Kuva: Nea Levonius

VAROITUS! TÄMÄ POSTAUS SISÄLTÄÄ NAISTEN VAIVOJA, ETENKIN KESKI-IKÄISTEN NAISTEN! JOS ÄLLÖTTÄÄ, LUE JONKUN NUOREN JA RAIKKAAN HERRAN TAI NEIDON POSTAUS TÄMÄN SIJAAN!

Keski-ikä ja ratsastus, huh mikä yhdistelmä. Periaatteessa ikä on minulle vain numero, mutta mitä fysiikkaan tulee, se on valitettavan paljon muutakin. Olen saanut elellä ilman keski-iän vaivoja melko kauan, mutta nyt alkaa totuus valjeta.

Yksi juttu on unen laadun heikkeneminen. Se kuuluu pre-vaihdevuosi-aikaan, ja on pirullinen homma. Sitä nukkuu, mutta sillä tavalla paskasti, että seuraavana päivänä on aivan ääliö. Kun moisia öitä tulee monta, menee muistikin. Miten se sitten vaikuttaa hevosteluhommiin? No ei ainakaan muista yli kolmen esteen rataa. Lisäksi unohtelee tavaroita pitkin, ei muista onko jo tehnyt asioita vai ei. Kävelee tallinpihalla miettien mihin mahtaa olla menossa ja millä asialla.

Tuosta kun on selvitty, voidaan pyyhkiä hikeä. Sitä nimittäin tulee. Pääni hikoaa niin, että alkuverkan jälkeen voin aina vetää lastalla otsan kuivaksi. Kypäräni asuu vakituisesti kuivauskontissa. (Sieltä se vetäistään lämpimänä päähän, jolloin hien eritys alkaakin välittömästi.) Toisinaan hikoilen haarukastakin niin, etten ole varma onko sinne lirahtanut. Josta päästäänkin vittumaisimpaan osioon:

Virtsankarkailu. Miten voi joku asia ottaa niin paljon päähän? Kaksi kertaa on nyt käynyt niin, että kun olen pudonnut hevosen selästä, isku on ollut niin yllättävä tms., että housuun on lirahtanut erä. Viimeksi eilen. Se on tietenkin kammottavaa ja noloa ja mitä kaikkea, mutta kun selkään on pakko vielä nousta, niin kivasti siinä sitten hieroontuu virtsa satulaan. Hiekkaa toki mukaan levitettynä. En muista onko kukaan ratsastava ikäiseni puhunut aiemmin asiasta, mutta ihmettelen, jos olen ainut jolle käy näin. Erityisen ärsyttävää lirahtelu on siksi, että se ei ole säännönmukaista. Saattaa mennä kuukausia ja tulla lukuisia ilmalentoja, eikä mitään, ja sitten – hups.

Niin että mitäkö eilen tapahtui? No, Hilpalla oli ollut kolme päivää vapaata. Ajattelin ensin, että juoksutan pohjiksi, mutta sitten menin maneesiin ja siellä oli vielä tunti kesken, joten luovuin sekaannuksen aiheuttamisesta. Olin koulusatulalla liikenteessä. Kokonaisuutena Hilppa toimi hirveän hyvin! Aluksi mentiin käyntiä ja väistöjä, jopa avoa vähän tunnusteltiin, ja hienosti meni. Sitten ravia ja laukkaa. Oltiin laukkailtu jo molempiin suuntiin pari kertaa, kun yhtäkkiä oven kohdalla ulkoa kuului joku EPÄILYTTÄVÄ ääni, ja pikkuneiti ampui pikku rodeosarjan. Tällä kertaa se oli hiottu sivuloikkakokoelma, joten lensin päin maneesin seinää. No eipä siinä, vanhana kettuna roikuin ohjissa ja olin selässä jo ennen kuin se kerkesi tajuta mitä tapahtui. Sen jälkeen ratsastin HYVIN. Ihme juttu, putoaminen saa minut aina terästäytymään! Pissa housussa meinasi heikentää tunnelmaa, mutta ei onnistunut.

Loppukäynnin ajaksi sain onneksi vetäistyä pitkän, ihanan talvitakkini päälle, joten ei tarvinnut avata tilannetta jokaiselle erikseen. Nyt avasin kerralla koko maailmalle. Tällaista on olla minä!