Olen tässä jaaritellut yhden jos toisenkin kanssa aiheesta HEVOSTEN SUOLISTO-ONGELMAT. Niitä tuntuu nyt olevan joka lähtöön! Mielelläänhän sitä syyttäisi monimutkaisia ruokintamateriaaleja, mutta jos yhä useampi suoraan pellolta lassottu varsa/nuori sairastuu suolistostaan, on kyllä kyse jostain muusta. En epäile, etteikö hevosihmisten tietotoimisto tietäisi tähänkin aukottomia selityksiä, mutta en ole enää ottanut tavakseni kuunnella niitä. Tiede kiinnostaa enemmän.

On fakta, että hiekkaa on hevosilla suolessa enemmän kuin ennen. Se johtuu enimmäkseen siitä, että kun ei ole muutakaan syötävää, syödään hiekkaa. Hiekkakertymiä ei vapaan heinän pullukoilla juuri ole. Vapaa heinä taas altistaa monet lihomiselle, eikä sekään johda mihinkään hyvään: kaviokuume, metabolinen oireyhtymä, nivelvammat jne.

Kun Villasen Riina kengittää, on se homma kunnossa. ”- Hilppa

Jos syötät hevosellesi kauraa, se menee päähän. Jos syötät nappulaa, se on ”luonnotonta”. Jos annat lisäravinteita (mash, proteiini), olet ihme hippi, joka hössöttää joka asiasta. Jos tilaat ruokintasuosituksen ruokintaneuvojalta, olet todellisuudesta vieraantunut mainosten orja, joka ei tajua, että hevonen tarvitsee vain heinää ja kauraa ollakseen täydessä vedossa. Jepjep.

Minä en ole koskaan ollut a) kova loimittamaan tai b) kova tekemään hevosille erilaisia mössöjä. Olen vannonut kuivaruuan nimeen ja inhonnut kaiken maailman sössöjä. (Nykyään olen ihminen, joka loimittaa hevostaan REILUSTI, sillä sen selkä jämähtää pienestäkin kylmästä tai vedosta.) Teen myös mielelläni mössöä, sillä en keksi muutakaan keinoa saada suolistotulehdukseen määrättyjä lääkkeitä napaan. Käytän myös mieluusti mashia, sillä sen avulla hevoseni juo enemmän kuin muuten, ja se on hyvä asia, kun hevonen juo. Joten: NÄIN SE TAKKI KÄÄNTYY.

Mistä kaikki alkoi? Kun hevoseni ei liikkunut pohkeesta eteenpäin. Siis: MITÄ MIETTIÄ, KUN HEVONEN ON HALUTON LIIKKUMAAN?

  • yksi ongelma, joka joskus estää iikkumisen, on hampaissa oleva pulma. Hammassärkyhän on tunnetusti karmeaa paskaa, ja sitä se on myös hevoselle. Ei ole HIFISTELYÄ raspauttaa hampaita vähintään vuoden välein.
  • kerran oli hevoseni kaviot höylätty liian lyhyiksi, ja siksi se ei halunnut liikkua.
  • selkä voi olla jumissa. Siihen voi löytyä isompikin syy, niin kuin meillä. Kiropraktikon käsiteltyä Hilpan KOLMESTI, alkoi uusi elämä. Ensimmäisten kahden käsittelyn jälkeen kopukka ei liikkunut sitäkään vähää.
  • mahassa voi olla hiekkaa. Se selvitetään RÖNTGENILLÄ.
  • mahassa voi olla haavoja. Se selvitetään TÄHYSTYKSELLÄ.
  • suolessa voi olla tulehdus. Se selvitetään ULTRALLA.
  • kyseessä voi myös olla kinnerpatti ja/tai siitä johtuva seuraava vaiva. Tämä selvitetään ONTUMATUTKIMUKSELLA, joka on poissulkemismenetelmällä toimiva systeemi.
Miten hienoa olla taas esteen päällä!

Tässä muutamia juttuja, mitä on tullut hiljattain vastaan. Ongelmat voivat olla vielä vaikka minkälaiset, oheiset vain esimerkkinä melko yleisistä pulmista.

TILANNE NYT: Hilppa on siis kortisonikuurilla. Sen lihavuuskunto on optimaali-, omaan makuun saisi olla vähän enemmän läskiä päällä. Ravintoon tehdään tarvittavia muutoksia, kun ALLERGIATESTIEN TULOKSET ON SELVILLÄ. Hevonen liikkuu ERINOMAISESTI ja omistajansa on siitä iloinen kuin peipponen!

  • Mistä allergiatestin saa, ja onko se luotettava? Eläinlääkäri ottaa verinäytteen ja lähettää sen johonkin. Luotettavahkosta tuloksesta voi puhua, jos jokin aines nousee ihan erityisen korkealle. Kropassa oleva tulehdus voi häiritä ja antaa virheellisenkin tuloksen. Tulosten saaminen kestää 3-4 viikkoa.