten ikinä voi tulla hyväksi? Kun se asentokin on niin helvetillinen. Ja ainoa tie oppia on katsella itseään parempia ja nakuttaa nakuttamasta päästyään.

Kengittäjän työ on käsityötä. Sen lisäksi on hyvä, jos on joku tatsi eläimiin. Helpottaa ihan hulluna. Siihen on syynsä miksi minä en hakeudu kengityshommiin. Olen nikkarina ala-arvoinen ja pelkkä hokkien ruuvaus saa tajuntani hämärtymään. Ehkä juuri siksi arvostan suuresti ihmisiä, joilla on palava halu tehdä hevosen kaviosta hienosti kengitetty. Sellaista paloa ei kaikilla ole. On suuri ero katsella sellaisen työtä, joka oikeasti haluaa tehdä kaiken pieteetillä ja sellaista, joka vaan lätkäisee kengät kavioon. Viimeksi mainitusta tulee fiilis, että pitäisikö tässä pyytää anteeksi jostain.

Jotkut arvostelevat, että kengityskisoissa tehdään vain hyvänNÄKÖISTÄ jälkeä, mutta että loppukäyttäjä kärsii. Sitähän voi kaikin mokomin mennä seuraamaan viikonloppuna Elma-messuille Helsingin messukeskukseen. Siellä on niekka poikineen mittelöimässä kengityksen kuninkuudesta. Mukana menossa ovat mm. istuva Suomen mestari Riina Villanen, vanha guru Jaska Granström ja esmes elokuvaohjaaja Auli Mantila, joka on nykyään kengittäjä. Ihan ulkomailtakin näyttää nimensä perusteella joku tulevan.

Hevosenomistajana arvostan kengittäjiä suunnattomasti, vaikka yksi niistä on aiheuttanut Pullukalle puolen vuoden breikin. Sattuuhan sitä. Ei johtunut kengittäjän hutiloinnista. Kavio on uusiutuva luonnonvara, ei siitä kannata ranteita avata. Pullukan kaviot voivat nykyään paremmin kuin kuunaan.

Jos haluat mennä Elma-messuille äimistelemään mm. kengittäjien kilpataontaa, laitahan viestiä! Kavioliitto arpoo 10 lippua halukkaille! JA MUISTAKAA ÄÄNESTÄÄ BLOGIEXPOON MEIKÄMANNEJA TÄÄLLÄ. Pitäähän meidän nyt joskus edes voittaa jotain!

c707b63a7245ceec55e5dbf6f68ecd2df3b453f64df51534930914afa46e4a64_1