Kuvan hevoslapset eivät kuulu tilanteeseen millään tavalla.

Kuvan hevoslapset eivät kuulu tilanteeseen millään tavalla.

Kukaanhan ei halua loukata tahallaan ketään, eikö näin ole? Jokainen pyrkii parhaaseensa ja viisaimmat haluavat vielä viihtyäkin. Huippu-urheilussa painopisteet saattavat olla hieman toisenlaiset. Siitä en tiedä mitään.

Te naiset tiedätte millainen olo tulee, jos käy eri kampaajalla kuin yleensä? Hirveä syyllisyys. Ihan kuin olisi käynyt vieraissa. Mutta miten käy, kun heilahtaa toisen ratsastusvalmentajan tunnille? Ei pitäisi käydä mitenkään. Taas haluaisin erottaa tavoitteelliset ratsastajat perusyrittäjistä. Aktiivisesti ja tavoitteelliset kilpailevat ratsukot saavat toivon mukaan kauden alussa suunnitelman, jonka mukaan edetään. Valitaan systeemi ja pysytään siinä ellei valmentaja toisin päätä. Systeemi on hyvä pitää koko ajan.

Mutta mitäs kun kyse on ihan tavallisista, silloin tällöin kisaavista ihmisistä? Onko opettajalta pois, jos oppilas vaikkapa hyppää muutaman esteen omine nokkineen? Entäpä jos oppilas haluaa itse mennä joihinkin kisoihin, joihin valmentaja itse ei ole menossa. Onko se rikos? Ja jos, niin miksi?

Minä näen tuntien ottamisen tuntien ottamisena ja valmennuksen valmennuksena. Mielestäni kyse on valmennuksesta jos molemmat osapuolet ilmoittavat sitoutuvansa valmennukseen YHDESSÄ. Silloinhan suunnitelmaan kuuluu vaikkapa kisakalenteri. Jotenkin näkisin myös, että valmentaja kommunikoi tavoitteet ratsukolle. Tai ei sille hevoselle välttämättä, koska sitä ei kuitenkaan kiinnosta.

Jotkut tallit tarjoavat koko pakettia. Pakettiin kuuluu tallivuokra ja valmennus. Hinnasto ja systeemi on selkeä, tiedät mistä maksat mitäkin. Joillain talleilla tämän lisäksi tallilla vierailee toisinaan alan muita guruja. Siitä maksetaan erikseen. Toisilla talleilla käy lukuisia eri valkkuja eri ihmisillä.  Vapaus on kiva, mutta kentän/maneesin käytön kanssa voi tulla aikataulullisia haasteita.

Jos minä menen kisoihin, menen sinne, koska se on hauskaa, vaikkakin hirveää. Valitsen paikan sen perusteella missä on hyvää porukkaa ja mihin ei tarvitse lähteä aamuyöstä. En myöskään ole viitsinyt maksaa kakkostason lupaa, koska kisafrekvenssini on niin harva. Näin ollen voidaan todeta, että en ole kovin tavoitteellinen minkään muun kuin hevoseni suhteen. Haluan, että meillä pyyhkii hyvin, muusta viis. Jos kisat sattuu kohdalle, se on kiva. En missään nimessä tarvitse valmentajaa kisapaikalle, mutta on se ihan kiva jos hän tulee. En poiskaan aja. Paitsi kerran, kun Hakalan Teppo oli samaan aikaan sekä valmentajani, että ratamestari. Seisoi siinä keskellä ja huuteli jotain kun tyrin. Huusin, että menetkös siitä kimittäjä, anna meidän suorittaa! Teppo keräsi kunniansa rippeet ja meni sivummalle. (Rakastan Tepsua, terkut) No mutta se oli silloin se!

Haluaisin kuulla mitä te olette sopineet valmennukseen kuuluvaksi? 365-malli ei kiinnosta, koska se sisältää kaiken. Kuka liikuttaa hevostasi jos et itse? Onko se valmentaja tai valmentajan assari? Paljonko siitä veloitetaan? Entäs omatoimiratsastaminen, puuttuuko valkku siihen? Kisat, sanooko hän mihin menette?

Itse olen niin väsynyt lötkö, etten jaksa ollenkaan välittää ottaako joku nokkiinsa. Haluan pitää harrastuksen harrastuksena ja silloin pitää olla kivaa. Jos valkku menettää yöunensa, se on kauheaa. Meillä asiakkailla on valitettavasti tai onneksi valta ratkaista minne menemme ja kenen kanssa. Vai onko?