Katsokaa, tuolla menee joku laiha hevonen! - Missä, äiti, missä?

Katsokaa, tuolla menee joku laiha hevonen! – Missä, äiti, missä?

Taas on Maaseudun tulevaisuus ottanut ansiokkaasti esiin lemmikkihevosten ylipainon. Korostan sanaa LEMMIKKIhevosten, sillä urheiluhevosilla tätä ongelmaa ei ole. Urheiluhevosten ongelmat saattavat ilmetä toisin tavoin, esim. mahahaavana. Silti laiha hevonen ei ole aina MERKKI VATSAHAAVASTA.

Perusongelmahan on se, että hevosia on erilaisia. Kaikkien ravintoterapeuttien ja muiden gurujen yhteinen näkemys on, että hevosen pitäisi syödä usein, mielellään koko ajan, korsirehua. Pitkiä taukoja korsirehusta ei saa tulla, tai ongelmat ilmenevät. Tämä on joillakin talleilla ratkaistu vapaalla heinällä. Se taas johtaa helposti lihomiseen. Lihomista voi yrittää pitää kurissa aktiivisella liikunnalla. Siihen taas ei riitä kerta (1-2 tuntia) päivässä. Heinäverkkokin voi olla ratkaisu, mutta se taas saattaa kipeyttää kaulaa ja niskaa, kun nyhdetään heinää oikein voimalla. Plus että hevosen KUULUISI syödä heinä maasta, jotta nenästä valuu ylimääräset kuonat ulos. Siitä sitten ratkomaan miten meinaat tehdä!

Elikkä tosissaan. Näillä spekseillä kun pidän Pullukkaa, olen DOOMED. Lihavaks pääsee, teen mitä teen. Maailman nopein syöjä.

Laihojen (normaalien) hevosten omistajat taas nyyhkivät, että kun tämä on tämmöinen luikku, kun vertailukohteina ovat lihavat kaverit. Ulkomaillahan ei kauheasti lihavia heppoja näy. Ne on aina täällä. Ulkomailta tuleva hevonen on aina laiha ja kun se on ollut Suomessa pari kuukautta, sillä on jo pötsi. Miten tämä yhtälö hoidetaan, voitteko kertoa?

Eräs ystäväni ei suostunut edes katsomaan kuvaa ponista, joka oli meillä ylläpidossa. Poni oli niin paksu. Se liikkui hyvin ja reippaasti, eikä suinkaan syönyt liikaa. Silti se oli aimo tankki, oli aina kuulemma ollut. Mitä teen? Jätän ponin luonnon armoille vai mitä? Onko parempi idea laittaa hevonen sairastarhaan seisomaan koko päiväksi, ettei se saa liikaa heinää? Tuskin.

Dodson&Horrelin teettämän tutkimuksen mukaan vain 20% UK:n hevosenomistajista tunnistaa milloin oma hevonen on liian paksu. Se on aika pieni prosentti. Toivon, että Suomessa asiat ovat paremmin.

Perusongelmaksi lehtijutussa on mainittu liikaa syövät hevoset, jotka liikkuvat liian vähän. Liian vähän ne taas liikkuvat, jos omistajat ovat mukavuudenhaluisia köröttelijöitä, jotka eivät pistä hevosta hölkkäämään kunnolla. Se vaatii enrgiaa myös itseltä! Tiedän kyllä, olen toisinaan juuri tuo. Ruoka-astian ääressä häärätään helposti mitä ihmeellisempien tuotteiden parissa, mutta perusliikunta jää vähälle. Se on synti. Jos ihminen ei itse jaksa/osaa liikuttaa omaa hevostaan niin rempsesäti kuin se hevosen kannalta olisi hyvä, mielestäni velvollisuus on diilata hevosen selkään joku, joka jaksaa/osaa. Kyllä niitä on! Eikä se aina edes maksa! Win-win. (nimim. Kokemusta on)

Parhaillaan yritämme saada Pullukka Horse Show -kuntoon. Pitäkää peukkuja. Not easy.

Vielä pystytään laukkaamaan, vaikka ollaankin ruoka-aikaan kotona.

Vielä pystytään laukkaamaan, vaikka ollaankin ruoka-aikaan kotona.