

Läskileirin vetäjä ja työntäjä.
Terveisiä läskileiriltä! Olen HIEMAN kyllästynyt kuuntelemaan ihmisten kommentteja siitä, kuinka hevoseni on paksu. TIEDÄN. En syötä hänelle väkirehua juuri lainkaan, ja tuplaverkot ovat käytössä aina kun se on mahdollista. Vapaa heinä on silti vaikea juttu meidän hevoselle. Liikuntaa Hilppa harrastaa viisi-kuusi kertaa viikossa. Hiki tulee joka kerta, kiipeillään paljon ja laukataan paljon. Silti se pirun läski istuu tuossa hevosessa kuin tauti.
Jossain virallisessa ohjeessa kerrotaan, että metabolinen oireyhtymä tulee yleensä hevosille, joiden ikä on 5-15v. Meidän tyttö lihosi kaksivuotiaana. Se on ollut laitumella kesällä, EIKÄ ole lihonnut siellä. Se on terve. Mutta sillä on läskiä. Hevosella ei kuulu olla läskiä.
Tiedän: muuta hevosesi pois vapaan heinän tallilta. En muuta. Hästbacka on Hilpan koti, ja siellä hevonen saa olla hevonen toisten hevosten kanssa koko päivän. Heinän takia en lähde mihinkään. Muissa paikoissa tulee sitten muut pulmat vastaan. Toistaiseksihan meillä ei ole muita pulmia kuin se, että kaikilla ohikulkijoillakin on mielipide hevoseni läskeydestä. Jännnä juttu muuten, että eläinlääkärit eivät ole olleet kovinkaan huolestuneita. Ovat todenneet vaan, että ”se nyt on tommonen” tai että ”se kasvaa vielä”. Minäkin uskon, että se kasvaa vielä.
Juu, tiedän, että hevoselle pitäisi rakentaa rata, jota pitkin se käy pitkin päivää ratkomassa tehtäviä, joista se saa palkaksi kourallisen heinää. Jep. Se ei nyt onnistu, sorit siitä. Slowfeederin voi laittaa nenään, siis kuonokopan. Siitä tuli viimeksi lähes kaasuähky. Kun pierun sai pinkeästä hevosesta ulos, se kesti varmaan vartin. Eli ei käy.
Liikuta enemmän! Joo. Ihan hirveästi paljon enempää ei VOI viisivuotiasta liikuttaa. Että kiitos siitäkin vinkistä.
Toistaiseksi siis kiitän ylempiä voimia siitä, että Hilppa on terve. Huomenna kylään tulee eläinlääkäri, joka tutkii toisen etujalan VARMUUDEN VUOKSI. Jos siinä, eikä missään muussakaan osassa hevosta ole mainittavaa häikkää, alkaa maksimaalinen läskileiri. Tämä siksi, että Lapsi on back in business. Hän onnistui tekemään Pullukasta sorjan tytön treenatessaan sitä 2017 kesällä. Nyt pannaan kuulkaa pitkä päätyyn ja perään!
Me vielä näytetään teille.



Väistykää pilvet! Täältä tulee Suurin Pudottaja!
Hei nyt on pakko kysyä että kuonokoppa ja kaasuähky? Mistä moinen mahtoi johtua?
hirveen hyvä kysymys! olisko se jotenki hörppiny ilmaa siinä heinää nyhtäessään? en tiiä. varmaan kaks viikkoa yritin, mut se kaasun määrä oli ihan älytön. eläminen on oppimista 🙂
Mitä nyt hirveen vähän tiedän hevosen luonnollisesta syömisestä (TM), niin ei se varmasti älyttömän harvinaista ole, että kaikenlaisista verkoista ja muista hidastimista tulee pulmia syömiseen. Valitettavasti!
Njoo, pakko valita pienin paha 🙁
Minusta on kaikkein parasta että jätät toisten mielipiteet hevosestasi huomioimatta jos kerran eläinlääkäri ei ole huolestunut tai mitään laihdutusohjeita antanut.
Jännä ilmiö mutta varmaan noin. Aika paljon joskus joutunut katselemaan (valitettavasti) koppapäisiä hevosia eikä koskaan moista ilmiötä tullut vastaan. Vaan yksilöitähän ne kaikki ja oppia tosiaan ikä kaikki, sehän tässä heppapuolessa onkin just parasta, koskaan ei tule valmiiks! ;D
Pitää vaan yrittää etsiä omalle se paras ja toimivin (pieninpaha) vaihtoehto ja luottaa että itse tuntee omansa parhaiten, ainakin jossain vaiheessa. Tsemppiä teille haastavaan projektiin!
Mä olisin saanut kuonokopasta hermoromahduksen! Minusta lääkäri kuulostaa parhaimmalta asiantuntijalta!
niitäkin on monenlaisia.
Luin aikaisemmin Pena Poni blogia, jossa Penan kaverilla Sulolla oli haasteita nimenomaan tiukassa olevan ihran kanssa. Kirjoittaja Sanna perehtyi asiaan tosi perusteellisesti, käy lukemassa! Siellä oli muistaakseni asiaa esim. siitä kuinka loppujen lopuksi stressi, jota heinän ”säännöstely”aiheuttaa on yksi syy siihen miksi läski on niin tiukassa, tai jotain sinne päin. Oikeesti fiksua teksiä, toisin kuin tämä kun yritän muistella lukemaani 😀
sehän on sama ihmisellä! kiitos vinkistä!
Minun edellinen vuokrahevonen saapui omistajalleen kolmevuotiaana, jo silloin metabolisena ja kaviokuumeen sairastaneena. Itse liityin remmiin, kun hevonen oli viisi. Valitettavasti tämä on sellainen tauti, jossa liike on lääke. Siksi meillä omistaja teki päätöksen, että nyt liikutetaan enemmän ja sitten hevonen menee tulevaisuudessa monttuun aiemmin kulumien takia, kuin että jätettäisiin liikuttamatta ja menisi heti monttuun sen kaviokuumeen takia.
Rasva palaa parhaiten pitkien ja matalasykkeisten lenkkien avulla. Eli käynti on hyvä askellaji laihdutukseen. Yksi ystäväni sai hevosensa laihdutettua lisäämällä päivittäiseen ratsastukseen 30min alku- ja loppukäynnit. Liikunnalla kun on sekin hyöty, että se ei ainoastaan laihduta, vaan myös käynnistää ja ylläpitää aineenvaihduntaa. Aineenvaihdunnasta me metabolisten hevosten hoitajat tykkäämme.
Nyt minulla on uusi vuokrahevonen. Hän on paksu. Olen ollut kamala akka ja kertonut sen omistajalle. Kertonut siitä helvetistä, jonka kanssa elin edellisen vuokrahevosen kanssa. Nyt hän pikkuhiljaa alkaa uskoa ja voimme aloittaa laihdutuksen. Pieni ylipaino on hevoselle huomattavasti vaarallisempi, kuin pieni alipaino.
Tsemppiä! Tärkeintä on, että näet ongelman ja pyrit sen korjaamaan.
joo, tiedän ton kävelyhomman, kiitos! se onkin jo käytössä.
Hei! Metabolisen oireyhtymän voi testata sokerirasitustestillä. Jos haluat tietää, onko hevosellasi aineenvaihduntasairaus vai saako se vaan liikaa heinää.
niin voi.
Vielä on maailmassa villihevosia ja taitavat ainostaan sitä heinää syödä. Mietin miksei se ole niille liikaa missään vaiheessa. Hyvin näyttävät voivan kun joskus näkee niitä televisiossa.
Villihevonen liikkuu koko ajan. Yötä päivää. Siksi minunkaan hevoseni ei liho laitumella ollessaan.
Kuinka paljon Hilppa liikkuu vapaa ajalla? Olisko ketään puoli adhd kaveria, joka liikuttaisi myös tarhassa 🙂
välillä ne riehuu kovastikin! on kahden tamman kanssa, joista toinen 4v, jonka kanssa riekkuvat.
Pakko heittää vinkki vitonen, jolla meidän vatsahaavataustainen pyylevä saatiin hoikaksi. 20min ravia. Kuulostaa hassulta, koska meidänkin tamma oli ihan normi harrastuskäytössä ja ratsastettiin 5 kertaa viikossa n. tunti.
Mutta niin vaan lähti läski sulamaan, kun kellon kanssa mentiin 20min yhtäkyytiä hölkkää useamman kerran viikossa. On muuten yllättävän pitkä aika keventää maastossa, siinä lähti omistajastakin hieman ylimääräistä löllyä 😀 Kovaa ei tarvi mennä, ideaalia ois kevyt hölkkä ja muistaakseni tutkimuksessa jossa tätä esiteltiin oli ehdotettu tämmöistä harjoittelua joka päivä, ihan siihen ei mekään lähdetty.
Toi on uusi! pitääpä kokeilla. Kiitos!
Meillä läskille on auttanut yllätyksenä hieman väkirehua (1litra/pv) ja yli tunnin mittaiset reippaat kävelylenkit mäkisessä maastossa pari kertaa vko, että tulee hiki. Aijemmin ajettu pitkää lenkkiä ravissa ja saanut vain heinää, mutta ei tuottanut tulosta. Nyt ihan silmissä näkee miten kävelylenkit ovat auttaneet,koska vain käynnissä hevonen käyttää koko kroppaansa oikeasti. Ravissa/laukassa se pystyy huijaamaan ja laiskottelemaan tiettyjä osia kropasta. Mietin myös onko kroppa samallalailla ollut säästöliekillä kuin ihmisellä.. Hirvitti lisätä väkirehua, mutta mennyt ainoastaan parempaan suuntaan sillä.
Meillä ei valitettavasti jo pari vuotta jatkuneet kävely- ja kävelytyskone ole vielä auttaneet riittämiin. Jatketaan harjoituksia!
Tsempit. Mulla myös kaksivuotias lihosi, talvella. Nyt 7 vuotiaana löydän sen kylkiluut jo vähän helpommin. Olen haaveillut nuorisolaumasta tuon aktivoijaksi, vaan mahtaisko sekään riittää? Ja nuorisolaumalla on nuorten eväät, paljon evästä siis.
Meillä tytöt juoksi taas kuin uulispäät tänään tarhassa! Ja silti. No, odotellaan, josko ikä toisi solakkuuden.
Mä olen omien pullukkaponieni (shettiksiä & issikka) kohdalla todennut, että heinän määrää oleellisempaa on heinän sokerit. Ja toki sokerimäärä voi saman eränkin sisällä vaihdella reilusti, mutta uskon että analyysistä saa ainakin vähän osviittaa onko sokerit 70 vai 170.
Kaviokuumeen sairastanut eläkeläismummelikin pärjää hyvin laumassa reilummalla heinämäärällä, kun sokerit on kohdillaan.
Meilläkään eläinlääkäri ei ole ollut ponien painosta huolissaan, vaan todennut että liikunta suojaa ongelmilta. Ja kaviokuumeenkin eläkeläismummeli sai vajaa parikymppisenä kun piti raviura lopettaa ja siirtyi kevyemmälle käytölle…
Joo, se on ongelma aina välillä. Toisinaan se on tosi hyvää, toisinaan taas meille hyvää, eli huonompaa.
Pakko kommentoida, kun meillä samanlainen lihavuuteen taipuva ruuna.
Sulla varmaan ruokinta kunnossa, mutta meidän hevonen lähti laihtumaan – kun lihaskalvokäsittelijä kävi ja sanoi, että kannattaisi varmaan syöttää proteiinilisää.
Eli nyt käytössä protskulisä ja tietty raksut vaihdettiin vähäsokerisiin ja muutosta on tapahtunut !
Meillekin muuten eläinlääkärit ovat sanoneet, että parempi kuitenkin noinpäin kuin että olisi liian laiha 🙂 !
no niin mäkin ole ajtellut, että mieluummin noin päin!
Oletko harkinnut syöttää hyvän laatuista kauraolkea? Nykypäivän heinä on niin ravintorikasta. Hilppa vaikuttaa olevan wannabee suokki lihoo pelkästä ruoan näkemisestä