Hups. Kuva: www.writingofridig.com

Hups. Kuva: www.writingofridig.com

Otsikko on tämän päivän uutisesta. Kun näin otsikon, luin uutisen heti kokonaan ja jäin miettimään mitä tapahtui. Kaksi teinityttöä oli ollut maastossa ratsastamassa, hevoset olivat pelästyneet ja lähteneet laukalle. Toinen tyttö oli pudonnut kyydistä. Hänellä oli yllään sekä kypärä että turvaliivi. Silti kuolo korjasi. Uutinen on todella paska. Sellaisia ei saisi tulla ja kuitenkin niitä aina silloin tällöin tulee.

Pistää muistelemaan missä puitteissa sitä itse teininä ja varhaisteininä harrasti. Ei ollut satuloita, suitsissakin lukuisia puutteita, toisinaan mentiin pelkällä riimulla. Kypärä oli kuin munankuori ja oikeisiin ratsastussaappaisiin tai -kenkiin ei ollut kellään varaa. Laukkaa vedettiin kun heikkopäät ties missä soramontuilla. Toisinaan osuttiin metsästä jonkun pihaan ja saatiin sekä koirat että pyssymiehet perään. Talikon kanssa huitoi myös jokunen isäntä. Aina selvittiin. Harrastuksen vaarallisuudesta en muista kenenkään pitäneen ainuttakaan luentoa. Esimerkiksi isäni, joka oli itsekin hevosmies, painotti aina yksinomaan sitä, miten tärkeää on saavuttaa eläimen luottamus. Vaikka viina maistui äijälle paremminkin, oli suhde eläimiin aina poikkeuksellisen hyvässä kunnossa. Ukko kaulaili milloin minkäkin verikoiran kanssa ja sai hevosetkin luottamaan itseensä. Joutui sittemmin juomaan itsensä hautaan, koska harrastaessa ei sattunut mitään.

Tänä päivänä turvallisuudesta puhutaan joka kulmassa. Tällaisten tapaturmien johdosta vielä enemmän. Ratsatuskouluun mentäessä törmätään usein lukuisiin kieltokyltteihin. Kaikki kiellot tähtäävät turvallisuuden lisääntymiseen. Tunneilla ei laukkailla liikoja, ettei vaan mitään satu. Tilanne on kärjistynyt siihen, että pikkutyttöjen vanhemmat, jotka eivät tiedä hevosista MITÄÄN, seuraavat rakkauden hedelmiensä turvallisuutta kentän laidalla sydän kurkussa. Jos poni/hevonen esim. tekee lentävän laukanvaihdon hieman pyllyä nostaen, vaaditaan hevosen vaihtoa, koska tämä on hullu ja pukittaa. Hevosta ei edes haluta ymmärtää, vaan vaaditaan, että se on lukenut kaikki lapsista kertovat kirjat ja osaa toimia sen mukaisesti. Sitten se on kiva harrastus. Jos hevonen ei tee niin kuin ratsastaja komentaa, se on tuhma ja harrastus on tyhmä ja vaarallinen.

Jollekin saattaa nousta mielikuva, että nyt on Katja puoleellinen ja raivona. No se on kyllä totta. Ottaa aivan homona päähän, että ihmiset eivät vaivaudu opettelemaan HEVOSTA ennen kuin menevät niiden seuraan. Sama laulu muuten koirien kanssa. Täsmälleen sama.

Ja sitten sananen ammattilaisille: eikö hevonen kannata totuttaa kaikkeen kolisevaan ja rämisevään, kuten koiraan, niin säästyy henkiä? Tuli vaan mieleen. Eihän se helppoa ole, mutta ei myöskään mahdotonta.

Hevonen on ihan saakelin hieno ja viisas pakoeläin, joka pelastaa sinut pulasta, jos vaivaudut opiskelemaan miten se ajattelee. Piste. (kirosana)