Tämä on sitten sellainen köyhän miehen ”ostaisinko hevosen”. Vuokraamista kannattaa harkita jos ei ole rahaa hevosen hankintaan, mutta tie vie tallille joka tapauksessa monta kertaa viikossa. Hevosta voi yleensä vuokrata vaikkapa 3/krt viikossa, mutta kokonaisen kopukan ylläpito on myös vaihtoehto. Jos aiot ottaa tunteja, laske kumpi on kannattavampaa: kolme tuntia viikossa ratsastuskoulussa vai kolme kertaa viikossa vuokrahepalla.

Tältä se näyttää kun istuu oman hevosen selässä ja edessä kulkee oma tytär vuokrahepan selässä. Onni.

Tältä se näyttää kun istuu oman hevosen selässä ja edessä kulkee oma tytär vuokrahepan selässä. Onni.

Mitä kannattaa pohtia hommaan ryhdyttäessä?

HEVOSEN OMISTAJA

Vuokraa hevonen ihmiseltä, jonka kanssa ihan tavallinen peruskeskustelu onnistuu. Kaikkien kanssa se ei onnistu. Jos heti lähtöjään pidät omistajaa epäilyttävänä/ahneena/hulluna/patalaiskana, tilanne ei tule muuttumaan. Älä lähde siihen kelkkaan. Omistaja saa lain mukaan päättää hevosensa tekemisistä justiinsa kuten lystää, joten sinä olet pelkkä huomioitava sivuseikka. Mitä sitten sovitkin, pyydä se paperille. Mitä tarkemminkin kaikesta on sovittu, sen helpompi arkea on hoitaa.

VEHKEET

Jotkut sanovat, että hevosta ei juuri koskaan vuokrata satulan kanssa, mutta minä olen aina vuokrannut hevosen satulalla. Mikäli hevosen omistajalla on monta hevosta ja yksi satula, tilanne saattaa olla silloin päällä. Älä luota, että satula on paikalla kun olet menossa ratsastamaan. Suitset ovat yleensä mukana. Satuloita saa vuokrata ainakin satula.comista.

VASTUUALUEET

Jos vuokraat hevosta vain muutamana päivänä viikossa, omistaja huolehtii kengityksestä ja flunssapiikeistä sun muista. Mikäli hevonen on sinulla ylläpidossa, sinä hoidat ne. Vakuutusmaksuista pitää sopia kenen pussista ne maksetaan, kuin myös lääkärikuluista. Hampaiden raspaus on myös sovittava seikka. Varusteiden säännöllinen huolto kuuluu hevosen käyttäjälle, on niitä sitten yksi tai viisi. Hevosen liikuttaminen on kaikkien asia, sillä konstilla kopukka pysyy kunnossa. Jos esim. vuokraat hevosta ja omistaja ei olekaan viitsinyt käydä sovittuina päivinä, saattaa käsissäsi olla villieläin. HUOM! JOS OLETTE SOPINEET TIETYSTÄ SUMMASTA KUUSSA, SE MAKSETAAN VAIKKA OLISIT LOMALLA KIINASSA TAI SAIRASTUNUT SARSIIN. Hevosen ylläpito maksaa joka kuukausi vaikka sinä olisit missä.Vähän niin kuin ihmisasunnon vuokra: vaikka olisit koko kuukauden Balilla, joudut silti maksamaan asuntosi vuokran.

MUUTA

Sopikaa myös irtisanomisaika. Näin toisesta pääsee eroon jos haluaa. ”Ei ole mun homma” on lauseena muutenkin turha, mutta erityisesti tässä tilanteessa. Hevosen hyvinvointi on kaikkien yhteinen asia. Jos toinen on laiskempi hoitamaan hevosta, turha siitä on nillittää. Hoida omat hommasi ilon kautta, niin ei ota päähän.

Näin hauskaa voi olla hyvän vuokraponin kanssa!

Näin hauskaa voi olla hyvän vuokraponin kanssa!

MILLAINEN ON HYVÄ VUOKRALAINEN

Voisin heittää tähän jopa nimenkin. Hyvä vuokralainen kysyy ajoissa mitkä päivät kävis ensi viikolla ja menee silloin kun on sovittu. Hän myös maksaa kun on sovittu. Hän ei hauku hevostani tai minua kylillä. Hän rakastaa hevostani ja puolustaa sitä joka tilanteessa. Huono vuokralainen on noiden vastakohta.

Itse aloitin hevosen omistamisen vuokrasuhteesta. Hoidin hevosen kokonaan siitä päivästä alkaen, kun aloitin vuokraamisen. Kannoin vastuun siitä niin kuin se olisi omani. Se oli minulla 8 vuotta, eikä viimeisinä vuosina kukaan enää puhunut siitä kenen hevonen todellisuudessa on. Se oli minun, vaikka paperit eivät koskaan vaihtaneet omistajaa.

HYVIÄ VUOKRASUHTEITA

Estehevoselle on kouluratsastaja tai maastoilija oikein hyvä vuokralainen. Kouluhevoselle taas hyväksi on maastoilija tai ihminen, joka hyppää mielellään esim. jumppasarjoja ja rakentelee kavalettikujia. Toisiaan täydentävät ihmiset siis täydentävät hevosen arkea. Jos mahdollista, hanki itseäsi parempi vuokraaja. Näin sinun lisäksesi hyötyy myös heppa. Toisaalta jos hevoseltasi vaaditaan muuten hurjasti, metsässä mielellään lönköttelevä täti on paras palkinto hevosellesi.

Sitten vaan puhelin käteen ja kokeilemaan! Moni on kysynyt aionko minä pitää vt. hevosen kun omani saapuu  takaisin kotiin ja Hilppa on vieroitettu. En tiedä. Laskin, että jos molemmilla hevosilla olisi hyvät vuokraajat, niin ehkä….loppusyksystä saatan siis olla juuri sinua vailla, hyvä vuokraaja.

Joskus vuokrahepo pitää viedä johonkin. Lastatessa testataan luottamusta.

Joskus vuokrahepo pitää viedä johonkin. Lastatessa testataan luottamusta.