Tarkistamme amalgaamit.

Hirveän hyvä aihe! Tämä tuli vastaan Tätiratsastajat-ryhmässä. Muistaakseni siellä joku oli tutkinut myynti-ilmoituksia ja niissä oli jonkun hevosen kohdalla tullut vastaan määritelmä ”vaatii huumorintajua”. Se on aika paljon sanottu. Pohditaanpa, mitä se voi tarkoittaa.

Pukittelu

Monen ammattilaisen tai lähes-ammattilaisen mielestä pukittelu on hassuttelun muoto. Voi kai se olla sitäkin. Hilpan kohdalla hassu pukittelu väheni merkittävästi, kun vaihdettiin satulaa. Jos maastossa hevonen hassuttelee isosti, kannattaa olla puhelin mukana ja tallin pihalla auto avaimineen, jotta joku voi hakea sinut hassusti takaisin tallille.

Riistäytyminen

Hevonenhan voi myös riistäytyä. Itse ratsastin nuorna likkana yhdellä tallilla viikot läpeensä Aqua-nimisellä hevosella, joka lähti joka jumalan kerta laukassa takanurkasta täyttä höökiä portille ja kappas, minähän putosin. Hassuna pitivät. Itse en edes merkittävän huumorintajun omaajana pystynyt yhtymään naurukuoroon. Paitsi näin 40v myöhemmin. Myös kädestä riistäytyvät hevoset ovat jonkun mielestä veikeitä. Muista hanskat! (t.nimim. kädet auki, vuosi kai 1980)

Jäkittäminen

Tälle on monta sanaa, itse käytän jäkitystä. Se tarkoittaa sitä, kun hevonen ei liiku eteen, ehkä vähän taakse, mutta ei ainakaan eteenpäin. Saattaa vähän pomppia paikallaan. Syy on monesti mysteerio. Itse ratsastin joskus sata vuotta sitten yhdellä megajäkittäjällä. Oli ilta ja pimeää, ja hevonen oli laitettu minulle valmiiksi kuntoon. Yritin kannustaa eläintä liikkeelle, mutta huonoin tuloksin. Kävi ilmi, että sillä oli kukkakaalin kokoiset rivit. Aina tilanne ei ole näin selkeä. Joskus jäkitys on vain opittu tapa.

Karsinasta ja/tai tarhasta pakeneminen, valojen räpsyttely

Tästä on tietoa! Pullukka oli mestari värkkäämään itsensä karsinasta ulos, suurinpiirtein numerolukonkin avasi. Miksi hän teki näin? Ei varmaankaan saanut unta. Tarhasta Pullukka ei ole tiettävästi koskaan karannut, mutta jos sitä olisi huvittanut, olen varma, että sieltä se olisi tullut muitta mutkitta. Toiset hevoset ovat puuhakkaita, ja jotkut kokevat sen raskaaksi. Usein edes karsinaan jätetty sudoku ei auta.

Valoja Pullukka räpsytteli öisin siihen malliin vanhalla tallilla, että valokatkaisija jouduttiin siirtämään eri paikkaan. Se ON huumoria!

Veden roiskinta/ämpärin kaataminen tms

Sekä äiti että tytär, Pullukka ja Hilppa, ovat molemmat ämpärinkaatajia. Vesi pitää juottaa ämpäri kädessä, muuten ne on pitkin. Erityisesti talvella saattaa HIEMAN ärsyttää. Myös rehukupin kanssa saattaa olla rempseyttä ilmassa. Hilppa vetää aina kumisen kupposensa nenän eteen, syö, ja syötyään heittää kupposen käytävälle. Valmis! Huumoria!

Loimet

Osa hevosista vastustaa loimitusta niin hanakasti, että kannattais vakavasti miettiä onko niitä pakko pitää. Tulee melko kalliiksi ostella sadeloimia viikottain. Osa repii loimia itse itsensä päältä, osa jeesaa ystävällisesti kaveria. Lopputulos on kuitenkin sama: mytty tarhan keskellä ja voittajan naama heinäkasassa.

Jos huumorilla tarkoitetaan pientä, hauskaa näpertelyä, sehän on kiva ja tarkoittaa vain sitä, että hevosella on pulssi. Se on elossa. Tosiasia kuitenkin on se, että jos pienetkin vastoinkäymiset vievät aivovaurioon (vrt. Dingo – Autiotalo), ei kannata hankkia hevosta. Jos suhtautuu asioihin huumorilla, on itse paremmalla tuulella ja tod.näk. hevonen myös. Mikäli hevosen kikkailu on isoa ja miehekästä, on syy usein lääketieteellinen ja sen diagnosointi saattaa olla vaikeaakin. Mutta sitähän tämä laji on! Vaikeaa! Ja kuitenkin parasta ikinä!

Kertokaa ihmiseessä millaisia huumorniekkoja teidän pihoissanne seisoo!

Tämä on panoraamakuva varsasta, niin kuin näkyy. Eikö olekin hauska?