Olivia

Taas on saatu osumaa. Ratsastusurheilu päätyy onnettomuusotsikoihin tasaisin väliajoin. Viime viikonloppuna Horse Fairissa sattui väliaikaohjelmassa onnettomuus, jonka seurauksena ratsastaja vietiin ambulanssilla sairaalaan. Henkilö jäi eloon, mutta hevosen selkään hän tuskin pääsee hetkeen. Ohjelma sai pikaisen ja karmea lopun. Samaisena sunnuntaina Olivia Inglis -niminen 17-vuotias australialaistyttö menehtyi kenttäratsastuksessa sattuneessa onnettomuudessa. Olivian hevonen, Coriolanus, lopetettiin tiistaina. Hevonen oli perheen oma kasvatti. Heti tapahtuman jälkeen sosiaalisessa mediassa heräsi voimakas yhteenkuuluvuuden tunne: me hevosihmiset tiedetään, että noin voi käydä. Ihmiset alkoivat lähettää ratsastuskuviaan sosiaaliseen mediaan hashtagilla #rideforolivia ikään kuin kertoakseen, että täällä ollaan, samassa veneessä. Se voi sattua kenelle vaan meistä, ei tarvitse olla kenttäratsastaja jäädäkseen hevosen alle.

Jo sunnuntaina Helsingin Messukeskuksessa sattuneesta onnettomuudesta alkoi keskustelu. Ihmiset kertoilivat toisilleen läheltä piti -tarinoita siitä kuinka hevonen oli kompastunut ja kaatunut kävellessään kentällä. Tai kuinka hevonen oli kaatunut esteiden välissä ja ratsastaja oli jäänyt hevosen ja esteen väliin. Jokaisella, jonka kanssa juttelin, oli joku tarina kerrottavana. Joko se oli sattunut itselle tai sitten jollekin toiselle. Kukaan ei suhtautunut lajiin yliolkaisesti. Jopa Kyra Kyrklundin kuuluisa vastaus kysymykseen ”Miksi et käytä kypärää?” kuulosti yhtäkkiä yksinomaan älyttömältä. Ai mitäkö hän vastasi? ”Jos kypärää pitää käyttää, joku on jo mennyt pieleen hevosen koulutuksessa.”

Niin. Kunpa olisikin kyse vain koulutuksesta. Kunpa hyvin koulutetut hevoset eivät koskaan kompuroisi. Kunpa maa olisi aina tasainen ja kengät aina kunnolla kiinni. Kunpa lihakset ja luusto toimisivat aina täydellisesti, eikä hermosto keksisi ikinä mitään uutta. Kunpa missään ei koskaan räjähtäisi ja kolahtaisi ja kunpa satulat ja satulavyöt olisivat aina täydellisen kestäviä.

Ehdotan, että laitatte kaikki sosiaaliseen mediaan nyt heti kuvan itsestänne ja/tai hevosestanne ja kirjoitatte viestiin #rideforolivia. Sen lisäksi ehdotan, että suhtaudutte edes kypärään suopeasti. Suopea suhtautuminen myös hevosta kohtaan pidentää ikäänne. Älkää aloittako sotaa hevosen kanssa, mikäli ette ole varmoja (siis bulletproof) kyvyistänne. Kun hevosen käämi palaa, kavio lentää. Monesti myös ihminen. En väitä, että nämä ovat ainoita tilanteita, jolloin voi jotain sattua, sanonpahan vaan, että eliminoikaamme älyttömimmät.

Olkaa niin kuin tyttäreni: nariskaa tupakanpoltosta ja kypärättömyydestä. Niillä eväillä saattaa hyvinkin säästää ainakin oman henkensä.

#lovelife

dressage2