Me ollaan tonnin tytöt!

Me ollaan tonnin tytöt!

Kun olin pikkutyttö, haaveilin lottovoitosta. (Olen saattanut haaveilla siitä joskus sen jälkeenkin.) Syy miks haaveilin lottovoitosta, oli se, että silloin voisimme ostaa minulle hevosen. Muuten se ei kuulemma olisi millään akselilla mahdollista, koska hevosen ylläpitäminen on tosi, tosi kallista. Ymmärsin hyvin. Vain rikkailla oli oma hevonen. En tuntenut ketään, joilla oli oma hevonen, paitsi tallinomistajan tytöt. He eivät olleet leuhkoja. Jos olisin tuolloin saanut hevosen, olisi menehtynyt omaan leuhkuuteeni.

Erittäin monta vuotta mietin, että kunhan rikastun, niin heppa tulee taloon, se on varma. Eräänä päivänä sitten havahduin, että taidan olla rikas, koska ylläpidän yhtä fantastista vanhaa ruunaa ystäväni kanssa. Hevosen ylläpito maksoi muistaakseni 240 euroa, joista siis 120 euroa minun pussistani. Mies marmatti, että onko meillä moiseen varaa. Itsekin oli asiasta vähän hiessä: niin, onkohan. Kävi sitten niin, että ystäväni luiskahti tekemään liikaa töitä eikä ehtinyt enää tallille, joten heppa luisui kokonaan minun kontolleni. 240! OMG. En kertonut miehelle. Se on avain hyvään parisuhteeseen.

Tästä se lottovoittajan elämä alkoi. Ilman sitä lottovoittoa. Kuvassa olen muuten RASKAANA, en läski.

Tästä se lottovoittajan elämä alkoi. Ilman sitä lottovoittoa. Kuvassa olen muuten RASKAANA, en läski.

Jolkotin vanhalla ruunalla kohtuuttoman monta vuotta siihen nähden, että se oli vanha. Sitä ei vaan vaivannut mikään! Viimeisenä vuonna sitten jouduin kummallisesti kahden hevosen loukkuun. Perheeseen tuli toinen ruuna, Jaska. Jos on mahdollisuus ostaa hevonen ihmiseltä, jonka molemmat ranteet ovat poikki pudottuaan selästä, se kannattaa ilman muuta ostaa. Jaska ei mahtunut samaan talliin vanhan ruunan kanssa, joten aloitin armottoman soittelurupeaman. Kaikki kulmakunnan tallit läpi. Yhtenä iltana läksin tutustumaan Hipposportiin ja sen viereiseen Kilon talliin. Oli marraskuu ja hitokseen pimeää, joten en nähnyt vastaan tulevia ihmisiä juuri lainkaan. Olin koiran kanssa liikenteessä ja koirani alkoi seurustella jokun toisen koiran kanssa. Minä siitä jutulle hihnan päässä olevan henkilön kanssa. Kyselin vaivihkaa, että onko henkilöllä mitn hajua josko Kilon tallissa olisi tilaa yhdelle veijarille ja keltä voisi kysyä. ”Minulta,” vastasi hän, ”omistan nämä tallit.” No sepäs sattui, ja sain paikankin. Enkä iha ekojen joukossa unohda sitä kertaa kun ensimmäisen kerran olin nousevinani oman hevoseni selkään tallin pihassa. Oli pimeää kuin lakimiehen sielussa ja hevonen katseli vauhkosti ympärilleen. Pääsin about puoleen väliin kylkeä, kun eläin otti ritolat. Häipyi maisemista. Aika kuningas olo siinä sitten. Että ”ootteko nähny mun uutta heppaa?” Jostain maneesin nurkilta sitten lassosin sen ja kiipasin uudestaan selkään. Pukkikavalkadi oli tosiasia.

Jaskan kanssa kävin läpi jäätäviä nujakoita, vammoja, ylimaallisia, lähes uskonnollisia onnistumisia, tuli jokunen ruusuke ja vähintään miljoona tarinaa. Niin sanottu Elämäni Hevonen.

Jos palataan raha-asioihin, niin korkeimmillaan maksoin Jaskan tallivuokraa muistaakseni 780 euroa. Pienen hetken (vuoden) kerkesin maksaa Kiloon 580 (ehkä) ja vanhan ruunan talliin 240, joten tell me about rikkaat ihmiset. Varmaan arvaattekin, että tässä vaiheessa mies oli päästettävä vapaaksi etsimään halvempaa vaimoa. Onneksi löysi.

Vanhempani lupasivat minulle joskus sekopäissään, että saan hevosen ylioppilaslahjaksi. Onneksi en saanut. Jos vertaa sitä tietotaitoa mikä minulla oli 18-vuotiaana tähän päivään, olin käytännössä pelkkä hedelmöittynyt munasolu. Niin tavaton määrä luuloa ja niin naurettavan pieni määrä tietoa. Toki luulin tietäväni! Olinhan hevosten kanssa päivittäin. Olemme kavereiden kanssa pohtineetkin, että kukaan ei ole niin viisas hevosihminen kuin 13-15-vuotias tyttö. Itse tiesin niihin aikoihin KAIKEN. Kyllä siinä mahtoi vanhoilla ravimiehillä mennä puusti väärään kurkkuun kun Neiti Näpsä pikkusen jakeli neuvoja. Olkaa hyvä vaan, äijät! Ei maksa mitään.

Tänä päivänä omistan puolitoista hevosta, joista maksan karkeasti tonnin kuussa. Siihen toki kaiken maailman turhuudet, kuten kengitys, rokotukset jne. Tänä päivänä suunnittelen työni sen mukaan, että on a) rahaa harrastaa, b) aikaa harrastaa. Teen myös tallitöitä tämän tästä. Harrastus on imenyt minut syvemmälle kuin ikinä. Jotain olen sentään oppinutkin. Olen kasvattanut tyttäreni seuraavilla komennoilla: Auta aina tallikaveria, äläkä luule, että ostan sinulle ponin. Uskon, että tyttärestäni kasvaisi rivakasti kusipää, jos ostaisin hänelle ponin. Olen ehdottomasti sitä mieltä, että jos on varaa ja intoa riittää, lapselle pitää tarjota mahkut, mutta silloin pitää olla lompuuki todella kunnossa. Ja jos homma alkaa tylsyttää, on kuva melko selkeä: ei taida olla tytön juttu. Minulla ei ole varaa kilpailuttaa lastani, joten poni jääköön. Ja juuri tästä syystä myös motivaatio saattaisi nyypähtää kesken kaiken ja yhtäkkiä minulla olisi käsissäni poni. En tarvitse ponia juuri nyt.

Karolina Liuksiala oli kanssani samaa mieltä, kun sanoin, että hevosta pitää haluta niin helvetisti, että kun sen saa, tekee mieli nauraa itsensä onnesta uneen joka ilta. Vaikka sillä olis jänne poikki. Se on kuitenkin oma hevonen. Tähän kasvatan omaa nassikkaani: tee töitä sen eteen, mitä haluat, niin kiitos on paljon suurempi kuin arvaatkaan. Silloin ei paljon rahan vähyyskään itketä. Mennään niillä mitä on!

Ja sitten, ei kun hevoskaupoille! Aliarvioi kykysi mieluummin kuin yliarvioit, se kannattaa aina!

Ja siis tästä syystä olen niin pirun taitava.

Ja siis tästä syystä olen niin pirun taitava.