Ehkä onnellisimmillaan. Ainakin 1/2. Kuva: Lotta Linjala

Sattaa olla, että toistan itseäni, mutta on nää hevoset semmosia hengenpelastajia, ettei paremmasta väliä. Melkeinpä ihan sama mitä tallin ulkopuolella tapahtuu, niin se unohtuu hevosten kanssa. Luojan lykky.

Lapsena/nuorena oli aika, jolloin meidän perheessä virtasi viina ja väkivaltakin esittäytyi toisinaan. Jollei muuten, niin huutona. Pelottavaa se oli sekin. Muistan polkeneeni tallille miettien samaan aikaan, että onneksi pääsen hetkeksi pois, ja voi kamala mitähän siellä nyt tapahtuu, kun en ole valvomassa. Kellään tallin porukasta ei ollut hajuakaan mitä meillä tapahtuu. Katselin kateellisena heidän huolettomuuttaan. Mistäpä minäkään toisaalta tiesin mitä heidän kodeissaan tapahtui?

Eräs tuttuni paiskii hulluna töitä. Jopa siinä mittakaavassa, että mietin rankaiseeko hän jotenkin merkillisesti itseään ottamalla liikaa hommia. Kotona tällä kaverilla ei myöskään ole täysin mutkaton tilanne. Veikkaan, että riittämättömyyden tunne vaivaa sekä töissä että kotona. Olen hirveän surullinen hänen puolestaan, koska hänellä ei ole HARRASTUSTA, JOHON UPOTA. Olen itse ollut elämäni aikana moneen kertaan aivan yhtä paskassa tilanteessa, mutta koska minulla on hevosharrastus, en koe koskaan olevani TÄYSIN lohduton. Se antaa iloa juuri sen verran, että jaksaa taas!

Olen kokonais-onnellistunut elämässäni vuosi vuodelta ihan pikkuisen. Tällä tarkoitan keskiarvoa, joka koostuu koko elämästä. Olen tajunnut, että se johtuu siitä, että olen mennyt koko ajan lähemmäs sitä, joka tekee minulle hyvää, ja onnellistuttaa minua. HEVOSTA. Ei se tarkoita sitä, että minulla pitää olla kasapäin omia hevosia tai että tunneilla pitää rampata kuin heikkopää, se tarkoittaa HEVOSTEN LÄHELLE HAKEUTUMISTA. Jossain vaiheessa se oli kaverien hevosten lääppimistä, joskus oman, joskus kisaamista, joskus vammaisen hevosen taluttelua. Kaikki se on tehnyt minusta onnellisemman. Myös tieto siitä, että hevoset ei maailmasta lopu, tekee minut onnelliseksi. Niitä on aina jossain, vaikka omat kupsahtaiskin!

Tyttären kanssa juteltiin aiheesta yhtenä päivänä. Hän kertoi koulukaveristaan, joka onnellistuttaa itseään käymällä hyvin usein ripsi-, kynsi-, ja hiustenpidennyshommissa, ja ne tekevät hänet hyvin onnelliseksi. Sehän on ihanaa! Niin se pitääkin tehdä, todettiin molemmat. Ei kukaan ulkopuolinen voi sitä ymmärtää, eikä sillä ole mitään väliä. Onnellinen ihminen jaksaa olla kiva muillekin.

Katkeruus seis ja kohti onnea, vaikka se tarkoittaisikin jostain luopumista!

(Oliko nössö postaus? Anteeksi, mutta se teki minut onnelliseksi.)

Paras posse. Kuva: Mari Stendahl-Juvonen