Vai että oikein kilpailut meneillään! Kuvassa Miisa Pulkkanen - Bardot. Kuva: SRL/Heidi Lammi

Vai että oikein kilpailut meneillään! Kuvassa Miisa Pulkkanen – Bardot. Kuva: SRL/Heidi Lammi

Ette olleet! En ollut minäkään. Ja se on harmi, sillä siellä näkee Finnderbyn aikaan komiaa ratsastusta. Mutta useimmalla syy siihen, miksi ei ollut katsomassa taisi olla se, ettei koko kisan ajankohdasta ollut hajuakaan. Itse kuuluisin tähän ryhmään muuten, mutta tallillamme sattuu asustamaan sen tason ratsukoita, jotka kisaavat Finnderby-viikonloppuna. Kuulen siis uutiset sattumalta tallin käytävällä. On totta, että kisojen ajankohdat löytyvät kisapalvelu KIPAsta liiton sivuilta, mutta eikö totta, että kesän huippukisoista olisi kiva tehdä huomioita muuallakin?

Sanovat, että suomenhevosten kunkkareissa sun muissa riennoissa on aina paljon katsojia. Jopa enemmän kuin ns. huippukisoissa. Voisikohan se johtua siitä, että suomenhevosihmiset vetävät hanakasti yhtä köyttä? Olen ollut kaksi kertaa suomenhevosten SM-kisoissa hoitajana, ja voin kyllä aivan kovaan ääneen ilmoittaa, että on nimittäin hyvää porukkaa niissä tapahtumissa. Minut otettiin avosylin vastaan, vaikka olin aivan tuntematon niissä kinkereissä. Myöskään keskinäistä kyräilyä ei ollut havaittavissa. Maksimissaan äimisteltiin jos joku ihminen oli penseä. Sellaisia oli muistaakseni yksi. Hiekkaahan voi mennä vaikka minne, kun ollaan kisatilanteessa. Heh.

Hevosmessut taisi tehdä viimeksi oman kävijäennätyksensä. Helsinki Horse Show vetää vuosittain noin 40 tuhatta kävijää. Mikä niihin sitten ihmisiä ohjaa? Väittäisin, että viestintä. Pidetään huolta, että yksikään keventäjä tai poniäiti ei jää pimentoon,  vaan kaikille tarjotaan mahdollisuutta muistaa milloin tapahtuu ja missä. Helsinki Horse Show on tehnyt tapahtumaa jo yli 30 vuotta. Se on jo suoritus sinänsä. Moni tietää jo, että lokakuussa mennään taas.

Mikä sitten vetäisi porukkaa pienempiin kisoihin? Itse raahaudun lähikisoihin, joissa tiedän olevan hyvän buffan. Mikään ei ole kivempaa kuin ahtaa itsensä täyteen mokkapaloja ja hörppiä siihen liian monta kuppia kaffetta palanpainikkeeksi. Myös mukava kisahenkilökunta vettä puoleensa. Sellaisia ovat ihmiset, jotka tervehtivät, ohjaavat liikennettä maltillisesti ja hermostumatta, jaksavat nauraa vaikka kaikki ei suju. Sellaisia työläisiä näkee paljon musiikkifestivaaleilla. Homman halutaan onnistuvan, oli mikä oli. Hyvänä esimerkkinä mainittakoon pieni Sideways -tapahtuma, jonka ylle parkkeerasi koko viikonlopuksi jättiläismäinen sadepilvi. Joka paikka tulvi vettä ja sähköiskujen vaara oli todellinen. Silti tapahtuma puristettiin kunnialla kasaan, eikä kenenkään naama jäänyt nurinpäin. Sattuhan niitä, vaikeuksia, kelle tahansa. Pakkoko siitä on raivaria tempaista?

Panosta sinäkin tänä kesänä kulmakuntasi kisoihin! Joko menet itse tapahtumaan myymään mitä mielikuvituksellisimpia tuulihattuja tai sitten ostelet niitä. Hurraat onnistuneille ratsukoille. Jeesaat apua tarvitsevia. Lohdutat murtuneita. Sellaisissa tapahtumissa on kiva käydä.

Suomenhevosella sujuu!

Suomenhevosella sujuu!