Sepolla, Jarmolla ja eläimillä kaikki kunnossa!

Joskus kaaauan kauan sitten (kaukaisessa maassa) oli meillä tallikaveri, jonka toimia ihmeteltiin kaikki. Hänellä oli muistaakseni kaksi hevosta, oikein suloisia molemmat. Ihan mukavaa porukkaa olivat ihmisetkin, äiti ja pari lasta. Ehkä juuri siksi, että aikuisihminen vaikutti niin normaalilta, ihmetyttikin kovasti, että hänen molemmat hevosensa ontuivat todella pahasti, olivat tavattoman pitkissä kavioissa ja lisäksi mahdottoman lihavia. Toinen hevosista oli astutettu, ja varsaa odoteltiin keväällä varsakameroiden kanssa. Siinä alkoi pikkuhiljaa kysymys herätä, kun varsaa ei kuulunut. Kävi lopulta ilmi, että hevonenhan oli VAIN lihava, eikä varsasta ollut tietoakaan. Yritettiin muistaakseni puhua rouvan kanssa, että pitäisköhän nämä näin pahasti ontuvat hevoset pistää vallan pois, jos ei ne kerran kuntoudu. Tai edes laihduttaa. Lopettamista rouva ei suostunut kuulemaan, sillä lapset kuulemma pahoittaisivat mielensä. No ihan varmasti! Mutta jos tämä on heidän normaalinsa, niin enpä tiedä.

Tuosta keissistä on niin kauan, etten suoraan sanoen muista miten keskustelut menivät, mutta kyllä niitä käytiin. Muistaakseni lopulta hevoset muuttivat toiseen talliin, koska rouva alkoi itse pitää tallia. Tsemppiä sinne! Tiedän kyllä, mitä on omistaa paksu hevonen (Hilppa on laiha nälkäkurki niihin verrattuna).

Hevosen laihuus ja paksuus ovat asioita, jotka on helppo huomata, ja joista on helpohko kysyä. Usein niihin tulee myös ihan järkevät vastaukset. Harvoin tulee tilanteita, jossa vastapuoli ei ymmärrä kysymystä.

Yhtenä kesänä samalla tallilla (taaskin vuosia sitten) oli pari hevosta, joista toinen ontui pahasti. Omistaja ratsasti sillä päivittäin kangilla. Kanget tai panget, ihan sama, mutta ontuma näytti ikävältä. Kysyin toki, että huomasithan, että nyt klenkkaa. Omistaja vastasi, että juu, tämä hevonen on aina ollut sellainen! Jaa. Jäin miettimään asiaa. Olen nähnyt tarpeeksi monta ikäloppua maratoonaria (ihmis-), jotka ovat juosseet ainakin 100 maratonia, ja joiden juoksutekniikka vaikuttaa joltain aivan muulta kuin juoksemiselta, joten ajattelin, että kai se on sitten tuollainen. Mietin miten toimisin itse. En kyllä katselisi epämääräisyyttä kauaakaan, veikkaan. Kääntelisin hevosta niin kauan, että vika löytyisi. Ehkä.

Paksuushan on myös katsojan silmässä. Ulkomailla kaikki hevoset ovat AINA laihempia kuin meidän. Siihen voi olla ulkomaille menevän silmän vaikea tottua. Täällä ollaan liiankin tottuneita paksuihin hevosiin. Eläinlääkäritkin sanovat, että se on terveysuhkien ykkönen meillä. Juuri tällä hetkellä yritän jankuttaa yhdelle kaverilleni, että hänen hevosensa on paksu, ja että sille pitää tehdä jotain. Kaveri ei usko. Mitäpä siinä sitten. Ei kun pitkä päätyyn ja perään!

t.nimim. Kyllä, tiedän, että hevosellani on massaa

Puoli vuotta, ja saatiin heittää tälle satulalle hyvästit! Huomenna tai pe lisää aiheesta!