Yhteistyössä: Back on track

Ei siitä ole kauaakaan, kun joku ohilkulkija oli tehny eläinsuojeluilmoituksen siitä, että hevosta pidetään ulkona loimi päällä, vaikka on kesä ja kuuma. Tarkemman katsannon seurauksena kävi ilmi, että hevosellahan on yllään ötökkäloimi. Tilanne ohi. Sehän ei hiosta.

Kerron seuraavaksi kokemuksiani ötökkäloimista ja kärpäshupuista.

Kokemus 1: Meidän Pullukka on allerginen ötököille. Siksi on oikein hyvä, jos se puetaan mahdollisimman hyvin ennen laitumelle laskua. Hyvä ötökkäloimi ei hiosta ja Back on trackin ötöloimi (Back in myynti taas maanantaina! Oli yllättäen loppu just nyt.) päin vastoin hoitaa hevosta suojan lisäksi. Koska Pullukka on jo 21v., on pelkästään erittäin jees, että hänen yltään löytyy kesäpomppa. Koska kyseessä on ahne tamma, se myöskin pysyy päällä aika kivasti.

Siinä se on, mummukka BoT-teltta päällä. On muuten tilava! Tässä 160 cm:llä 145 päällä.

Kokemus 2: Viime kesänä Hilppa turvotti toisen silmänsä laitumella ollessaan. Ostin tunnollisesti heti kärpäshupun, joka oli seepraraitainen. Päivä yksi: huppua etsittiin päivän päätteeksi joka paikasta. Päivä kaksi: huppu oli laitettu riimuun kiinni, nyt etsittiin riimua ja huppua. Päivä kolme: sama homma. Päätin antaa Hilpan turvotella silmäänsä ihan niin paljon kuin haluaa.

Kokemus 3: Nuoret ruunat. Laitapa huviksesi nuorelle ruunalle kesäviitta ja iske se kavereiden kanssa laitumelle. Saa olla aika aivokuollutta sakkia, ettei takki ja kärpäshuppu ole paitsi riisuttu, myös tuhannen päreinä pitkin tienoota. Nuoret oriit ja ruunat ovat siitä vekkuleita, että tekemistä pitää olla. Tästä syystä esim. juuri loimien riisuminen itseltä tai kaverilta on mitä kivointa hommaa. Saattaa mennä rahaa hukkaan.

Tätä hyväkästä ei syöty lain!

Semmoisia kokemuksia nyt ensi hätään. Pullukan kohdalla tein kesäkuumalla näin: Pesin hepan kylmällä vedellä, kuin myös BoT-loimensa. Sitten puin märän koltun rouvan päälle ja peltoon. Ihan erittäin hyvin toimi.

Ylipäänsä hevosenpeseminen ei kesällä ole ihan kuolleena syntynyt ajatus. Ötökät tunnetusti tykkäävät paskasta ja vihaavat esim. sitrusta. Niinpä pesu vaikkapa Solhedsin shampoolla on jo sellaisenaan paitsi virkistävää, myös ötökkävastaista.

Huomasin viikonloppuleirillä, että ötökät kiusasivat eniten tummia ja mustia hevosia. Rautiaita ja kimoja vähemmän. Poppanaa, joka on vielä melko sekavärinen, ötökät kiusasivat poikkeuksellisen vähän. Kannattaa ehkä ottaa tämä huomioon ötökkämyrkkyä annosteltaessa.

Lähtöjään hevonen pärjää ihan okei kesälläkin. Kovimpaan aikaan puremia tulee joka tapauksessa, oli loimi tai ei.

SEN SIJAAN KOIRA! Silläpä puskee lämmintä kesällä. Siksi Back on Trackin viilennyskonstit (Cool on Track pyyhkeet, takit ja kaulurit!) ovat vertaansa vailla, etenkin eläkelemmikkien kanssa. Koira kannattaa myös kastella ihan vaikka vain ohimennen, jos se hengaa tallilla mukana. Takuuvarmasti kiittää!

Kas tässä: viilentävä jakku ja alunen. Kuva: BoT.