Siinä painetaan vasemmalle tai vasemmalle! Kuva: Anu Surakka

Oikea käsi ylös te, jotka ette erota oikeaa ja vasenta tarpeeksi rivakasti? Olin taannoin pienen palleron nimiäisissä, ja pöytäseurueessani istui perheen sukulaismies, joka kärsi samasta vaivasta kuin minä. Mies kertoi, että armeijassa oli melko raskasta, jos ei osannut nopeasti päättää kumpi on kumpi. Tiedän tunteen paremmin kuin hyvin, ja se tekee ratsastustunnilla olemisesta toisinaan hyvinkin haastavaa. Väitän, että usein apuni eivät ole oikea-aikaiset, koska en pysty hahmottamaan kumpi on kumpi.

Vuosia sitten, kun ratsunani oli hevoseni Jaska, kävin kerran viikossa koulutunnilla. Rauhoittaakseni opettajaani, hankin hikirannekkeet, joista toinen oli musta ja toinen valkoinen. Minna sitten huuteli mustaa ja valkoista, ja nopealla vilkaisulla pääsin jäljille. Muussa tapauksessa joudun aina hetken miettimään kummalla kädellä kirjoittaisin.

Erityisen haastavaa on se, kun tehtävässä on monta osaa: käänny kulmasta vasemmalle ja jatka suoraan, tee sitten voltti oikealle ja palaa uralle avoväistössä oikealle. WHAT. Aina pakko katsoa ensin mitä muut tekevät. Onko tälle diagnoosi? Kuvittelen olevani ihan keskiälyinen ihminen, ja usein puhekin menee perille. Oikea ja vasen vaan eivät mene.

Toinen pulmani on ilmennyt ulkomailla ratsastaessa, tai siellä itse asiassa ongelmani kertaantuvat: pitäisi tietää oikea ja vasen ja vielä väistöt englanniksi. En meinaa millään muistaa traversin, shoulder-inin ja haunches-inin eroja. Ja niistäkin löytyy versioita. Lähes poikkeuksetta kynnän ensin jollain tyylillä, ja sitten opettaja kimittää, että etkö sä kuuntele. Se on muuten yleisin huuto, jonka saa, kun ei tajua. Etkö sä kuuntele! Kuuntelen kyllä, mutta en tajua. Onko se yhtään parempi?

Viime reissulla Portugalissa koulumaikkana oli Joao, joka oli ollut ratsuttaja englannissa pitkät tovit. Hänellä oli englanti hallussa, mutta portugalilaisella twistillä. Kun Joao huusi ”quarters in!” oli haastavaa tietää oliko kyseessä etu- vai taka-quarters, mutta joku neljännes piti saada sisään ja heti. Kyllä se sieltä tuli, kun vähän potki. (Ja siis potki itseään, ei hevosta, sillä paikalliset lusitanot oli niin kuumia, että olisivat nyt kuussa, jos olisin potkaissut edes vähän.) Voin kuvitella miten turhauttavaa on nuorelle, taitavalle ratsastajalle selostaa kaikki juurta jaksaen, kun oppilaana on suomalainen, tiedonnälkäinen täti.

Otan lämmöllä siis vastaan vinkkejä millä konstilla olette saaneet oikea-vasen -asiat kuntoon! Ja enkunkielen peruskurssi hevossanastosta on myös tervetullut.

Jos joku muuten vielä haaveilee dressagesta Portugalissa, niin tammikuun reissulle on yhä pari paikkaa vapaana. Reissu on siis 10.-13.1. ja hinta 865, kyselyt riitta@horsexplore.com. Dressage to the max!