Lähipiirissäni ollaan käymässä hevoskauppaa. Tällä tarkoitan, että yksi perhe on myymässä ja toinen ostamassa. Hyvällä tuurilla saan heidät saman pöydän ääreen ja siitä kaupat. Ja silti asia ei ole sillä kunnossa. Mitä tahansa voi tapahtua. Vähän niin kuin että vinkkaat kaverille työpaikasta, jossa pomona on tuttusi ja sitten he vihaavatkin toisiaan. Mutta eivät välttämättä.
Kaveri siis soitti ja kysyi onko hullun hommaa lähteä ostamaan hevosta Virosta. Ei se ole yhtään sen hullumpaa kuin mistään muualtakaan, vastasin. Koska se on totta. Kyllä, varmasti joku hevoskauppias tahi muu ammattilainen älähtää tähän, että hanki hevosesi Suomesta, se on ongelmatonta. Ehkä on, ehkä ei. Molemmista löytyy esimerkkejä. Jos ihmisellä on viitseliäisyyttä lähteä reissun päälle hevosta etsimään, niin miksi ei! Onhan se opettavaista ja parhaassa tapauksessa hauskaakin.
Onhan se ihanaa, jos ammattilainen hakee sinulle jostain valmiiksi katsotun hevosen hyvin ratsastettuna. Hintaan toki pitääkin tuolloin kuulua ammattilaisen palkkio. Silti ei ole takuuta siitä mitä sieltä tulee. On vain ihmisen sana. Ammattilainen voi aivan yhtä vilpittömästi olla sitä mieltä, että nyt on hyvä ja ehjä ja kaikin puolin fantsu, ja sitten kuitenkin joko jotain sattuu tai kemiat vaan eivät kohtaa. Se on täysin mahdollista. Itsehän esim. luulin välittäneeni aivan ihanan hevosen henkilölle A, joka tykkäsi hevosesta kovin ja ratsasti sillä nätisti, mutta kotopuolessa homma ei toiminutkaan. Ei kerta kaikkiaan, vaikka kuinka yritettiin. Ei siinä muu auta kun vaihtaa suuntaa – sekä hevosen, että ihmisen.
Hevosen ostaminen siis on AINA sika säkissä, joten muutama asia on hyvä ottaa huomioon jo alussa. Yksi on se, että kaikkea voi sattua, mutta silti sinua ei pyritä aina huijaamaan. On täysin mahdollista, että kaikki ei mene putkeen, vaikka kaikki olisivat rehtejä. Toinen on se, että hevosen omistamiseen kuuluu ostovaiheen jälkeenkin monta juttua. Esimerkiksi se, että hevonen voi käyttäytyä uudessa paikassa aivan eri tavalla kuin edellisessä. Se ei ole kenenkään syy. Myös ruoan erilaisuus voi vaikuttaa. Kuin myös käsittelyn erilaisuus. Puhumattakaan ratsastamisesta. Hirveän paljon kaikenmoista saa anteeksi, jos osaa ratsastaa pirun hyvin. Melko harva meistä osaa. Siksipä on syytä testata jollain hyvällä ratsastajalla onko hevonen todella hullu ennen kuin hyökkää myyjän kimppuun. Se voi olla kivulias tieto, että oletkin itse vain melko keskinkertainen. Mutta hei: aina voi oppia lisää! Itse näen hevosen haasteellisuuden mahdollisuutena oppia! Onhan se ihan helvettiä toisinaan, mutta entäs sitten? Se on semmosta ja tää on tämmöstä, eikö ne niin sano.
Kuten jo Chrisse Wegeliuskin sanoi, puhtaat röntgenit eivät ole välttämättä tae mistään. Tai ovat: siitä, että luusto on ehjä. Hevosessa on niin valtaisa määrä muutakin, että ei se autuaaksi tee. Joku voi lisäksi olla täysin terve ja ehjä, mutta hirveä ratsastaa sileällä ja lyömätön esteillä. Tai tuuppaushommissa vertaansa vailla mutta esteet saavat raivohulluuden valtaan. Kuka niistä selvän ottaa?
Ainoa tapa selvittää omat ja hevosen rajat on viettää sen kanssa paljon aikaa ja pitää aistit auki. Niitä oppii melko hyvin lukemaan kun vain malttaa katsella. Joskus rumasta rotiskosta voi hyvällä hoidolla ja ratsastuksella sukeutua verraton suorittaja, toisinaan taas kiivas ja kiiltävä kisaratsu saattaa teloa itsensä kuoliaaksi jo ekana tarhapäivänä. It happens. Ei pidä myöskään murehtia pitkistä saikuista. Siinäkin oppii aina jotain. Jos ei muuta, niin omaa pinnaa ehtii venyttää.
Bottom line: Etsi hevosta, joka tuntuu sielussa, älä syyllistä, joka löysi vääränlaisen. Jos sinulla ei ole sielua, luota ammattilaiseen.
Minä ostin 2015 marraskuussa kuvan perusteella 7kk ikäisen orivarsan. Virosta. Omalle varsalle kaveriksi. Oli hyvä ostos – ainakin tähän mennessä. Hurmaava otus!
Mutta sen varsan naamakuvahan upposi heti sieluun <3
Ostin myös hevosen Latviasta postimyynnistä -palautusoikeudella, ratsastin sillä 10m ja tulin alas, jalka kipsissä 6vko
Hevonen lähti lopulta eteenpäin – palauttaminen osoittautui pirun vaikeaksi.
http://areena.yle.fi/1-3855755?autoplay=true
Tässäpä juttua hevoskauppiaasta! Oli ihana radiodokumentti.
Tuo ”tuntuu sielussa” on hyvä . Olen ostanut työpaikalleni tällä periaatteella hyviä yksilöitä ja myös ”nähnyt” hevosen sopivan tietylle ihmiselle ja tulos on loistava… omista kaupoista on onnistunut parhaiten russponi ( koska ravitulokset on selkeä tuoteseloste) – nyt olisi toiveissa pv ja niihin ei taidot riitä
” Tuntuu sielussa …”
Todellakin ihan parhaat sanat ikinä! Mä menetin sielussa tuntuneen hevoseni viime kuussa ja pohdin kohtaanko koskaan enää toista samanmoista. En aio etsiä sellaista, tulee vastaan jos on tullakseen kuten tämäkin aikoinaan tupsahti elämääni.
Sielussa tosiaan. 15 min. Kokeilu ja sillä ostin. Se vaan oli mun ihan heti. Nyt yhteistä taivalta takana 7 vuotta. Ihmeitä pitää tapahtua, että multa muualle, kuin viimeiselle matkalle lähtee… sitten aikanaan.
Neljä hevosta olen intuition perusteella eli ns. ”tunteella” ostanut enkä ole koskaan katunut. Yhden videon perusteella, toisen valokuvan perusteella, kolmas tupsahti syliin ja neljäs haettiin Virosta. Siihenkin oltiin kyllä, yllätys yllätys, rakastuttu jo ennen koeratsastusta. Jokainen on ollut täysi kymppi. Mitä lie moukan tuuria tämä.
Rakastan näitä sun postauksia, kun hevosihmiseksi olet niin maalaisjärkinen ja hauska! 😉
Ostin oman ruunani siksi, että rakastin sitä heti kun se käveli vastaan. No nivelrikkohan sillä sitten oli ja jouduin lopettamaan muutaman vuoden päästä. Nyt ei enää mikään tunnu miltään. Ehkä odotan vaan sitä seuraavaa vastaankävelijää.
Kyllä se tulee! Mäkin muserruin kun Jaska-hevosein piti jättää klinikalle. Oli melko karmeaa tulla tyhjän kopin kanssa kotiin. Kolme vuotta siihen meni, mutta tässä sitä ollaan taas oltu Pullukan kanssa jo kuusi vuotta!