Anna Perho jo aikanaan julkaisi aivan liian vähälle huomiolle jääneen Tallin tyypit -pamfletin. Siitä intoutuneena ajattelin lokeroida tallin vaikuttajat omien huomioitteni perusteella. Kokoelma perustuu vuosien saatossa kohdattuihin ihmisiin. Så här:
1. Ponityttö
Harrastelee poninsa kanssa ihan miten sattuu, mutta lähes joka päivä. Ei juttele kuin muiden ponityttöjen kanssa, ja niiden kanssa jutellaan niistä, jotka eivät ole paikalla. Ei pyydä apua tai kysele neuvoja. Yrittää ratsastaa salaa, ettei kukaan näe. Menee paljon käyntiä jos ravi ei suju. Ottelee paljon selfieitä ponin kanssa. Poni näyttää niissä uupuneelta. Kaikki tuntiratsastajat ovat kateellisia ponitytölle.
2. Perheenäiti
Perheenäiti höpöttää hevoselleen koko ajan. Hevonen on joko suokki tai 36-vuotias lv. Perheenäidillä on aina iso lauma lapsia mukana ja kaikilla on kypärät päässään koko ajan, just in case. Toki kaikki saavat ratsastaa sen jälkeen kun äiti on ensin hölkännyt pari kierrosta. Satulana on rungoton esine, ettei hevoselle aiheuteta kohtuutonta rasitusta. Perheenäiti juttelee sujuvasti hevosensa lisäksi myös muille. Perheenäiti uskoo, että juttelemalla kaikki selviää.
3. Nuori aikuinen
Tämä laji on se, keneltä voi kysyä. Kaikki tilanteet, sairaudet, laitteet, varusteet ja hevoset on nähty ja kokemusta on. Nuorella aikuisella on ohut kontakti johonkin ulkomailla asuvaan nimekkääseen ratsastajaan, ja sitä korostetaan tarpeen tullen. Varusteet ovat viimeisimmän tuulahduksen mukanaan tuomia ja kaikki ihmettelevät millä rahalla. Todennäköisesti nuori nainen asuu pihatossa, koska ei muuten voi kerta kaikkiaan olla varaa hankkia kaikkea. Hevosensakin on nuori, mutta siitähän Nuori aikuinen selviää, sillä hän on jo 21 vuoden aikana nähnyt kuulkaa yhtä ja toista.
4. Vastuunkantaja
Vastuunkantaja tietää kaikki vaarat, mitä tallilla piilee. Hän muistaa huomauttaa joka tilanteessa, mitä kohta voi sattua. Kuin ihmeen kaupalla Vastuunkantajan hevosille onkin sattunut yhtä ja toista. Vastuunkantaja ei päästä hevostaan ulos, sisään tai mihinkään muuallekaan, ettei vaan satu mitään. Hevosta talutetaan aina suitsien/ketjun kanssa ja raippa toisessa kädessä. Hänen mielestään hevoskuiskaus on huuhaata ja kohta siellä jollekin sattuu jotain. Vastuunkantajan hevonen on ep.
5. Villi-ihminen
Villi-ihminen ratsastaa lujaa. Se saa esim. Vastuunkantajan kuohuksiin. Villi-ihminen saattaa myös hypätä esteitä hevosilla, joilla ei ole ennen hypätty. Villi-ihminen ei aina muista käyttää kypärää tai muitakaan varusteita, mutta se ei hänen menoaan jarruta. Naurattaa lähinnä. Villi-ihmisen mielestä maneesiin mahtuu ihan hyvin samaan aikaan yksi nelipäinen valjakko, juoksuttaja, esterata ja ponitunnit.
6. Has-been
Eilispäivän lupaus, jonka tulevaisuus ratsastajana ei sitten koskaan auennut. Hän panostaa lapseensa, joka on ihan okei, mutta ei siitä nyt laulua kannata tehdä. Tämäkin lajike neuvoo mielellään, onhan hänelle satojen vuosien tieto vartalossaan. Hän valittaa jatkuvasti, ettei ole varaa ostaa lapselle tarpeeksi hyvää hevosta, että lapsi pääsisi eteenpäin. Has-been on mielellään avuksi, onhan hänella kokemusta. Has-beenin kanssa on kiva katsella kisoja, koska hän kertoo huiseja tarinoita ratsastajien taustoista. Myös kunkin ratsastajan tarkahkot tulot ovat Has-beenin tiedossa.
7. Kilvanratsastaja
Tälle epelille ei käy mikään muu kuin kiiltävin mitali ja kykenevin hevonen. Kilvanratsastajaa ei kiinnosta muiden jorinat, hän haluaa voittaa. Mieluiten ylivoimaisesti. Hän ei kaihda keinoja päästäkseen tavoitteeseensa, avioliitto tai senkaltainen järjestely saattaa olla vain yksi apu matkalla maineeseen. Kilvanratsastajalla pitäisi olla oma talli, jossa työskentelisivät häntä ihailevat orjat, mutta se on harvoin mahdollista, ja näin Kilvanratsastaja-raukka joutuu reenaamaan monesti samoissa olosuhteissa kuin esim. Perheenäiti. Mikä on nöyryyttävämpää? Ei mikään.
8. Olen mukana -mies
Tämä ihmislaji on innostunut kaikesta, mitä hevosten kanssa voi tehdä. Hänen hevosensa on opetettu ajolle, risuestelaukkaan, kouluratsastukseen, westerniin ja montéen. Olen mukana -mies on myös käynyt itse steward-, estetuomari-, hevoshieroja-, ruokinta- ja laitumentekokurssit. Hän on ahkera järjestöaktiivi, ja oman tallin kisa-aamuina aina paikalla ensimmäisenä kaatosateessa kiinnittämässä kylttejä tien sivuun. Olen mukana -mies on valitettavasti jäänyt perheettömäksi, koska hän ei ole koskaan kotona. Se ei Olen mukana -miestä haittaa, sillä häntä viedään joka ilta/aamu/viikonloppu toinen toistaan kiehtovampiin rientoihin.
Löytyykö oma lokero? Vai oletko kenties puoliverinen? Antoisaa sadepäivää, rakas lukija!
Viimeisimmät kommentit