Olen keskustellut tästä aiheesta jakson verran toverini Teemu Ahteen kanssa Kavioliitossa-podcastissa. Hän on kasvanut hevosen omistajaksi hyvässä, valvotussa ympäristössä ja hevosen hänelle on hyväksynyt valmentaja tai vastaava. Minä olen kulkenut aivan eri tien. Tässä omani, kommentoituna sillä, mitä tekisin nyt toisin.

HEVOSEN OSTO

Olen ostanut elämäni aikana kaksi hevosta. Ensimmäinen tippui syliini, kun opettajani Ankka sitä ehdotti. Se oli hänellä myytävänä. En usko, että sillä oli sinänsä mitään väliä kuka sen minulle kauppasi. Olisin aivan taatusti ostanut sen, vaikka sitä olisi myynyt ovelta ovelle -kauppias. Epäilen vahvasti, että onnistuisin koskaan ostamaan hevosta, jonka joku toinen on minulle valinnut. Sen sijaan voisin TAATUSTI kiintyä minulle ostettuun hevoseen. Pyydä siis jotakuta osaavaa hyppäämään selkään ensin, niin näet, miltä se VOISI näyttää myös sinun ratsastaessa sitä. Jos jokin sen liikkeessä tuntuu oudolta, se ON TOTTA. Kysy miksi se tuntuu oudolta. Kaiva jostain osaavampi tuttu tai tutuntuttu, joka voi kertoa haittaako outous. Eläinlääkäri tutkii toki sen terveydentilan, jos päätät ostaa hevosen, mutta eläinlääkärikin näkee aina vain PÄIVÄN KUNNON.

Ostat sitten kalliin tai halvan, ruskean tai mustan, liitokavion tai pökkelön, mikä tahansa niistä voi hajota atomeiksi seuraavana päivänä. Niin se vaan on. Yhtä lailla mikä tahansa niistä voi aiheuttaa sinulle loputonta riemua tai jatkuvaa murhetta jopa vuosikymmeniä. Asennoidu niin, että raha ei ratkaise kaikkea, mutta se jeesaa.

Täällä aika hyvä tietopaketti aiheesta.

(en muuttaisi mitään)

HEVOSEN VARUSTEET JA RUOKA sekä kengitys

Hups, minulla on heppa. Pitänee hankkia sille varusteet. Kätevintä on ostaa varusteet, jotka sillä on mukana. Satulan voi aina vaihtaa sopivaan. Älä koskaan kuvittele tietäväsi onko satula sopiva! Sen tarkistaa ammatti-ihminen. Pääset halvemmalla jos pyydät ammattilaisen katsomaan satulaasi. Soittamalla he tulevat paikalle. Voi kestää parikin viikkoa ennen kuin tulevat, mutta tulevat kyllä. Kannattaa tarkistaa edelliseltä käyttäjältä millaisia suitsia/apuohjia/kuolaimia hevosella on käyettty ja jatkaa siitä.

(kävin onneksi Hipposportissa satulakaupoilla)

Perushevonen pystyy syömään perusruokaa, heinää ja kauraa (+kivennäistä). Jos ei pysty, kysy mitä sille sitten on syötetty. Muutenkin kannattaa kysyä sitä. Jos on saanut vain kuivaheinää, jatka sillä, jos säilöä, jatka sillä. Jos molempia, jatka niin. Jos haluat muuttaa, tee se hitaasti. Hevosen suolisto on EVOLUUTION JAKOJÄÄNNÖS, eli huono. Suolakivi kuuluu jokaisen hevosen kotiin.

(Olisinpa kysynyt)

Muista varusteista etusuojat ovat nykyään lähes kaikilla, ja se on ihan ok. Takasuojia ei suositella käytettäväksi, ellei hevonen hivuta, eli takajalat osu toisiinsa. Takasuoja voi muuttaa hevosen liikerataa. Huomaat sen, jos laitat sellaiselle hevoselle takasuojat, jolla ei ole niitä koskaan ollut.

(en tiennyt suojista mitään, olisinpa kysynyt joltain)

Pyydä JOKU kengittäjä katsomaan tilannetta. Kysy häneltä mitä hänen mielestään kannattaisi tehdä ja kuinka usein. Kengittäjät tietävät kyllä, sinun ei tarvitse syventyä siihen.

EPÄTIETOISUUS

Älä mene hevostalli.netiin, sillä siellä saat kuulla kunniasi, vaikka tekisit mitä ja vieläpä hyvin aikein. Liity mieluummin mahdollisimman spesifiin ryhmään facebookissa. Parasta on, jos löydät kaltaisiasi, joiden kanssa puida ensimmäisen hevosen kanssa seikkailevia yksilöitä. Jokaisella on joku tuttu, jolta kysyä jotain.

(ht.netiä ei onneksi vielä ollut, mutta onneksi oli tallikaverit!)

Ota tunteja. Jutellessasi opettajasi kanssa voit samalla kysellä vinkkejä. Jos opettaja on tyly ja ynseä, vaihda opettajaa. Kivoja on vaikka kuinka. Normaali tuntihinta Etelä-Suomessa on 40 euroa, mutta saa siitä maksaa satasenkin.

(olisinpa käynyt tunneilla)

TÄRKEIN: Jos kuvittelet tietäväsi kaiken, joudut vaikeuksiin. Ole nöyrä ja iloitse jokaisesta hetkestä, kun kaikki on hyvin! Niin selviät niistäkin päivistä, kun kaikki on päin persettä.

Olisinko minä unelmiesi hevonen?