Yhteistyössä: Andas Zen

”Pinna kireellä, työpäivä oli raskas ja kotonakin täysi kaaos. Ei jaksais millään enää mitään ja viime viikon tuntikin meni persiilleen. Ja nyt pitäis lähteä ratsastamaan. Tästä tulee aivan kauheaa. Hevosparka.”

Tuttu tunne? Varmasti, ainakin joskus.

Harmoninen tunnelma molemmilla. You wish. Kuva: Karo Pihlström

Aikuisilla ihmisillä on usein elämä kohtuullisen täynnä. Vaikka ei olisi perhettä saman katon alla, saattaa vastuu painaa muilta alueilta: vanhat vanhemmat, huonosti voivat läheiset tai työstressi. Lähes jokaisella on tämänsä! Vaikka ulkopuolelta katsottuna kaikkien muiden elämät olisivatkin reilassa ja järjestyksessä, ei se välttämättä ole totuus. Pinnan alla saattaa kiehua ties mitä.

No eipä siinä mitään, jos päässä kiehuu, mutta kun se peijakas siirtyy suoraan hevoseen. Pintahengityksellä varustettu viulunkieli nimeltä ihminen istuu hevosen selkään ja valuttaa kaikki päivän paineet siihen hetkeen. Tai ei välttämättä, voihan se olla myös se hetki päivässä, kun kaikki huolet kaikkoavat. Usealle onkin. Pulmaksi nousevatkin lienee ns. umpikujatilanteet, eli ne, joissa tuntee olevansa aina jumissa. ”Miten tämä taas menee näin? Mikä mussa on vikana?”

Andaksen Eeva ja heppa. Kuva: Henriika Maikku

Joku viisas sanoi, että pitäisi hengittää hevosen kanssa samaan tahtiin. Se kuulostaa hyvältä. Nyt pitäisi enää selvittää miten se tapahtuu. Aloittakaamme vaikka siitä, että havainnoimme OMAN hengityksemme. Olisipa kiva, kun joku olisi jo 70-luvulla sanonut, että hengitä, hyvä ihminen, jopa laukassa! Kyllä ne kierrokset meni aina hengitystä pidättäen.

Oman vaikeusasteen voi antaa myös pelko. Se paljastuu juuri hengityksestä, ja se taas kanavoituu suoraan hevoseen. Epävarma ihminen hevosen selässä on hevoselle jopa uhkaava. Pitäisi esittää varmaa, vaikka ei sitä ihan olisikaan. Hevonen vaistoaa sen.

Aina puhutaan rentoutumisesta ja siitä, kuinka sitä pitää harrastaa. Joojoo, kunhan kerkiän! Mielikuva rentoutumisesta on selällään makaamista joogamatolla. Kuka sellaiseen ehtii? Sen ei suinkaan tarvitse olla niin kaukana omasta elämästä. Rentoutua voi missä vaan, napit korviin ja Andas Zenin äpistä HENGITYSANKKURI soimaan. Andas Zenistä lötyy myös muita, kohdennettuja 3-10 minuutin mittaisia harjoituksia, joiden avulla saa kiinni omista tunteista ja siitä, miten niitä voi tarkastella (mm. VAIKEAT TILANTEET- harjoitus!) Kaikki tunteet ovat hyväksyttyjä, mutta niiden ei tarvitse antaa ohjailla tekemisiäsi. Niin kuin Andas Zenin yksi 8:26 minuttia kestävä harjoituskin sen kertoo: SINÄ ET OLE AJATUKSESI.

Tässä ei muuten takakireys auta. Kuva: Nea Levonius

On ihan tutkittua tietoa, että hengittäminen auttaa paitsi elämisessä, myös suorituksissa. Hyvä itsensä johtaminen johtaa hyvään ratsastukseen!

Andas Zen -äppi on ladattavissa ilmaiseksi appikaupasta. Jos kuitenkin haluat ymmärtää vähän syvällisemmin mistä on kyse, saat parhaan hyödyn kun otat äpin oheen Andas Zen -nettikurssin. Se on kuuden viikon ohjelma, jonka aikana saat ohjausta äpin käyttöön ja mielen hallintaan. Kurssin normaalihinta on 59€ eli alle kymppi viikolta, mutta Kavioliiton lukijana saat siitä vielä 10% alennuksen! Käytä tätä huippusalaista linkkiä niin pääset vip-ostoksille: https://www.campwire.com/buy_flexible/5c41b05d-3ddf-4639-b82f-ed2185608180

Lisäinfoa Andas Zen -kurssista löydät täältä: https://andas.fi/andas-zen/

Zenisti vaan! Kuva: Henriika Maikku