Kerran kävi niin, että lapseni oli ratsastamassa ja poni, jolla hän meni, alkoi temppuilla. Sanoin, että tule alas sieltä, äiti vähän testaa missä mennään. Poni oli 145 cm ja ihan järeä peli. Lapseni alkoi itkeä. ”Äiti, se kuolee, sä oot liian iso!” Painan 69 kg. Valtavalla tuurilla poni jäi henkiin, vaikka istuin sen selässä lähemmäs 5 minuuttia.
En tiedä johtuiko painostani vai siitä, että jalkani tulivat ponista melko reilusti yli, mutta ei tehnyt mieli aloittaa ratsastusta ponilla noin niin kuin vakituisesti. Mietin minkä painoinen on itse asiassa liikaa. Aikanaan ponien kohdalla puhuttiin aina 80 kilosta, sitä pidettiin ns. kipurajana. Isoilla hevosilla ei rajoja tunnettu, mutta eipä hirveän isoja ihmisiä talleilla näkynytkään. Vai enkö muista. Isäni, tuo tavaton sutki, valitti aina, että kouluhevoset ja niiden ratsastajat ovat läskejä. Vei minut oikein katsomaan SM-kisojakin, siellä menivät sellaiset nimet kuin Kyra Kyrklund ja joku Korpivaara. ”Katso nyt,” hän sanoi. Kyllä ne esteratsukoihin verrattuna massavia olivat, mutta en tiedä voidaanko läskeydestä puhua. Johtuneeko jo sen aikaisesta traumasta, mutta dressage on jäänyt vähemmälle.
Kun näen reilusti ylipainoisen ihmisen hevosen selässä, säälin enemmän ihmistä kuin hevosta. Katsookohan kukaan miten tuo ihminen ratsastaa, vaiko pelkästään kuinka iso hän on? Harvemmin hevonen esittää mitään kärsiviä irvistysilmeitä tai erityistä tuskaa. Useammin se on ihminen, jonka otsalla on hikikarpalo ja paikoin pitääkin olla. Oli paino mikä hyvänsä. Ratsastuksenopettajan vastuulla on sovittaa ihminen ja hevonen niin, että molemmilla on mahdollisuus onnistua. Mikäli ratsastaja on taitava ja sopivan kokoinen, on hajontaa helpompi harjoittaa kokemuksen vuoksi. Välillä on hyvä joutua uuden äärelle. (Toiset meistä ovat uuden äärellä vuodesta toiseen saman hevosen kanssa.)
Totuuksia on (taas kerran) useampia.
YLE kirjoitti 27.3.2014 näin:
”Yleisimmin vallalla tuntuu olevan käsitys, että hevonen voisi ongelmitta kantaa korkeintaan 15-20 prosenttia omasta painostaan. Kattavaa tutkimusta hevosen kantokyvystä ei kuitenkaan ole, ja muutamien ulkomailla tehtyjen tutkimusten tulokset vaihtelevat.
Ruotsalainen Ridsport lehti vertasi taannoin brittiläistä, japanilaista ja amerikkalaista tutkimusta. Brittitutkimuksen perusteella hevosen selässä ei saisi olla enempää kuin 10 prosenttia sen omasta painosta, satulan paino pois lukien. Jos hevonen siis painaisi 500-600kg voisi ratsastaja painavimmillaan olla vain 60 kiloinen. Tutkimuksessa todettiin, että vain viisi prosenttia tutkimukseen osallistuneista ratsastajista oli riittävän kevyitä hevoselleen.
Japanilaistutkimus sen sijaan väittää, että hevonen voisi kantaa kolmanneksen omasta painostaan, siis 500-600 kiloisella hevosella voisi olla jopa 180 kiloinen taakka kannettavanaan. Japanilaiset tekivät hevosille biomekaanisia mittauksia, jotka osoittivat taakan vaikutuksen hevosen käyntiin ja raviin.
Amerikkalaistutkimus puolestaan tuli lopputulemaan, että hevonen voi kantaa 20 prosenttia painostaan. Tutkimuksessa huomattiin, että hevosten lihakset kipeytyivät kun ne kantoivat 25-30 prosenttia omasta painostaan, mutta alle 20 prosentin paino ei aiheuttanut hevosille ongelmia.
On myös tutkimuksia, joiden perusteella hevosen oman painon sijaan tärkeää sen kantokyvyn kannalta on sääriluiden paksuus ja selän leveys. Massiivisemmat hevoset kantavat siroja hevosia suurempia taakkoja.”
Otapa siitä sitten sopiva näkökulma. Itse tuppaan olemaan samaa mieltä tämän asian kuin satula-asian kanssa: jo ratsastaja osaa ratsastaa, hän rasittaa hevosta viisaasti. Hevonen keskittyy olennaiseen ja käyttää oikeita lihaksia. Huonon ratsastajan hoippuessa selässä satulan mietoakin miedompi epäsopivuus korostuu ja varmasti myös ratsastajan ankea kehonhallinta/paino. Olen nähnyt isoja ratsastajia, joiden jäljiltä hevonen hymyilee koko naamalta ja laihoja ratsastajia, joiden jäljiltä hevonen haluaa lähinnä pakoon.
On ratsastajia, jotka haluavat vain fiilistellä hevosten kanssa. Jos ihan oikeasti ahdistuu harjoitusravissa joka kerta, niin miksi käydä tunnilla? (Ylipäänsä jaksan ihmetellä miksi se harjoitusravi on niin tärkeä AINA, kun sekä hevonen että ratsastaja ovat usein yhtä tuskaisia.) Sellaiselle ihmiselle sopisi maastoilu ja se pitäisi järjestyä. Sellaisessa menossa painolla harvoin on juurikaan merkitystä kun molemmat nauttivat tunnelmasta. Tavoitteellisempaan menoon laihdutus alkaa olla jo oman itsen kannalta järkiveto. Satulassa kuolee monesti ilman ylimääräistä massaakin. Mitä turhaa lisätä tuskan tasoa, jos ilmankin pärjää.
Kokonaisuudessaan kannattaa muistaa, että ne rodut, joita ratsastuskoulut on tulvillaan, eivät ole rakenteeltaan taakankantajia, kun taas esim. islanninhevonen on. Ihmisissäkin on eroja. Joku näyttää pullealta, mutta omaakin valtavan lihaskapasitettin, toinen taas on timmin näköinen ja aivan rukkanen. Ei näy aina päältä mikä on totuus. Kaikille ihmisille pitää antaa tsäänssi eli mahdollisuus testata olisiko tästä lajista minulle lajiksi. Mikäli paino tai kehohallinta muodostuu ongelmaksi, opettaja voi ottaa asian sivistyneesti esille. Esimerkiksi meidän Ope pakotti minut ja Tiinan ryttarjumppaan. Ihan oikein.
KIITOS! KIITOS! KIITOS!
Niin monista läskikeskusteluista olen – hieman päivästä riippuen – joko pahoittanut mieleni tai kilahtanut, että tästä oli pakko tulla julkisesti kiittämään.
Miten ihmeessä kaikki ne hieman kukkakeppiä kookkaammat ihmiset ylipäätään pystyvät kuntoilemaan, jos joka paikassa liikkuminen on varattu vain virtaviivaisimmille tapauksille. Ja sitten ihmetellään masennusta, ylipainoa ja sitä että ei harrasteta liikuntaa ja ulkoilua.
Ratsastus on myös, ja ehkä ennen kaikkea, mielen kuntoliikuntaa ja sellaisena sen pitää myös pysyä. Pois kaikki läskifasitit talleilta. Ratsastajan keveys tai rankkuus hevoselle tulee enemmä kehonhallinnan ja apujen käytön kautta kuin sen perusteella, painaako 60 kg vai 80 kg. Ja sitäpaitsi miesten kilo ja naisten kilo on ihan samanpainoinen. Kai?
Ja hevonen ja sen käyttötarkoitus valitaan tietenkin aina ratsastajan koon ja taitojen mukaan. Senhän sanoo jo maalaisjärkikin. Joten annetaan kaikkien kukkien kukkia elikä siis kaikkien hevosihmisten ratsastaa. Ratsastus on tasa-arvoisin laji maailmassa, ja pidetään se sellaisena myös tässä asiassa.
Sitä paitsi, ratsastusharrastuksen aloittaminen voi motivoida jotakuta ei-niin-kovin-rantakunnossa-olevaa-heppakärpäsen-pureman-saanutta-täti-ihmistä pitämään huolta itsestään, ja siinä sivussa liikapainokin saattaa karista, joten annetaan heille(kin) mahdollisuus.
<3
Mielestäni ylipainoiset voivat ratsastaa. Tietenkin se riippuu hevosesta, mutta joka tapauksessa uskon omaan mielipiteeseeni. Ystäväni äiti ratsasti eräällä maastolla suomenhevosella ja se kesti täydellisesti. Tsemppiä ylipainoiset ratsastajat!
Tosi hienoa että tällänen otetaan puheeks. Ite ylipainoinen ja mun mielestä kaikilla on oikeus harrastaa ratsastusta. Itellä 2 hevosta ja niiden kanssa todellakin ratsastan niin maastot, kun muutkin. Koskaan ei ole hevoset näyttäny että kärsis siitä. Tossa sain facessa taannoin paskaa niskaan, kun yritin puolustaa meitä isompia ratsastajia siellä. Kaikkein eniten kosi kun sinne kommentoitiin, että ratsastus ei ole pakollista ja jos on ylipainonen niin ei sinne hevosen selkään tarvitse nousta. Olin ihan shokissa, et ihmiset ajattelee tolleen. Mun mielestä ratsastus on kaikkein parasta. Todellakin suosittelen, että oli minkä kokonen tahansa ni ehdottomasti kokeilemaan ja harrastamaan. Ei kaikki voi, halua tai pysty olemaan langan laihoja.
Se on totta!
Ylipaino on sairaus, josta voi päättäväisyydellä päästä irti.
Omaa lsiskuutta tehdä painolleen jotain ja voida hyvin, hyväksytetään näillä kirjoituksilla ja hyväksymistä hakevilla lausunnoilla.
On se niin ihanaa mässäillä ja olla pullukkana joka paikassa kuitenkin silmätikkuna.
Hirn 🙂
Taipumus toisten kyyläämiseen on sairaus. Hoitoa on mahdollista saada.
/* Vai mitä mieltä olette siitä että piilotin kaiken talouspaperin kotisiivoojaltamme kun hän oli väärinkäyttänyt sitä useamman kerran ja jopa ottanut sitä pehmopaperikaapista kun pöytäpaperi oli jo piilossa? Tarkkailen itseäni siltä varalta että hoitoa tarvitaan. =)
Hieno kirjoitus Katja, etenkin mietiskelyt kehonhallinnan merkityksestä.
Hups! Päästitpä vittumaisen viestin. Se oli varmaan vahinko?
Kultaisella 90-luvulla silloin jo iäkäs tallin vanhaemäntä sanoi, että ”ratsastus ei ole laihdutusliikuntaa. Ratsastus on SYY laihduttaa sopivaan painoon voidakseen ratsastaa, ja sitten päästä parempaan kuntoon”. Mielestäni siinä on hyvä pointti. Hevosten kanssa saa puuhailla ja vastaanottaa turpaterapiaa ihan kuka vaan. HEVONEN ei kysy kuinka monta jalkaa ihmisellä on tai mitä puntari näyttää. Hevostelulle on monia tapoja. Ratsastamiselle sen sijaan on joitain esteitä, joiden työstämiselle voi hyvin saada motivaation siltä hevoselta. On se sitten sairaalloinen liikalihavuus tai joku muu psyykkinen tai fyysinen vaiva.
just näin….tässä on kaikki olennainen.
Ei yli paino rassi likaa
Loistava kirjoitus! Kaikilla on oikeus nauttia hevosten antamasta rauhasta, tyytyväisyydestä ja rakkaudesta. En olisi pärjännyt ylipainoisena ilman luotettavaa ja lempeää belgianpuoliveristäni. <3<3<3
ihanaa!