good rider

Laittamattomasti sanottu!

 

Tykkään kovasti katsella kun toiset ratsastaa. Ne, joiden hommassa on jotain huomauttamaista, auttavat minua spottaamaan omia epäkohtiani ja ne, joilla toiminta sujuu, antavat matkimisen aihetta. Olen havainnut, että taitavan ratsastajan spottaa melko nopeasti, enkä usko sen liittyvän voimakkaaseen intuitiooni. Mitä sitten katson?

1. Istunta. Jo vapaassa käynnissä pääsee näkemään istunnan ryhdikkään rentouden. Vaikka mennään vapaata käyntiä, ei istuta löysästi (joku mainitsi joskus jotain perunasäkeistä). Selkä on suorassa, eikä jalat kaivele hevosen kylkiä siis YHTÄÄN.

2. Pohkeen käyttö. En ole nähnyt yhdenkään hyvän ratsastajan nostavan kantapäätään antaakseen POHKEITA. Sehän on siis POHKEITA, eikä KANTAPÄITÄ, uskotko, Katja?

3. Kädet. Kädet eivät vetkuta, vatkuta ja votkuta ohjia koko ajan kaikkiin ilmansuuntiin. Kättä kannetaan ja se tuntee hevosen suun, muttei pyri hullun tavalla ruuvaamaan hevosen naamaa alas.

4. Kuri. Jos hevonen ei kuuntele HETI, asia otetaan vakavasti, eikä leikitä pehmeää pyytämällä hevoselta PEHMEÄSTI kymmenettä kertaa, että viitsitkö millään siirtyä raviin? Tämähän johtaa pehmeään kylkien kaivamiseen ja epämääräiseen istunnan vatkaamiseen ja sitä kautta siihen, että hevosen mieli on jo kaukana muualla. Ei kiinnosta.

5. Pylly penkissä. Vaikka hevonen loikkaa tai tekee jonkun epämäärisen liikesarjan, ratsastaja ei mene tolaltaan ja ala soitella pitkin kyliä, että tämä on hullu, vaan jatkaa menoa niin kuin mitään ei olisi tapahtunut. Kerrankos sitä eläimelle tulee hekilökohtainen tilanne päälle!

6. Pää. Hyvä ratsastaja pystyy katselemaan ympärilleen putoamatta kyydistä. Hän pystyy myös kääntämään sekä päätään että hevostaan jopa nopeastikin menemättä raiteiltaan.

7. Hyvä ratsastaja iloitsee hyvistä pätkistä, eikä itke huonoja maileja. Onnistuminen on onnistuminen, oli se pitkä tai lyhyt.

8. Hyvä ratsastaja ei koskaan kitise hevosen, satulan, saappaiden tai vaikkapa ohjien laadusta, vaan ottaa tilanteen sellaisena kuin se on. Huonot ratsastajat valittavat ulkoisista elementeistä jatkuvalla syötöllä. Kuten esimerkiksi muista ratsastajista.

9. Hyvä ratsastaja ei selittele, vaan ratsastaa.

10. Hyvän ratsastajan jäljiltä hevonen on tyytyväinen.

Noin! Olen jo saavuttanut kohdat 5 ja 6, nyt lähden havittelemaan loppuja. Tosin tästä blogista tulee jäätävän tylsä, jollen valita sopivasti. Joten unohdetaan se!