Ei näytä läskiltä, mutta on.

Miten aloitan hevosen laihiksen? Tai ylipäänsä kenenkään? Siinäpä naseva kysymys, johon jostain kumman syystä ei ole yhtä nasevaa vastausta. Paitsi aika monella on: syötät sitä vaan vähemmän ja liikut enemmän ja laadukkaammin ja ja ja. Oih, kunpa se olisikin noin simppeliä!

Hevonenhan on tunnetusti eläin, joka elää voimakkaasti tunteidensa kautta. Joku jopa voisi luokitella niitä vaistoiksi. Tästä syystä (ja monesta muusta) sen ruokintakulttuuria ei voi kaataa yhtäkkiä. Se kriisiytyy. Pitää olla pehmeä ja maltillinen ja erittäin motivoitunut. Siis minun, ihmisen.

Veikkaan, että juttelevat ruuasta.

Hilpan heinätilanne on nyt seuraava: Hän viettää suurimman osan päivästään tarhassa, jossa on vapaa heinä. Se ei tarkoita paalia keskellä tarhaa, vaan kimpaletta verkon alla. Verkko on paikallaan, jotta a) hävikki ei olisi niin kreisi ja b) jotta ahtaminen hidastuisi edes vähän. Käytännössä nuo peijakkaat nykivät verkon sivusta kohtuullisen helposti.

MUUTOS: Punnitsemme nyt joka päivä heinämäärän, joka saa luvan riittää kahdelle pallerolle, kunnes tulee kotiinlähdön aika. Hilpan kohdalla se on koko päivälle 9kg, yllättävän iso, mutta tytöt ovat myös yllättävän nopeita. Katsotaan kuinka käy.

Hilpan liikuntatilanne on seuraava: Hilppaa ratsastetaan 5 krt/vko, joka on optimi viisivuotiaalle. Joka kerta tulee hiki. Tilanne siis ok. Kävellään paljon, toisinaan myös kävelykoneessa.

EI MUUTOSTA.

Väkirehutilanne oli tähän mennessä seuraava: 1/2 l Black Horse Boosteria aamulla ja saman verran illalla.

MUUTOS: Kahden viikon aikana siirrytään erä kerrallaan st Hippolytin EquiGardiin, joka soveltuu erityisen hyvin painonpudotusrehuksi. EquiGard tukee aineenvaihduntaa elintärkeiden ravintoaineiden kuten magnesiumin, sinkin, kuparin, mangaanin, seleenin, Ω-3 rasvahappojen, lesitiinin ja antioksidanttien kuten E-vitamiinien ja hedelmäperäisten bioflavonoidien kautta. 
Kaikki ovat tärkeitä stabiloimaan insuliinin tuotantoa sekä hiilihydraattien ja rasvojen aineenvaihduntaa. 

Tätä rehua saa syöttää vähintään saman määrän päivässä kuin edellistä. Siis lopulta.

EquiGuardin tueksi otettiin juurikin sokereita valvomaan GlucoGard, joka ihan oikeasti tehostaa läskikertymien pilkkoontumista. Tähän tähtäämme kaikilla toimillamme yhteensä.

Tilannehan on siis se, että hevoseni ei näytä ainakaan kuvissa mitenkään maksimaalisen paksulta, mutta se on käytännössä diabeetikko. Sen kunto ei juuri kohoa tai lihakset kasva, koska sen insuliinit ovat ns. viturallaan. Kun tasapaino ensin saavutetaan, sen jälkeen alkaa todellinen fyysinen kehitys. Tämä oli meikälle aika avaava todennus. Ihmekös se puuskuttaa, vaikka kuntoa pitäisi kaiken järjen mukaan olla!

Mutta hei: kunhan nyt ei vaan kaviokuume tai vastaavasti vatsahaava iske, niin kyllä tämä hyväksi muuttuu! Stay tuned.

Kaiken tämän KULTA, SINUSTA ON TULLUT PULLUKKA – makeoverin mahdollisti st Hippolytin ravintoasiantuntija Elena Autio ja paikka, josta rehuni kävin heti hakemassa on Suomen Ratsutarvike.

Elena lupasi kulkea rinnalla tämän koko läskileirin ajan! Huippua! Dieetit kuntoon, Hilppa Tyttönen!

Läskeistä huolimatta kiva keli oli tänään!
Tämäkin tykkäs!