Pullukan kynsihuolto. Kuva: Anna Aalto

Pullukan kynsihuolto. Kuva: Anna Aalto

Kaveri lähetti minulle uudenkarheat NeueSchule-kuolaimet. Olivat aivan uutta huutoa, hevoselle ystävälliset ja ihan erilailla muotoillut kuin perinteiset. Toisin sanoen ne olivat kaarevat, kolmipalaiset ja sitä ystävällistä materiaalia. Ilolla lähdin kokeilun tielle.

Tässä ne hienot on.

Tässä ne hienot on.

Kompastuskivi 1: ihan pikkusen liian pienet. Justiinsa riittivät suun mittaan, mutta jos ottaisin käyttöön, ottaisin sentin pidemmät. No, ei protestoinut ja olin metsään menossa, joten eikun kokeilemaan.

Pullukkahan on kaiken kaikkiaan mutkikkain hevonen suustaan, jota olen kutakuinkin 37 vuoden aikana tavannut. Niinpä olen kokeillut niveliä, suoria, kilkuttimia, kälkyttimiä, kulkuttimia, kumia, erilaisia metalleja ja kuolaimetonta. Olen myös kokeillut erilaisia turparemmejä ja apuohjia.

Tällä hetkellä tyytyväisimmän hevosen saa kumi-pelhamilla, ei millään muulla. Noin neljä kuukautta sitten kumi-pelham oli hänen mieletään aivan paska. Silloin uskottiin pelkästään kolmipalaa, jos sitäkään. Toisinaan suora kumi on ainoa oikea. Full-cheeckiä kokeilin myös vain todetakseni, etten enää koskaan kokeile.

Niinpä tämä ihana, uusi kuolain, jolta odotin kaikkea, olikin ihan kuin mikä tahansa, mikä ei juuri tänään käy. Ei varsinaisesti seonnut niistä, mutta en myöskään saanut ensimmäistäkään tuntumaa. Kylläpä ottaa pattiin. Olisi ihanaa käyttää mahdollisimman hevosystävällisiä kamoja, mutta mitä jos hevosen mielestä hevosystävällisimmät vehkeet ovatkin aivan eri kuin minun mielestäni? Jos hevonen tosiaan viihtyy pelhamin kanssa? Mikä minä olen siihen sanomaan mitään?

Monesti olenkin tätä miettinyt. Jos hevonen on tyytyväinen karsinassaan, mutta kauhuissaan tarhassa, niin pitääkö se sinne laittaa? Entäs jos hevonen viihtyy loimi päällä, niin miksi se pitää totuttaa olemaan ilman? Jos hevonen stressaantuu vapaana, eikö se saa olla hihnassa? Jos hevonen ei kestä luista pyllyäsi sen selässä, eikö satula olekin silloin parempi vaihtoehto? Eikös se hevosenlukutaito olekin juuri sitä, että nähdään milloin hevonen on tyytyväinen?

Esimerkkinä mainittakoon Pullukka, joka oli silminnähden onnellinen kökkiessään uuden kengittäjän käsissä. Ettäkö hevosta ei saisi kengittää? Millä minä sitten hemmottelen hevostani?

Entäs trailerishow. Ensimmäinen hevoseni Korppu rakasti matkustaa tarilerilla. Edellinen omistaja käytti häntä ihan ajelulla. Vai että se stressaa? Ei kaikkia.

Ollaankos siis suvaitsevaisia ennen kaikkia hevostemme kanssa. Jos kirjassa lukee, että kylmä suihku on parasta hevoselle, se ei välttämättä mene hepalle jakeluun.