Vasemmalla itse herra Bengtsson ja oikealla Helena Wist&hevosensa. Kuva: Viivi Wilenius

Terveisiä Ainosta! Eilisilta meni Rolf-Göran Bengtssonin oppia imiessä. On se kone. Mies nousi itse Susanna Rautasen Le Petit Amour -hevosen selkään ja näytti mallia. Se oli hyvin kiinnostavaa, sillä ainoa läheltä piti -tilanne nähtiin RGB:n ja Le Petit Amourin toimesta. Yksi esteväli oli sen verran pitkä, että hevonen joutuikin hyppäämään vähän kaukaa, ja yleisö kohahti. ”Hevonen ei lähtenytkään jalasta eteen niin kuin luulin, joten jäi vähän pitkäksi”, totesi RGB rauhallisesti. Sattuuhan sitä! Kaikki hänen klinikka-oppilaansa ratsastivat niin hyvin, ettei hirveästi tarvinnut arvella miten olisi kuulunut mennä. Oppilaiden hevoset olivat NIIN hienoja ja eivätkä ratsukot missanneet yhtään lähestymistä tai möhlänneet mitään muutakaan. Kävi melkein tylsäksi, koska korjaamisen kohteet olivat niin minimaalisia. Hyviä vinkkejä sitten, kun olen 130-tasolla!

No ei vaan, olihan se opettavaista kuitenkin. Ihan perusasioiden äärellä oltiin. Hevosen pitää olla suora ja sen kuuluu mennä merkistä eteen ja tulla ohjasta takaisin. Jos näin ei ole, sitä pitää jumpata temponsiirroilla ja pienillä pätkillä väistöä. Hevoset vertyivät kyllä silminnähden, vaikka ne olikin jo verrytelty. Onko se niin, että itse tehty verryttely ei aina ole ihan niin naseva, kuin jonkun ohjaama? Itse käyn liikuntaryhmässä, jossa ohjaaja huutaa pokkana ”sata kyykkyä!” ja mä mietin, että hyvä kun saan 20. Sitten tajuan, että jos ohjaaja sanoisi ”20 kyykkyä!”, niin jaksaisin kymmenen.

Jännittävimmäksi osioksi muodostui okseri, jolle RGB halusi ratsastaa maltillisesti, mutta hevonen ei. Le Petit Amour on selvästikin normaali estehevonen, joka haluaa hoitaa radan rivakasti, jotta pääsee sen jälkeen tärkeiden asioiden äärelle (syömään). Tasaokseri oli aika iso, ja sen edessä oli viiden metrin päässä puomi. RGB halusi, että LPA odottaisi edes siinä puomilla, mutta siinä olikin keskustelun paikka. Tietysti se meni hienosti (pudotti kyllä), mutta että se menisi niin, kuin RGB haluaa, tehtiin useampi toisto. Kun hevonen sitten vihdoin malttoi odottaa, ja hoiti hypyn ennemminkin voimalla kuin vauhdilla, hyppy oli toden totta ihan erinäköinen. Ja kerta kaikkiaan upea. Ja RGB näytti siltä, ettei tee yhtään mitään.

Käsi ylös kuka tulee esteeltä alas väärässä laukassa? No niin, sitä on liikkeellä. RGB painotti, että salaisuus on esteelle tuleminen SUORAAN. Tässä se nähtiin selvästi. Parikin hevosta venkoili hieman lähestyessä, ja kas, väärä laukka esteen jälkeen. Eihän se mikään rikos ole, mutta pääseepähän vähemmällä, jollei tarvitse alkaa vaihdella. Kisaradallahan se toki on jo ratkaisevaa. Oli ihanaa nähdä, miten simppelit asiat ratkaisivat!

Istuntaan RGB ei sen kummemmin puuttunut, mutta halusi, että estekönötys lopetetaan ja istutaan selkä suorassa. Tämä siksi, että hevosella olisi takaviistossakin jotain painoa. Takaosan aktivointi ei oikein meinaa onnistua etukenossa. Se on muuten totta.

Kiitämme: Rolf-Göran Bengtsson on erinomainen roolimalli. Hän ei ole piirun vertaa leuhka, eikä ego tunkeudu opettamisen tielle. Se on kaunista kuin kaunein musiikki. Sitä kuuntelee mielellään. Rolfilla ei ole tarvetta nöyryyttää ketään, eikä tehdä asioista numeroa. Asiat hoidetaan ja sillä sipuli. Ollaan armollisia hevosille ja kuunnellaan mitä niillä on kerrottavana. Jo karsinassa!

Moitimme: langaton mikki, joka pyörtyi alkumetreillä.

Jaahas! Siiten aletaan valmistautua Horse Show’n klinikoihin! Luettelen ne nyt tässä:

  • Perjantaina 150-luokan jälkeen NUORTEN HEVOSTEN MINIKLINIKKA by Daan Nanning (este)
  • Lauantaina Kürin jälkeen Dr Dietrich Plewan miniklinikka, jossa ratsastajana Mikaela Lindh
  • Lauantaina Dressagen Small Tourin jälkeen Mikaela Lindhin vetämän SUOMENHEVOSKLINIKKA
  • Sunnuntaina International Final 145:n jälkeen Henk Noorenin miniklinikka (este)

Nähdään siellä! Ja stay tuned, tulossa Horse Show-lippuarvonta Kavioliiton sivuille!