Yli miljoonan hevoset. Kuva: minnalii_

Luin viime vuoden puolella jostain julkaisusta, että Sanna Backlund ja Emilia Bottas (nyk. Pikkarainen) kävivät shoppaamassa hevosia Keski-Euroopasta. Lasku ei tainnut jäädä alle 200 tuhannen, vaikka hevosia ei missään nimessä ollut yli kolmea. Kyseessä oli toki erittäin korkealuokkaiset hevoset, sanomattakin kai se on selvää. On sukua, on kapasiteettia ja on näyttöjä. Siitä sitten vaan yli esteiden!

En voi väittää ettenkö ole joskus tullut ajatelleeksi, että millaistahan olisi hypätä oikein hienolla hevosella. Että olisinkohan itse hirveän taitava sellaisella, hyppäisinkö taloja jne. En kyllä jaksa uskoa, tai ehkä se on defenssi, koska siihen tilanteeseen tuskin koskaan pääsen. Olisi myös hienoa tietää millainen elämäni olisi, jos minulla olisi varaa ostaa sadantonnin hevonen. Ehkä se päivä vielä koittaa!

Hevosiahan saa halvallakin. Myös hyviä, jos käy tuuri. Joku ei maksa hevosesta koskaan yli 5000, ja kulkee aina ihan fiksuilla peleillä. Monesti nuoren, keskeneräisen hevosen saa edullisesti. Sitä jaksankin ihmetellä, kuinka ihan tavan kansalaisilla on varaa ostaa 20-30 tuhannen euron hevosia? Ottaako porukka lainaa vai saako joku säästettyä moisia summia? Ja mitä jos ostaa noin kalliin hevosen ja se meneekin rikki? Ottaako se enemmän päähän kuin kymppitonnin hepan hajoaminen? Kuinka jollain on varaa vakuuttaa kymppitonnien hevonen?

Olen hiton kallis.

Tunnen ihmisiä, joilla on kalliita, tai siis minun silmääni kalliita hevosia. Yksi on myynyt asunnon ja rahoittaa sillä touhunsa. Toinen on perinyt rahaa ja asunnon, eikä maksa esim. asumisesta mitään. Siitähän jää pitkä penni hevosiin törsättäväksi. Jos taas kyseessä on normaali palkansaaja, vaikka hyvänkin, miten saa säästettyä 30 tonnia?

Kalliin satulan hankkimisen tajuan hyvin. Se maksaa harvemmin päälle viisi tonnia, joten niitähän nyt lojuu jokaisella nurkissa. Ei vaan, satula on NIIN tärkeä vehje ratsastamisen kannalta, että sen maksaminen osissa on jo melkein ilo. Kengitys on toinen paikka, missä en ikinä uskaltaisi säästää. Kerran olen kuskaillut hevosta vuoden päivät klinikalla kengitettävänä, ja sen jälkeen tajusin, kuinka arvokas on hyvä kengittäjä. Pieleen menneen kengityksen jälkiä joutuu korjailemaan pirullisen pitkiä aikoja, eikä hevosella tee sinä aikana mitään.

Minä pääsin aikanaan hevoskantaan veronpalautuksilla. Sillä maksoin Jaska-hevosen osittain ja osittain jollain suurin piirtein VISAlla. Pyyntihinta oli tuolloin 10 tuhatta, mutta tingin seitsemään ja puoleen, jotta sain satulan ostettua kahdella ja puolella. Näin kävi. Olisin kenties tinkinyt enemmänkin, jos olisin tajunnut, että edellisen omistajan MOLEMMAT RANTEET olivat poikki, koska oli syöksynyt alas hevosen selästä. Juuri sen hevosen. Hups.

Ei ollut kallis ratsu Jaska, mutta joka pennin väärti! Oltiin hänen kanssaan mm. kenttävalmennusjengissä. Pullukasta maksoin jonkun satasen enemmän, ja aivan painonsa arvoinen kultaa on hän. Synnyttää meille hyvässä lykyssä potran lapsen juhannuksen tienoilla. On jo synnyttänyt Hilpan ja Lennin ja kaahannut palkintopalleille HIHS:n Amateur Tourilla. Jos siis nyt myisin Hilpan, sen hinta olisi jotain 100-150 000 euroa. Sen arvoinen se on minulle ja Lapselle. Pullukan hinta taas pyörii miljoonissa. Yv:tä vaan sitten!

Minua et saa omakotitalon hinnalla.