Arvatkaa oliko täällä jotain sääntöjä?

Ratsastuksessakin on liikennesäännöt. Se on rasittavaa, koska olisi ihanaa sekoilla vapaa-ajalla miten sattuu, kun arki on niin sääntöisää. Se, millaiset ovat minkäkin tallin säännöt, kannattaa selvittää, ennen kuin lähtee sekaan sohimaan. Ihmisillä on kauhun yllättäessä tapana kivahtaa kireästikin, jos joku ei ole lukenut hänen ajatuksiaan. Siitä ei pidä loukkaantuman, sillä tuo ihmisparkahan on ainoastaan tunteidensa armoilla.

Yleisin sääntö, jota varmaanki noudatetaan kautta Suomen, on se, että kohdattaessa oikealta ohi. Ihan sama kuin muussakin liikenteessä siis. Se on helppo. Niin kuin liikennesäännöissäkin, tässäkin voi olla alaotsikoita. Alaotsikossa saattaa lukea, että JOS MANEESISSA/KENTÄLLÄ ON TUNTI, TUNTILAISILLA ON ETUAJO-OIKEUS. Tällöin vapaaharjoittelija joutuu puikkelehtimaan sukkelasti mistä pääsee. Toisissa paikoissa normaalit etuajo-oikeus -säännöt toimivat, vaikka on tunti. Kannattaa siis tarkistaa!

On talleja, jossa vapaaharjoittelijat eivät ole tervetulleita maneesiin, jos siellä pidetään tuntia, riippumatta siitä, onko radalla yksi vai kymmenen ratsukkoa. Tästä asiasta ei kannata lähteä vääntämään. Ylipäänsä helpommalla pääsee, jos myöntyyn kiukkuisemman pyyntöihin. Estetuntien seassa voi olla jopa vaarallista yrittää omia kuvioita.

Vapaaharjoittelu on esteratsastajille helppoa. Esteverkka on monilla kisapaikoilla pieni ja täyteen pakattu. Ratsastajan pään on syytä pyöriä koko ajan, sillä mistä suunnasta hyvänsä voi tulla kuka hyvänsä. Tämä siksi, että mitä korkeammalla  tasolla ollaan, sitä omaehtoisemmin he toimivat verkassa. Tavattoman kokenut ihminen saattaa unohtaa, että muut verkkaajat eivät välttämättä ole vielä edes kuulleet GP-tasosta. Jos kuitenkin itse muistaa, että HEVONEN PYSÄHTYY AINAKIN SEINÄÄN, JOLLEI OHJASOTE RIITÄ, pärjää ihan hyvin. Useimmat hevoset myös kääntyvät ihan kääntämällä. Yksikään hevonen ei erikseen halua törmätä lajitoveriinsa. Ihmiset ovat asia erikseen. Mutta kuka niitä jaksaa?

Kiukkuisia kohtaamisia aina joskus tulee. Niitä voi pyrkiä välttämään esim. opettamalla hevosen siihen, että porukkaa tulee ja menee. Useimmiten se tottuu jo ihan itsestään ollessaan porukassa, jossa tullaan ja mennään. Avain on toki ihmisen rauhallisuus. Jos ihminen on valmiiksi kauhuissaan vastaantulijoista/ohittajista, voi olla varma, että niin on hevonenkin. Kyllä niistä villejä saa, ihan helpostikin!

Suosittelen siis esteverkkaharjoituksia! Kaikki hyppelevät ja menevät kuka mitäkin askellajia. Koko ajan jostain päin tulee joku. Siinä oppii hienosti tajuamaan, että kyllä, se on mahdollista.

Tsemppiä! Kyllä se siitä! Keväällä voi taas valita kentän tai maneesin ja tila avartuu.