Kyllähän tämä näyttää kamalalta.

Kyllähän tämä näyttää kamalalta.

Hyvää eläintenviikkoa vaan kaikille! Nyt on SEY lähtenyt kampanjoimaan hevonen edellä. Hevonen tulisi pelastaa, koska se kärsii. Soittamalla julisteen numeroon annat kympin SEY:lle ja sen avulla tehdään lisää julisteita ja tieto lisääntyy. Selvä. Pari tarkentavaa kysymystä tulee mieleen. Kuvassa oleva hevonen on tiukassa rollkürissa, ja hevosharrastajana tajuan, että se on inhottavan näköistä. Miten sen tajuaa ei-hevosharrastaja? Että onpa kummallisessa asennossa hevonen, miltä se pitää pelastaa? Ihmiseltä? Suitsilta vai mitkä nuo on?

Aivan varmasti SEY:n tarkoitus oli herättää keskustelua. Siinä se onnistui erinomaisesti. Heti kun rollkür-kuvat ilmestyivät bussipysäkeille, alkoi ankara keskustelu. Onko kuva Suomesta? Missä tilanteessa kuva on otettu? Onko kuva erotettu asiayhteydestä? Onko parempi, että hevonen on hetkellisesti rollkürissa, kun jatkuvassa osaamattomassa vetkutuksessa, huonoissa varusteissa tai jopa ontuvana?

Tietohan lisää tunnetusti tuskaa. Mitä paremmaksi ratsastajaksi kehittyy, sitä paremmin tajuaa kuinka ymmärtämätön vatipää on ollut VUOSIKYMMENIÄ. Aina, kun hevoseni potee jonkun uuden sairauden/vamman, olen viisaampi. Taas mietin, että enpä tuollaistakaan tiennyt. Nyt tiedän. Noin 14-vuotiaana olin ylivoimaisesti tietävin ikinä. Tiesin hevosista kaiken ratsastusta myöten. Nyt alkaa valjeta kuinka vähän se oli.

Tällä hetkellä keskustelupalstoilla käydään kiivasta keskustelua myös siitä, mikä on eettinen tapa ratsastaa. Onko oikein, että hevosta vaaditaan tekemään niin kuin käsketään? Ja jos ei ole, mitä hevoselta saa vaatia ja miten? Osaava ihminen hoitaa useimmiten asian hienosti, osaamaton ei. Kuinka usein osaamaton nöyrtyy sanomaan, että näin on, en ehkä osaa.

Kuinka suurta roolia ratsastamisessa ja hevosen käsittelyssä esittää ihmisen ego?

Ego se on hipilläkin, toisenlainen. Hippi haluaa, että hevonen saa elää mahdollisimman luonnonmukaisesti, eikä sitä patisteta mihinkään, mitä se ei halua. Onko se oikein, että hevonen vaikkapa lihoaa muodottomaksi? Tai kulkee ilman kenkiä, vaikka sen anturat eivät sitä kestäisi? Tai riistäytyy, koska se ei kunnioita ihmistä? Voiko olla, että tämä porukka on niitä, jotka eivät rokota lapsiaan, koska maailmassa on salaliitto? Onko siellä?

Oli niin tai näin, pahinta shittiä on se, että eri leirit kinaavat keskenään lajin sisällä. Toisen hyvää pidetään huonona ja siksi toinen suljetaan pois, eikä hänen kanssaan suostuta kommunikoimaan. Se on tälle lajille ylivoimaisesti kuolettavinta. Suomessa hevosia hoidetaan keskimäärin todella hyvin. Monen tallin pelastajana on toiminut lauma nuoria tyttöjä, jotka haluavat tehdä kaikkensa hevosten eteen, pyytämättä. Sekin nähdään ikävänä asiana. Itse olisin 11-vuotiaana vaihtanut vaikka äitini muutamaan ratsastuskertaan ja hevosenhoitoon.

Voidaanko hyväksyä se tosiasia, että me emme tiedä kaikesta kaikkea? Annetaan toisten sössiä omalla tyylillään, sössitään me omalla. Me kaikki rakastetaan hevosia niin paljon, että luulisi sen onnistuvan ihan hevosten takia. Muistetaan, että lapsetkaan eivät vapaakasvatuksessa kasva haluttuun suuntaan. Niistä kasvaa epätietoisia, epävarmoja sähläreitä.

Itse olen vitsaillut päästäneeni Pullukan mestään ja se tekee nyt pesää sinne. Se on lähellä totuutta. Eilen se karautti aivan äkkiarvaamatta karsinastaan ulos. Niin ei käy ammattilaiselle. Toki se seisoi pihalla hölmönä katsoen minua, että mihin sä jäit. On meillä sentään välit kunnossa. Eikä Pullukkaa saa rollküriin edes ammatti-ihminen.