Seura-lehti, vuosi ehkä 1980. Kiitos kuvasta Bitta!

Juteltiin Open kanssa viime tiistaina ennen tuntia tallitytöistä. Ope oli sitä mieltä, että asiat alkoivat mennä siinä kohtaa metsään, kun tallitytöt lakkasivat olemasta. Siinä saattaa olla totuuden jyvä.

Taisin olla 12-vuotias kun kirjoitin ensimmäisen kerran asiasta lehteen. Tuolloin meille tuli Seura, ja luin sitä tietenkin siinä missä muutkin, koska Hevoshullu tuli vain kerran kuussa ja Seura viikoittain. Kerran Seurassa oli parikin lukijakirjettä siitä, kuinka nuoria tyttöjä orjuutetaan talleilla. Jutussa painotettiin myös sitä, että hevosenhajuiset lapset eivät ole julkisissa liikennevälineissä ilo nenälle. Arvatkaa vetäisikö nuori, hevosenhajuinen Katja herneen hengitysteihin! Aloin saman tien hakata tekstiä (ei kun hetkinen, silloinhan kirjoitettiin käsin) ja postitin sen saman tien Seuraan. Olin pitkään vielä tosi kiihtynyt, mutta niin kuin lapsille on tyypillistä, unohdin lopulta koko homman. Miksikö unohdin? Koska olin yhtenään tallilla ja siellä oli niin kivaa.

Johan siitä sitten hässäkkä syntyi, kun kirje julkaistiin! Olin varsinainen sankari tallillamme. Ja miksi en olisi? Puolustin kulttuuriamme, siihen ei pidä kajota! Jokainen tallityttö söi mieluummin matoja kun jätti menemättä tallille. Karsinoiden siivous oli kunnia-asia! Vastuunkanto oli upeaa! Minä huolehdin tästä hevosesta, älkää murehtiko! Missä muussa lajissa TEKEE ERIKSEEN MIELI KANTAA VASTUUTA?

Tallityttökäytäntö (=hoitajasysteemi) alkio kuolla, koska joillain talleilla hoitajat alkoivat käyttää valtaa epähienoin keinoin ja riitaahan siitä tuli. Samaan aikaan jotkut vatipäät kirjoittelivat liittoon, että mikä tää tämmöinen lastenorjuutusharrastus oikein on. Liitossa tietenkin oltiin kauhuissaan, että voivoi, nyt joku suuttui, muutetaan kaikki. No, eihan liitto voi moisista päättää, mutta ilmapiiristä huolestuttiin: näinkö meidän lajimme näyttäytyy ulkomaailmaan? Eihän semmoinen käy, että eräs rva Matikainen Uhtualta on pahastunut tyttöjen tallihommista.

Tähän kohtaan sanon ihan itsenäni, että voi ny perkele. Olen kuullut ihan aikuisten, järkevien ihmisten suusta lauseita ”voitko kuvitella, ne pisti mut ite kaivamaan sillä koukulla niitä kavioita ja sen jälkeen vielä suitsimaan sen hevosen itse! Enhän mä oo täällä töissä, hoitakaa itte kavionne!” Eli tässä mennään. Ihmisillä ei ole MITÄÄN HAJUA, miten hevosen kanssa kuuluisi olla, tai miksi pelkkä ratsastaminen ei KOSKAAN riitä. Ihminen, joka ei edes yritä opetella millainen eläin hevonen on, ei KOSKAAN TULE OLEMAAN KOVIN TAITAVA.

Haluan tallitytöt takaisin. Haluan, että ihmiset pakotetaan oppimaan millainen elukka heppa on. Haluan myös maailmanrauhan.

Pullukkauutisia: ei ole syntynyt.