Kuva: Snuggy Hoods Ltd blog

Kuva: Snuggy Hoods Ltd blog

Meillä ihmisillä on kummallinen taipumus innostua mainoksista. Miten ihanaa on selata hevostavaraliikkeiden katalogeja, etenkin pöntöllä. Miehet lukevat vastaavassa tilassa Bilteman ja Motonetin kuvastoa. Tai Koneviestiä. Kaikki me sitten yhdessä haaveillaan näyttävämme ihmisiltä, joilla on kohta hallussaan jotain ihanan käytännöllistä, uutta ja kiiltävää. Ja onhan ne vanhat ja käytännölliset jo kuluneet, eikö? Onhan se niin, että tasaisin väliajoin pitää antaa itsensä nyrjähtää hevostarvikeliikkeessä ihanien uusien fleece-jakkujen, sukkien, kypärien tai loimien seassa. Ainoa huono puoli siinä on se, että menee pirusti rahaa. Ja siinä piileekin vitsi. Kumpi on tärkeämpää: uusi satulahuopa vai uusi ratsastustunti?

Lähes jokainen hevosenomistaja valuu jossain vaiheessa tilaan, jolloin ei syystä tai toisesta käy tunneilla. Se on toisinaan ihan kivaa, mutta ajan mittaan huonot tavat valtaavat liikeradat. Tämä on fakta. Jos et käy tunneilla, samat vanhat probleemat pysyvät samoina vanhoina probleemina. Voit kääntää asialle toisen posken, mutta saakeli soikoon, se tulee taas vastaan. Voit paeta maastoonkin, mutta se päivä tulee, kun haluaisit sittenkin oppia ratsastamaan. Noh, tässä vaiheessa opettaja tuntuu kalliilta. Voi kamala, onko se 40-50 euroa, ei kerta kaikkiaan, en kyllä raaski. Samaan aikaan uusi satulahuopa tai cooler-loimi koristaa hevosen selkää ja ihanat BoT-suojat jalkoja. Eikä mennyt karvaakaan yli 300 euroa! Pelkkää säästöä!

Niin. Hevonen varmaan iloitsee kaikista tuotteista aivan täysin rinnoin. Vai. Voisikohan niillä rahoilla ostaa useammankin ratsastustunnin tai jopa ratsuttajan? Mitäpä jos se olisikin tie parempaan? On paljon ihmisiä jotka eivät ole kovin kunnianhimoisia, eikä tarvitse ollakaan, mutta ratsastustunti on mielestäni lahja hevoselle. Yritän edes, rakas polleni! Älä välitä, en ehkä ole ihan Kyran veroinen, mutta täällä nähdään vaivaa, kultaseni! Malttia!

Toinen juttu on nämä ihmeitä tekevät, uudet tuotteet, jotka ovat mullistavinaan kaiken. Jossain vaiheessa ne olivat Micklem-suitset, jossain vaiheessa rungoton satula, sitten freejump-jalustimet, ja mitä niitä onkaan. On ollut kaikenlaisia käänteentekeviä villityksiä ja tulee olemaan vastakin. Muistan ajan, jolloin kukaan ei puhunut satulasta, joka on sopiva hevoselle. Uskon, että toisinaan pintaan pulpahtaakin ihan oikeasti käänteentekeviä tuotteita ja ideoita. Toistaiseksi suuri osa meistä tarvitsee ainoastaan kutakuinkin sopivat, ihan minkä väriset hyvänsä varusteet, ja lisää taitoa. Ja sitähän saa tunnetusti harjoittelemalla.