Siinä missä ihminen voi olla kehopositiivinen, hevonen ei voi. Hevonen voi näyttää söpöltä, kun se on pullea. Se ei kuitenkaan ole hyväksi. Minä tiedän, sillä olen omistanut ainakin kolme lihavaa hevosta, ennen kuin tajusin mitä se merkitsee.

St Hippolytin ravintoneuvoja Elena Autio piipahti tänään katsomassa Hilppaa. Samalla allekirjoitimme yhteistyösopimuksen! Jippii, Hilppa on nyt st Hippolytin virallinen mannekiini! Vielä kun sais itselle samanlaisen ravintosuunnitelman, niin johan olis asiat kunnossa. No mutta, Elenan kanssa juteltiin hevosten lihavuuskunnosta. Keskustelu ei ollut MUSTA TUNTUU -akselilla, sillä Elena on alalle koulutettu ihminen. Keskusteltiin mm. siitä, että osa on sitä mieltä, että pelkkä heinä ja kivennäinen riittää aktiiviselle ratsulle. Se ei pidä paikkansa. Kyse ei myöskään ole siitä, että hevosta pidettäisiin nälässä! Kyse on oikeasta annostuksesta ja oikeasta ajoituksesta.

Hilppa 3v. Ihan jäätävä punkero.

Hilppa alkoi lihota, kun se oli 2v. Muut kasvoivat korkeutta, Hilppa leveyttä. Olin täysin pihalla mitä voi tehdä 2-vuotiaalle, lihavalle varsalle. Kautta linjan oltiin sitä mieltä, että ei mitään. Saattaapi olla, että yksi syy jalkojen vammailuihin on juuri siinä. Hevonen kantoi 90kg liikaa painoa kropassaan. Järkikin sanoo, että se on LIIKAA.

Hilppa oli jo 5v, kunnes tajusin mitä pitää tehdä. PITÄÄ TEHDÄ RUOKINTASUUNNITELMA. Se ei tarkoita sitä, että otetaan kaikki pois ja odotetaan, että kylkiluut näkyy. Se tarkoittaa sitä, että ripotellaan ravinto vuorokauden ympäri niin, että metabolia eli aineenvaihdunta alkaa toimia normaalisti. Ruoasta poistetaan kaikki, jotka aiheuttavat sokeripiikin. Porkkanakin! OPETETAAN hevosen elimistö tottumaan uuteen rytmiin.

Hilppa 4v., paksu.

Kun Hilppa oli ollut laihiksella puolisen vuotta, sen vatsalaukku oli pienentynyt (?) sen verran, että yli 10kg:n menevät heinät sotkettiin jalkoihin. Siinä kohtaa tajusin, että nyt alkaa hevosen elimistö toimia ihan eri tavalla. Elena muistutti, että prosessi on hevoselle raskas. Ehkä siinä oli siis hyvää tuuriakin, että oli sitä saikkua. Ei tullut vaadittua Hilpalta yhtään ylimääräistä. Kaikella on tarkoituksensa!

Hilppa ehkä laihimmillaan 5v, EIKÄ SILLOINKAAN LIIAN LAIHA.

Kannustan kaikkia juttelemaan ravintoneuvojan kanssa, jos vain mitenkään mahdollista. Hevostietokeskuksellakin on omansa. Ja vaikka ravintoneuvoja toimisikin jonkin rehumerkin puitteissa, ei se tarkoita sitä, että henkilö neuvoisi VÄÄRIN.

Jos olisin 20 vuotta sitten tiennyt kaiken tämän hevosen ruokinnasta, olisi säästynyt monelta pulmalta.

Hilppa nyt, 6v. Elena Aution sanoin: täydellinen lihavuuskunto.