Terveisiä aikuisen naisen taivaasta! Perjantai-iltana majatalomme isäntä lähti viemään porukkaamme Lusitano feiraan. Ensin parkkeerattiin auto johonkin kukkapenkkiin ja sitten kurvattiin perinneravintolaan, jonka nimi oli vapaasti käännettynä Muulin Perse (Cú da Mula). Perseen jälkeen läksimme kävelemään kohti Golegan areenaa, joka sijaitsi keskellä kaupunkia. Pienillä kujilla tuli jatkuvasti vastaan ratsukoita ja valjakkoja, useat älyttömän hienoihin perinneasuihin pukeutuneina. Se on suorastaan ällistyttävää, miten komealta mies voikaan näyttää a) perinneasussa ja b) kauniin hevosen selässä. Melkein silmiä särkee. Joukossa oli toki naisiakin, mutta vähemmän. Mietin näyttäisivätkö miehet yhtä komeilta omissa verkkareissaan. En usko. Tai miksi en sekoa suomalaisesta perinneasusta? Täytyypä täyttää itsearviointilomake taas!

Golegan keskellä oli areena, jossa oli erilaisia esityksiä ja kun saavuimme, paikallinen työväenteatteri taisi ottaa juuri kaikkea irti näkyvyydestä. Esitys oli näytelmänomainen ja sisälsi karjanajoa sun muuta. Sisältö jäi auki, mutta hienolta näytti. Ympärillä olevalla radalla kiersi areenaa jatkuvasti joukko ratsukoita, jotka halusivat näyttää sekä osaamistaan, että ihan vaan hevosiaan. Tapahtumassa mainostetaan näkyvästi siittoloita ja jalostusoreja, jotka olivat kieltämättä käsittämättömän hienoja.

Astetta laadukkaampi työväenteatteri.

Hevosia alkoi illan mittaan tulemaan ovista ja ikkunoista (myös konkreettisesti) ja ihmismassa lisääntyi myös. Kuvittele vappu ja lisää siihen hevoset. Ne ryysäilivät sujuvasti ihmisten keskellä ja kylki kyljessä keskenään. Yhtään ainutta potkua en nähnyt mihinkään suuntaan – siis hevosten osalta. Ukot hevosten selässä saattoivat olla sikari tai drinkki toisessa kädessä. Osa baareista oli valmistautunut siihen, että ovesta paukkaa sisään myös hevosia, ja hepoille oli omat heinäpaalit tauon ajaksi. Ukot istuivat hevosten selässä ja ottivat perinnenaukkuja.

Joao meni saunaan, pisti laukun naulaan. Joao tuli saunasta, otti naukun laukusta.

Areenan ympäri menevällä radalla kulki toinen toistaan taitavampia ratsastajia, mutta myös pieniä lapsia. Välillä mentiin laukkaa melko kovaakin, sitten ehkä piruetti. Ja arvatkaa mitä: meikät pääsi mukaan! Aloittamistamme viivästytti erikoinen vakuutuskioski, jossa oli n. miljoonan ihmisen jono, ja jonka läpi jokaisen areenalle menevän piti käydä. Yksikään hevonen ei päässyt areenalle ilman vakuutusta. Kun homma oli vihdoin pulkassa, meille tuotiin kaksi lustitanoa, joista toisen selkään minä hyppäsin ensimmäisenä. Jännitti ihan sairaasti, hevonen oli aivan pinkeänä ja joka suunnasta suhahteli ratsukoita ja valjakoita. Sinne vaan sekaan, perheenäiti!

Minääää!

Siellääää!

Mikähän siinä sitten olikin, mutta se oli jostain syystä MAAILMAN MAKEINTA. Oli uskomaton tunne laukkailla toreadorien näköisten juippien seassa ja esittää kuuluvansa joukkoon. Puikkelehtia laukassa edessä kävelevien välistä ja vaihtaa tarpeen tullen laukkaa. Taivaalle kiitos saavutimme yhteisymmärryksen hevoseni kanssa melko pian. Kolme kierrosta myöhemmin jouduin antamaan hevosen toiselle reissaajalle. Olisin voinut jatkaa loputtomiin. Se oli USKOMATONTA. (Lisäksi sain vihiä, että ei ole lainkaan helppoa päästä areenalle ratsastamaan, kun on pelkkä suomalainen reissaaja! Ilmeisesti meillä sattui olemaan ns. friends in high places.)

Isäntäperheemme: Isä-Vitor ja tyttäret Martha ja Filipa. Ihania <3

Vähän tunkua baarissa, mut ei haittaa.

Kotona oltiinkin jo heti kolmen maissa yöllä. Sitten taas aamulla ylös, ratsastamaan kaksi kertaa, ja takaisin Golegaan. Tällä kertaa panostimme shoppailuun. Saapas-, laukku-, ja kenkätarjonta oli vertaansa vailla. Illallisen jälkeen katselimme mm. areenalla tapahtuvaa six bars -korkeushyppykisaa.

Eihän tällaista olekaan! Seuraava jaksomme keskittyy hevosiin ja ratsastukseen kohteessa. Kouluhevoset olivat uskomattoman säpäköitä lusitanoja ja estehevoset osaavia KWPN:iä. Siitä seuraavassa numerossa!