Presidentti Reagan ja kuningatar Elizaberh ridaamassa. TÄMÄ on eliittimeininkiä.

Presidentti Reagan ja kuningatar Elizaberh ridaamassa. TÄMÄ on eliittimeininkiä.

Tein omalla Facebook-seinälläni pienen gallupin. Kysyin millaisia mielikuvia herättää Helsinki Horse Show -sanajoukko, ja mitä porukka kuvittelee, että siellä tapahtuu. Suuri osa fb-kavereistani ei TODELLAKAAN ole hevosihmisiä. Vastaukset olivat seuraavanlaisia:

”Kilpailut, jossa nuoret naispuoliset henkilöt katsovat hevosten ja ratsastajien suorituksia ja vanhemmat naispuoliset pistäytyvät shamppanjabaarissa”

”Suomenruotsalaiset hyppivät hevosilla.”

”Hevosversio puudelikoirien ”kauneuskilpailuista” ? Ehkä mukana pientä hyppelyä (esteratsastus kait erikseen) agility-hengessä ?”

 ”Laukkaaminen kielletty?”

 ”Saappaat, ponnarit, nuoria aikuisia naisia kattomassa, raahaavat mukanaan lannistunutta miestä.”

”Ajattelen että siellä kuvioratsastetaan.”

”Ylimystösuvut, brittiläinen luokkayhteiskunta ja ranskalainen raha, kauniit kaukaa rahdatut hevoset, kadettikoulu, plankatut saappaat ja hyvä ryhti. Taito. Ja minne se hiekka viedään kun laukat on laukattu.”

”Sirkushenkinen tapahtuma, jossa hevoset on koristeltu satiininauhoilla. Johtuu siitä että nimessä on sana ”show”. Showpaini, showtyttö. Shööööy.”

”Kentällinen hiekkaa, sliipattuja hevosia ja valkohampaisia ihmisiä tupa täys.”

”Helsinkiläiset hevoset esiintyvät siellä alastomina maksavalle yleisölle.”

”Siellä hevoset hyppii aitojen yli jään päälle tehdyllä hiekkakentällä show-muotoisesti ja sit esitellään varmaan jotain hevosia lähemmin jossain aitauksissa, että tässä on islanninhevonen ja tässä joku toinen hevonen. Osta hevonen!”

”Charme Asserdalin jättämä voittajatunne.”

”Minun mielestäni sotilashenkilö on upea ratsun selässä.”

”Mä luulen, että on joku hiekkakenttä tai esiintymisareena, jossa ratsukot tekee temppuja, tyyliin hyppii esteiden yli. Ja sitten on varmaan joku kilpailu. Yleisössä saa poppareita ja pillimehua.”

No niin, tässä on sitten alan tiedottajalla hommia kerrakseen. Vuosittain Helsingissä käydään esteratsastuksen World Cup -osakilpailu ja porukkaa kerääntyy viikonlopun aikana n. 40 000 tyyppiä katsomaan. Se on millä tahansa mittapuulla iso tapahtuma. Nyt jos mietitään paljonko Suomessa on rikkaita, niin Talouselämä kertoo seuraavaa:

Verottajan tilastoista ilmenee, että vuonna 2014 vain 5 648 suomalaisella oli verottajan mukaan yli 300 000 euron kokonaistulot. Hieman pienempiin 150 000-299 000 euron tuloihin ylsi 22 377 suomalaista, ja 100 000-149 000 euron tuloihin ylsi 53 018 suomalaista.

Tätä taustaa vasten jokainen rikas ihminen olisi Horse Showssa. Eikä kukaan muu. Tuotahan se eliitti käytännössä on!

Ketkä sitten ovat ratsastusihmisiä? Vaikka ketkä. On toki äveriäitä monen hevosen omistajia. Niitä ei hirveästi yli viittäkymmentä kuitenkaan ole. Sillä ei saa hallia täyteen. Itse ole yksinhuoltajan lapsi, joka sai käydä kerran viikossa tunneilla. Uskon, että suuri osa harrastajista on ihan samaa porukkaa. Olen koko elämäni tähdännyt siihen, että minulla on oma hevonen. 30-vuotiaana sen toteutin. En siis pidä itseäni eliittinä. Joku voi pitää, mutta se taas johtuu siitä, että asun Espoossa, jossa kuulemma eliitti asuu.

Mielikuva eliitistä istuu tiukassa ja turhaan. Ei ole kenenkään etujen mukaista, että valtaväestö kuvittelee, että jäähalli täyttyy vuosittain eliitistä, jota ei ole. (Varmaan sama ongelma purjehduksen kanssa?)

Jos Horse Show on mielestäsi kallis tapahtuma, se on ihan totta sinulle. Jonkun toisen mielestä ei. Rahan törsääminen on muutenkin valinta. Jotkut ostelevat kuulemma tonnien käsilaukkujakin. Kylillä kerrotaan, että alkoholiin laitetaan isoja summia. Ne on varmaan eliittiä, jotka sillä tavalla juovat. Käytkö etelässä? Eliitin hommia! Itsellä ei ole varaa, minulla on hevonen. Huomaatteko? Ihan älytöntä rinnastusta. Kukin tyylillään! Ihan turha suuttua kalliille farkuille jos niihin ei ole varaa. Joku, joka todella haluaa ne, hän säästää tai kerää pulloja. Ja on onnellinen kalliissa farkuissaan. Turha sellaista on katsoa vinoon.

Horse Shown lipuista halvin on 16,50 ja koko tapahtuman aikainen lippu 295 euroa (5 päivää). Koripallon FIBA EuroBasket 2017: SLO-POL & ISL-GRE, Afternoon Session näyttäisi maksavan korkeimmillaan 170 euroa. Pyörätuolilla 130 euroa. Robbie Williams -keikan hinnat olivat Aamulehden mukaan 94,50 euroa, 99,50 euroa ja 102,50 euroa palvelumaksuineen. Eliittihommia.

Ehdotan, että ollaan aivan innoissaan siitä, että meillä on Suomessa World Cup-tason kisat ratsastuksessa. Nautitaan hyvän ratsastuksen katsomisesta sydämemme kyllyydestä ja kitistään mieluummin vaikka säästä. Jos rahaa ei ole, se on ihan paskaa, tiedän kyllä. Mutta se ei ole uutinen.

Ehdotan myös, että meistä jokainen avaisi kärsivällisesti läheisilleen mitä se ratsastus oikein on ja miten siinä kilpaillaan. Ihmiset esittävät yhä kysymyksiä Charme Asserdalin merkityksestä ratsastusurheilulle! On meidän aika avat suumme.

Let’s make ratsastus great again!