Upeeta kamaa! Miksi en ole jo kaupassa?

Upeeta kamaa! Miksi en ole jo kaupassa?

En pysty ymmärtämään. Siis varusteilla koreilijoita. Tänään se varsinaisesti korostui, kun olin yhdellä tallilla tuomaroimassa tallin omia mestaruuskisoja. Tuomarien lahjonta oli sallittua, joten kävelin kotiin kolme kassillista täynnä herkkuja, kukkia ja naamarasvoja. Ja miten siellä tuli sitten mieleen varustehomoilu? No kun kyseessä oli karnevaalimeininki. Kaikilla oli joku naamiaisasu päällä. Sekä hevosilla että ratsastajilla. Oli seepraa, yksisarvista, Harley Davidsonia ja ties mitä hippiä. Kaikilla oli älyttömän hauskaa ja ratsastajille ja hevosille naurettiin tasapuolisesti.

On täysin ymmärrettävää ja jopa suotavaa, että varusteet kehittyvät. Silti en jaksa uskoa, että jokainen muutos on kehitystä. Haiskahtaa muodilta. Otan esiin muutamia huomiota.

Turparemmi. Kymmenisen vuotta sitten yhtäkkiä kaikilla piti olla maailman levein turparemmi. Otsapanta jäi aivan varjoon, leveällä turparemmilla päästiin tuloksiin. Itse muistan vielä ajan, jolloin kanttinauhalla punottiin otsapantaan siksakkia.Nyt otsapannan pitää ikään kuin roikkua ja siinä pitää olla dimangeja.

Martignaali eli marginaali. Nykyään on suorastaan velvollisuus hankkia rintaremmimartsari riippumatta siitä onko ongelmasi se, että satula valuu muutenkin eteen. Jaa, mutta siitähän selviää sitten häntäremmillä. (Ei muuten hirveästi näy häntäremmejä hevosilla.) Vanhanaikainen martignaali on luokiteltu vaaralliseksi.

lammas

Loimi. Enää ei riitä, että hevosella on sadeviitta. Pitää olla myös kuivatusviitta, ohut talliviitta, paksu talliviitta, viitta, ohut ulkoviitta, paksu ulkoviitta, kaulakappaleellinen ohut ulkoviitta, kaulakappaleellinen paksu ulkoviitta, kaulakappaleellinen sisäviitta, matkaviitta, kisaviitta ja ratsastusviitta. On myös magneetti/keramiikka/jokumuumikä -loimia, jotka edistävät pelkällä olemassa olollaan hevosen terveyttä. Emmehän myöskään unohda enkkuvilttiä, jota kuuluu nykyään roikottaa poikittain hevosen pyllyn päällä, koska? Ai niin, lannehalvaus. Sehän iskee heti jollet muista pitää kesällä pyllyä lämpimässä. Ennen vanhaan me urpot laitettiin hevosille loimi kun niille tuli hiki. No se on ihan jepstödei se. Loimen nimikin oli Hansbo, sehän kuulostaa ihan Ikean kalusteelta.

Satulahuopa&korvapussukat. Tämä yhdistelmä ryyditettynä pinteleillä on hyvä merkki siitä, että kuvastoja on lueskeltu. Mikään ei näytä niin ihanalta kuin uusi, puhdas satulahuopa, sointuvat korvanyssykät ja sointuvat pintelit. Pakko päästä kauppaan ja heti. Onneksi olen itse niin allerginen pinteleiden käärimiselle, että siihen ansaan en lankea. Jos minulle tulee hevonen, joka pitää pintelöidä, vierotan sen heti. Ei pysty, minkään värisiä.

Suojat. Nykyään kaikilla hevosilla on kaikissa jaloissa erityisesti kouluun/esteille/kenttään/matkaratsastukseen suunnitellut Professional Gel Audio Video Compressor Strap-on Outdoor Carbon -suojat. Ne ovat erityismateriaalia, itse asiassa samaa matskua, josta rakennetaan kuurakettien istuimet. Siis TODELLA laadukasta. On NIIN leimiä laittaa hevoselle tavalliset suojat. Niistä voi tulla varmaan ihottumaa/keripukkia/mahahaava/haava/maha.

Ohjat. Ei herran tähden että ohjatkin voi olla nykyään irvokkaan väriset ja kumia! Joku vaan päättää, että nää on hienot ja sitten kaikilla on ne. Kumiohjat (siis sileät) on kuulemma sentään sateella liukkaat. Ohjat eivät kuitenkaan voi olla ne suitsien mukana tulevat tavalliset kangasohjat, joissa on nypylät. Ne on NIIN tavalliset. Niin kuin myös ne suitset, jonka mukana tulee ne ohjat. Tosiharrastaja ostaa suitset osa kerrallaan, kaikki laatumerkkinä. Hevonen viihtyy paremmin.

Satulat. Ennen hevosella joko oli satula tai sitten ei ollut. Huovan kanssa oli vähän sama juttu. Mitään välilärpäkkeitä ei juuri näkynyt. 90 % hevosista oli valkoisia karvoja sään päällä. Ei tainnut kaikki satulat sopia ihan hyvin. Nykyään hevosella on SOPIVA satula, tai sitten soitetaan eläinsuojeluviranomaiselle. Sopivan satulan etsiminen voi olla vaikeaa, paitsi jos löytää semmoisen kauppaajan, jonka mielestä joku kallis satula sopii juuri sinun hevosellesi. Sitten se on ihan sopiva. Tai sitten ei, mutta ei siitä kannata mölyä pitää, vaihtaa vaan vähin äänin satulan semmoiseen, jossa voi itsekin istua ja ottaa siinä rytäkässä pari tonnia takkiin. Sattuuhan sitä ja oppirahat on maksettava jne.

Saappaat. Nykyään saappaaseen on helppo mennä. Niissä on vetoketjut. Ennen tehtiin ties mitä taikoja, että saatiin saappaat jalkaan. Tai pois. Merkittävin ero vanhan ja uuden saappaan välillä on kestävyys. Itse ratsastan n. 50 vuotta vanhoilla saappailla, jotka ovat moitteettomassa kunnossa, kun taas itse 15 sitten ostamani nahkasaappaat menivät puhki jo vuosia sitten. Että.

Housut. Muodikkaimmat ratsastushousut vaikuttavat tänä päivänä enemmän sukkahousuilta kuin ratsastushousuilta. Ilman teräosaa, toki. Siis vielä. Värejä on niin, että rauhallisempaa hirvittää ja materiaalikin on suunniteltu niin, että ratsastaja pysyy selässä, halusi tai ei. Kiitos siitä.

Ei saakeli. Otanko vielä jalustimet? Otan: Jalustimet. Nykyään pitää olla FreeJumpit. Ne on ihmeelliset triangelin näköiset muoviesineet, jotka maksavat saman verran kuin 80-luvun pikkuauto. Jos meinaat olla ajassa kiinni, et tosiaankaan keventele millään perusmäystimillä. Niissähän tulee turvaton olo! Hevonenkin alkaa hermostua! FreeJump – ja olet askeleen edellä. Ja askeleen köyhempi.

Ihan lyömätön tavara.

Ihan lyömätön tavara.

Älkäämme unohtako, että kaikkien näiden vehkeiden on soinnuttava sävyiltään paitsi keskenään yhteen, myös hevosen väriin. Ja jos hevonen vaihtuu – vips! Vaihtuu koko tarvikkeisto. Että tervemenoa vaan kaupoille! Mutta te, joilla ei ole rahaa, älkää välittäkö: ihan hyvin voi mennä rumillakin vehkeillä. T. Nimim. Täällä ollaan.