Kuvassa Purjo-Leena ja hevosensa Irma, Pöytyältä molemmat. Tykkäävät maastoilla.

Ratsastuksen harrastajia löytyy maastamme ällistyttävän laaja kirjo. On puskaratsastajaa ja on valmennuskärppää. Löytyy niitä, jotka rakastavat kaikkia hevosia, ja niitä, joille vain hieno kelpaa. Hyvällä tahdolla uskon, että kaikki ovat kuitenkin lajin parissa rakkaudesta hevosiin. Ilmenemismuoto vain varioi melko paljon.

Pientä vinkkiä olen ajatellut koota tähän, miten suhtautua TOISENLAISIIN harrastajiin, kuin mitä itse on.

CASE 1: Vierailen tallilla, jossa hevosilla on tavattoman paljon loimia ja suojia ja tallin seinillä on kosolti ohjeita ja kieltoja. 

  • Älä hätäänny. Joku on kaiketi kokeillut aikojen saatossa erilaisia tapoja toimia hevosten kanssa, ja todennut tämän itselleen parhaaksi. Anna hänen pyörittää tallia niin kuin hän tekee, äläkä arvostele. Se ei nimittäin auta – ei hevosta, ei ihmistä, eikä varsinkaan tunnelmaa.

CASE 2: Olen menossa tunnille hevosella, joka asuu kesänkin sisällä. Eikö se ole rääkkäystä?

  • Todennäköisesti juuri tämä hevonen voi paremmin sisällä kuin ulkona. Kesäihottuma tai paarmakauhu saattavat ajaa hevosen täysin raiteiltaan, joten sisähommat ovat etenkin kuumalla ihan hyviä hommia. Sisällä oloon ei ole tiettävästi kukaan kuollut, ja tapa on Keski-Euroopassa ihan normaali, vaikkakaan ei kiva. Olosuhteet muokkaavat käytäntöjä.

CASE 3: Näen ravurin, joka on villi. Sillä on kärrytkin perässä. Eikö sitä osata käsitellä oikein?

  • Jos et ole vanha ravimies, saattaa olla, ettet ehkä tiedä miten ravihevoset käyttäytyvät missäkin tilanteessa. Luota siihen, että joku kyllä tietää. Useimmiten ravihevosia kohdellaan hyvin, koska ne eivät juokse kovinta mahdollista vauhtia, jos ovat huonosti käsiteltyjä. Ja sitähän tässä juuri haetaan.

CASE 4: Seuraan ratsastustunteja kentän laidalla. Eräs hevonen menee kolmatta tuntia peräkkäin. Soitanko poliisit?

  • Useimmat tuntihevoset jaksavat ihan hyvin kolme tuntia. Tunneilla mennään harvoin koko ajan ravia ja laukkaa. Hyvä tuntihevonen osaa ajatella taloudellisesti, eikä riuhdo ylimääräisiä. Jotkut ulkomaiset (suomalaisetkin) huippuvalmentajat jopa väittävät, että hevosten suurimmat ongelmat muodostuvat juuri siitä, että niitä liikutetaan liian vähän.

CASE 5: Menin tunnilla hevosella, joka ei tehnyt niin kuin halusin. Haluan rahani takaisin.

  • Et ole kovin taitava. Taitavat ihmiset saavat hevosesta enemmän irti. Se ei ole hevosen vika. Hevosen tehtävä ei ole esitellä sinulle kaikki juhlavimmat liikkeensä, jos maksat tarpeeksi. Hevosen tehtävä on kestää se, mitä siellä sohit. Älä valita, vaan harjoittele. Ota jokainen hevonen vastaan yksilönä ja haasteena (Juuli Kontio, Hippos 2017). Jokainen hevonen voi opettaa sinulle jotain. Mikäli epäilys hevosen kyvyistä herää jo ennen tuntia, lähde kotiin ennemmin kuin jäät vikisemään aiheesta. Win-win.

CASE 6: Varusteeni ovat vanhat. Kenenkään muiden varusteet eivät ole. Syrjitäänköhän minua.

  • Vanhatkin vehkeet voivat olla varsin pätevät! Itse ratsastan nykyään isäni vanhoilla ratsastussaappailla. Modifioin niitä vähän. Ja ajattele, sitten kun ostat uusia varusteita (ne ovat nykyään ihan järkevän hintaisia), olet aivan liekeissä niistä pitkään! Ja todennäköisesti ratsastatkin paremmin.

CASE 7: Äitini neuvoo minua koko ajan, koska on itse ollut joskus ennen sotia tosi taitava.

  • Jos äitisi on yli 90v, kuuntele häntä. Kohta hän ei ehkä sano enää mitään. Muussa tapauksessa teeskentele kuuroa. Äidit ovat rasittavia hyvin usein. Jos olet itse ns. lätkämutsi, keksi edes lapsesi tunnin ajaksi korvaavaa tekemistä. Nykyään on tosi paljon kivoja kännykkäpelejä, kasvonaamioita ja luontopolkuja, jotka vain odottavat uusia käyttäjiä.

Tuossa nyt alkuun. Onhan tää vähän tämmöistä, mutta sehän onkin jo tiedossa. Kannattaa hakeutua sinne, missä tuntee olonsa kotoisaksi. Imeytyminen porukoihin, johon ei oikein meinaa sopia, on paljon työläämpää. Jossain on saletisti porukka, joka odottaa juuri sinun ontuvia kaskujasi.

 

PST, PST! Jos nurkissasi lojuu koditon keppari, vie se tänne: Lasten festarit! Saat kepparia vastaan lipun syksyn Helsinki Horse Show’hun!