Life’s too short – buy the damn horse!
Näin asian ilmaisee joku viisas, eikä ole kovinkaan väärässä. Hevosen hankinta on aivan yhtä viisasta kuin purjeveneen tai moottoripyörän (eli ei tolkun häivää), mutta taatusti antoisaa.
Mietitäänpä asiaa sitten konkreettisesti.
HINTA
Hevosiahan saa ilmaiseksikin. Niitä tarjotaan tämän tästä netissä, pelasta tämä jalaton kopukka tai muuten se menee makkaraksi. Ja joku puupää sen pelastaa. Ei siinä mitään jos haluaa ylikokoisen koiran, mutta ratsastukseen niistä harvoin on. Ratsun voi saada halvallakin, mutta kannattaa olla tietoinen miksi sen hinta on alhainen. Halvalla saa hevosen, jos siitä pitää päästä nopeasti eroon. Tällöin on hyvä tuntea hevonen ennestään. Käypää ratsua ei kannata kovin paljon alle 5 tonnin ostaa. Etenkään jos et osaa itse ratsuttaa. Useimmiten kannattaa myös ostaa hevonen, joka on jo koulutettu. Omiin kykyihin on ihan turhan kuvitella luottavansa. Ehtii sitä tuonnempanakin, jos kykyjä yhtäkkiä ilmenee.
HEVONEN
Älä osta liian pientä tai liian isoa hevosta. Poni ei ole kätevä suurimmalle osalle aikuisista, eikä iso, raskas työhevonen ole ratsuna kätevä. Jotain siltä väliltä on melko okei. On hyvä tietää mitä hevonen on tehnyt viimeisen vuoden. Jos se on seissyt, se on tod.näk. rämä. Jos se on kisannut ja liikkunut reippaasti, se on tod. näk. ehjä. Ottamalla röntgenkuvat selviää miten luut voivat, mutta ei se, miten pehmytkudos voi. Irtopala voi vaikuttaa mutta voi olla vaikuttamattakin. Lihasepätasapaino valkenee ratsastaessa. Se ei useinkaan ole kuolemaksi, mutta voi olla rasittavaa. Huomioi, että myytävä hevonen saattaa olla tosi taitavan ihmisen ratsastama, joten se saattaa sinun käsissäsi muokkautua täydeksi siaksi. Yleensä edellisen ratsastajan jälki näkyy hevosessa 1-2 kk, sen jälkeen todellisuus valkenee. Ota se huomioon, mutta älä masennu. Hyvä valmentaja usein auttaa.
KOTI
Hevosen on hyvä asua tallissa tai pihatossa. Jos hevonen on tottunut loimitukseen, on viisasta jatkaa samalla linjalla. Hevosta on turha hätäännyttää nopeilla uusilla kuvioilla. Ruokakin kannattaa muuttaa hitaasti. Tallin hinta voi olla mitä tahansa 200-1500/kk, riippuen onko tallissa maneesi, kuuluuko hintaan valmennus, montako ruokintaa päivässä ja mitä tavaraa ja onko tarhaus ja loimitus jne. Jos ostat ensimmäistä hevosta, on ihan hyvä idea laittaa hevonen talliin, jossa on muitakin samassa jamassa olevia ratsukoita. Vertaistuki on paitsi mielenterveyden kannalta hyvä juttu, myös hiton hauskaa. Ontumiset ja kengän irtoamiset eivät vituta niin paljon, jos voi valittaa niistä jonkun kanssa. Plus että jos et pääse paikalle, joku voi hoitaa hevosesi ruokinnan/liikutuksen. Sillä ON suuri merkitys mihin hevosesi laitat. Jos päädyt maneesittomaan talliin ja sinulla on virkeä hevonen, mieti miten saat sen liikutettua rospuuttoaikana, kun joka paikka on jäässä. Niinpä.
VEHKEET
Satulasta ei kannata kauheasti tinkiä. Ei siihen tarvitse tonneja laittaa, mutta aikaa kyllä. Sovita niin kauan, että toimii. Saatat silti joutua vaihtamaan sen jonkun kuukauden kuluttua. Selkäkipuinen ja jännittynyt hevonen on vielä rasittavampi kuin satuloiden loputon sovittelu. Luota ammattilaiseen kunnes alat itse tuntea hevostasi ja omaa ratsastustasi. Suitsien ja kuolainten on hyvä olla sopivat, mutta hinta on makuasia. Ei vaikuta liiemmin hevosen liikkeseen. Loimia on hyvä olla jokus sisäloimi ja pari sadetakkia, jos niihin on totuttu. Talvella selviää usein ihan hyvin sisä- ja ulkotakki päällekkäin. Lisätarvikkeita voi ostella niin, että yhdellä tallikaverilla on yhtä ja toisella toista, niitä voi sitten vaihdella.
RUOKA
Normaali hevonen pärjää kauralla ja heinällä, mutta hifistellä saa jos haluaa. Kukaan ei oikeasti osaa sanoa mikä on parasta ja mikä huonointa juuri sinun hevosellesi. Tarkkaile sitä kun teet muutoksia. Vain sinä tiedät onko tilanne ok. Kysy neuvoa jos tilanne äityy. Jos hevonen voi hyvin, älä tee mitään.
LIIKUNTA
Hevosen hyvä liikkua joka päivä. Ihan vaikka siksi, että hevonen on luotu liikkumaan. Usein myös paljon liikkuva hevonen voi paremmin, niin kuin paljon liikkuva ihminenkin. Älä sääli. Jos aiot ratsastaa kunnolla, tee se. Jos se hajoaa siihen, sen kuuluukin hajota. Hypätä voi kerran viikossa, mutta ei se kuole jos joinain viikkoina kertoja on enemmänkin. Muista, että kyseessä on hevonen, ei ihminen. Se ei tarvitse toppatakkia ja lasillista punkkua päivän päätteeksi.
KURI
Vaikka hevonen on sinun ihana kullannuppusi ja tosi kiltti, pidä tarkat rajat. Karsinasta ei saa lähteä haahuilemaan, eikä talutettaessa rempoilla. Selkään noustessa seistään paikallaan. Ne on pieniä asioita, mutta osa isoa kokonaisuutta ja kertoo kunnioituksesta. Sinä määräät. Ei hevonen loukkaannu ja itke itseään uneen. Älä pelkää hevostasi. Opettele luottamaan siihen, niin se oppii luottamaan sinuun.
ARKI
Se on sitten yhtenä päivänä yhtä ja toisena toista. Välillä onnutaan ja välillä on parasta ikinä. Välillä pudotaan selästä, välillä voitetaan kisat. Kaikki kuuluu kuvioon. On turha suunnitella liikaa, sillä kaikki on mahdollista. Kun/jos otat vakuutuksen, mieti mihin olet valmis. Monet eivät sitä nykyään edes ota. Lääkärivakuutus on kallis, mutta näppärä, jos pitää yhtäkkiä lähteä klinikalle. Matkaa se ei korvaa, joten sekin maksaa, että kuljetat hepan lääkäriin. Voi olla kalliskin keikka. Kengitys hoidetaan 5-12 vkon välein, ja useimpien kengittäjien kanssa siitä pitää huolehtia itse. Flunssarokotteet ja hampaisen raspaus pitää hoitaa 2krt/vuodessa.
MUUTA
Jos olet koko elämäsi miettinyt hevosen hankintaa, osta se. Se on parasta sisältöä, mitä elämä tarjoaa. Siisteintä ikinä, kaikessa paskuudessaankin. Ja sitten se varsa seuraavaksi. Joka vuosi tulet miettimään, että tiesinpä viime vuonna vähän. Olenpa nyt viisaampi! Mikä on sen hienompaa?
Viimeisimmät kommentit